Een jaar geleden schreef ik over de brand die flink heeft huisgehouden aan de kust zo’n tachtig kilometer boven Lissabon. Op 15 oktober 2017 is het bal: droogte, veel wind en vuur zijn een voedingsbodem voor ellende. Een eeuwenoud oerbos gaat in rook op, net als een flink stuk langs de kust tussen Foz do Arelho en São Martinho do Porto. Na de brand zag het er even zo uit:
Maar wát ben ik blij met de regenererende kracht van de natuur. Het afgelopen jaar heb ik met eigen ogen gezien hoe snel de natuur zich herstelt. Geweldig gewoon!
oktober 2017:
februari 2018:
oktober 2018, nú:
Annus horribilis 2017
Het jaar 2017 gaat de boeken in als een regelrecht rampjaar. Vanaf juni houden branden Portugal in hun greep. In allerijl worden er maatregelen getroffen: vanaf nu móet het anders. Landeigenaren moeten voortaan laag struikgewas tussen de bomen weghalen, want door dat lage struikgewas kan vuur zich razendsnel verspreiden. Daarnaast moeten bomen op een bepaalde afstand van huizen staan en kun je niet meer het hout dat je ’s winters wilt verstoken tegen je huis aan bewaren. Werk je als particulier niet mee? Dan volgen hoge boetes. Wil je weten wat de maatregelen precies waren? Lees het in dit beeldverhaal: Portugal bosbrandvrij in 2018!
Prettige bijkomstigheid van al deze maatregelen: Portugal ziet er meteen een stuk aangeharkter uit! En af en toe komt er ineens een pareltje onder lagen oud struikgewas tevoorschijn!
Zo hebben ze in Alvorninha, vlakbij Caldas da Rainha, een oude Romeinse brug ontdekt!
Geen beeldverhaal meer missen? Vul dan je e-mailadres bij de volgknop in. Het volgende verhaal krijg je meteen in je inbox. Of like de Facebook– of Instagrampagina van Zin in Portugal!