Prima nagerecht: maçã assada, een in de oven gegaarde appel!

Het nagerecht “Maçã assada” kun je in veel restaurants bestellen.

Maçã assada
Makkelijk van tevoren te bereiden en prima koud te serveren (alhoewel ik ze warm lekkerder vind). Bovendien is het gerecht niet al te arbeidsintensief. En appels zijn er aan de Costa de Prata in overvloed. Daar zijn de talloze boomgaarden met appels als je meer het binnenland in gaat getuige van.

Het recept van de ‘gebakken appel’ hieronder is mijn persoonlijke variant. Maar eigenlijk zitten in meeste varianten dezelfde hoofdingrediënten: appel en honing. Ik voeg daar kaneel en ginja aan toe. Ginja is een likeur gemaakt van morellen, zure kersen. De streek rondom Óbidos en Caldas da Rainha staat bekend om deze Ginja. Zelf drink ik liever Ginja dan Port. In het pittoreske Óbidos kun je bij veel barretjes op straat voor 1 euro kleine chocoladecupjes gevuld met dit godendrankje kopen.

Maçã assada: in oven gebakken appel
Ingrediënten voor zes ‘gebakken appels’:
Zes appels
6 eetlepels honing
6 theelepels suiker
6 kaneelstokjes
3 theelepels kaneel
Ginja, maar Port kan natuurlijk ook!
Eventueel: kaneelijs en slagroom

En natuurlijk:
ovenschaal
appelboor
oven

Ik begin altijd met het verwijderen van het klokhuis met een appelboor. Daarna plaats ik de appels in een ovenschaal.

Maçã assada: in de oven gebakken appel
Vervolgens doe ik de honing in een klein bakje of glaasje en haal er een kaneelstokje door heen. Zorg dat het stokje helemaal druipt van de honing!

Maçã assada: in de oven gebakken appel
Maçã assada: in de oven gebakken appel
Steek de stokjes in de gaten die je net met de appelboor hebt gemaakt. De resterende honing giet je daarna over elke appel. Lukt dat niet, pak dan een lepel en wrijf over de buitenkant van de appels.

Maçã assada - in oven gebakken appel
Meng de kaneel met de suiker en strooi het mengsel over de appels. Doordat de appels flink plakkerig zijn van de honing blijft je kaneelsuikermengsel mooi hangen. Vul nu de gaten met Ginja of Port, bijvoorbeeld door zes eetlepels er keurig in te gieten. Of door gewoon de fles erboven te hangen, zoals ik heb gedaan.

Maça assada: in de oven gebakken appels
Natuurlijk floept een deel er meteen aan de onderkant uit en komt het in de schaal terecht. Giet daarom nog een klein beetje Ginja in de schaal. Doe er een flinke eetlepel water bij, zodat tijdens het bakken een siroopje ontstaat.

Maçã assada, klaar voor in de oven
Plaats de schaal in de oven. Eigenlijk maakt het niet zo veel uit welke appels je neemt. Maar niet al te grote goudrenetten zijn ideaal. Houd gewoon de baktijd in de gaten. In de regel duurt het tussen 40 tot 50 minuten voordat de appels gaar zijn en iets zachter worden. Het gaat de goede kant op als de velletjes van de appels openspringen en gaan ‘zweten’.

Terwijl de appels in de oven staan vult de keuken zich met de lekkerste geuren. Ik moet me dan bedwingen om niet alvast een appel uit de schaal te halen (en mijn mond natuurlijk flink te verbranden…)

Maçã assada - in oven gebakken appel
Laat in ieder geval de appels iets afkoelen voordat je ze mensen voorschotelt. De appels zijn de volgende dag trouwens ook nog prima, mits gekoeld bewaard uiteraard. Dus als je veel gasten krijgt en je wilt van tevoren alvast wat gerechten bereiden, dan is dit een ideaal gerecht. Opwarmen voor het opdienen is ten slotte een fluitje van een cent.

Maçã assada
Je scoort echt punten bij  je tafelgenoten als je voor het uitserveren een extra scheutje Ginja in jouw appeltjes giet en er een bolletje kaneelijs naast plaatst. En doe eens gek, toefje slagroom erbij kan ook. Maar ja, dan moet je wel nét slagroom in huis hebben. Ik was die even vergeten te halen…Dat heeft me dus weer punten gekost…Snik!

Maçã assada met kaneelijs
In Portugal zie ik een ‘maçã assada’ voornamelijk als ‘kaal’ toetje voorbijkomen, zonder  fratsen (lees: ijs en slagroom).

Maar nu ik er beter over nadenk: het past eigenlijk prima bij een wildmenu. Dus vergeet die stoofpeer en probeer eens een ‘maçã assada’ naast je hertenbiefstuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s