Hoe je van het vliegveld in de stad komt? Dat is niet zo moeilijk! Je landt namelijk gewoon in de stad zelf. Ik kijk altijd erg uit naar de landing. Prachtig om de stad van boven te zien. De Taag, de toren van Belém, de campus van de Universidade de Lisboa, waar ik zulke goede herinneringen aan heb, het stadion José Alvalade (van Sporting Lissabon) en dan floeps, sta je zo maar in wereldstad Lissabon aan de grond!
Van het vliegveld met de taxi of de (aero)bus
Wil je met een taxi verder? Buiten bij de aankomsthal kun je genoeg taxi’s vinden. Een kleine tip: is het bij de taxistandplaats van de aankomsthal een heksenketel (en dat is het de laatste tijd vaak!), ga dan naar de vertrekhal en vraag een taxichauffeur die net iemand afzet om je mee te nemen. Reken op zo’n euro of tien, vijftien voor een ritje naar het centrum.
Met de metro in Lissabon
Maar nóg makkelijker: reis met de metro verder. Een enkeltje kost 1,45 euro. Een 24-uurskaart 6,15 euro (en ja, dan mag je óók in het gele trammetje -lijn 28!- , de lift van Eiffel -die trouwens niet van Eiffel is- en in alle bussen en metrolijnen binnen de eerste ring). De eerste keer schaf je eenmalig een ticket van 50 cent aan. Dit kaartje kun je blijven opladen.
Bekijk het filmpje om te zien hoe je van de aankomsthal bij de metro komt.
Hieronder zie je hoe je een kaartje aanschaft. Je kunt met je Nederlandse pinpas betalen. Dus dat is handig. En je kunt meerdere kaartjes tegelijk kopen. De Metropolitano de Lisboa heeft er goed over nagedacht. Hier koop je een enkeltje, of een dagkaart waarmee je in de bus, de metro en in de tram kunt. Tegenwoordig kun je ook een dagkaart kopen om met de trein, bijvoorbeeld naar Sintra te reizen (kosten 10.15 euro).
Hieronder zie je me een dagkaart van 6,15 euro plus een herbruikbaar groen ‘Viva’-kaartje (Cartão Viva Viagem) aanschaffen.
Om met een pinpas te betalen: kies ‘cartão multibanco’. Moedas e notas betekent dat je afrekent met contant geld.
Jippie, ik heb mijn kaartjes! Ik bewaar altijd de bon, want soms gaat het bij het uitchecken mis en blijkt het kaartje ineens niet meer geldig. Dan kun je zo naar een loket bij de metro gaan en regelen ze het voor je (en het helpt dan als je de aankoopbon kunt laten zien).
Bagage ergens stallen?
Op het vliegveld van Lissabon kun je je bagage afgeven. Handig voor als je uren moet wachten en geen zin hebt om met je bagage te zeulen. Je bent in een kwartier van het vliegveld met de metro bij het Parque das Nações, een prachtig hypermodern gedeelte aan de Taag, waar je heerlijk kunt flaneren, shoppen of eten én als je toch genoeg tijd hebt, ook nog een kabelbaantocht kunt doen of een reusachtig aquarium (Oceanário) kunt bezoeken.
Wil je weten hoe je bij de bagageopslagplaats op het vliegveld komt, volg dan de aanwijzingen in het filmpje:

Hartje centrum, in Chiado/Bairro Alto, zit ook een bedrijfje waar je je bagage kwijt kunt. En zo zijn er wel meer bedrijfjes waar je tegenwoordig je koffer of andere bagage kwijt kunt. Google maar even op ‘Luggage lockers Lisbon’.
Terug via Terminal 2?
Vlieg je met een budgetmaatschappij (bijvoorbeeld Transavia) dan vertrek je vanaf Terminal 2.
In het filmpje kun je zien hoe je van Terminal 1 (waar je altijd aankomt als je met het openbaar vervoer reist) naar Terminal 2 komt:
Arriveren in Lissabon doen trouwens alle maatschappijen via Terminal 1, nooit in Terminal 2.
Reken op een kwartier tot twintig minuten extra reistijd als je naar Terminal 2 moet. Ga nooit, maar dan ook nooit lopen. Levensgevaarlijk! En nog behoorlijk ver, zeker met bagage. De gratis shuttlebus naar Terminal 2 kun je bij de Partidas/Departures nemen.

Terminal 2 is armoe. Ik kan het niet anders verwoorden. Ontzettend jammer dat bij veel toeristen hun laatste aanblik van Portugal die troosteloze hangar is. Als je pech hebt, kun je niet eens zitten. Maar goed, ook hier kun je nog een pastel de nata scoren. Dat dan weer wel!

Deze handleiding heb ik speciaal voor jou, Kristien, geschreven. Binnenkort gaan bijna zestig van je leerlingen naar bruisend Lissabon. Boa viagem e divirtem-se!

Not that fluent in Dutch? Try Visit Portugal With Us!
Meer lezen over Lissabon? Klik op de onderstaande blogposts!
Negen tips voor fenomenaal uitzicht
Op zondagmorgen gratis naar een museum of toch niet?
Vogels en vissoep in de buurt van Lissabon
Lissabon: het MAAT museum, een nieuwe attractie in Belém
Waarom niet een middagje flaneren langs de Taag?
Avondje Lissabon: een sfeervolle wandeling door het oude centrum
Meer geïnteresseerd in verhalen over een Portugese boerenfamilie? Dan zijn deze blogposts iets voor jou!
Hoe zat het ook alweer met Pedro en Inês de Castro?
Een intrigerende ansichtkaart uit 1901
Steken en streken: de jurk van de juf
Boter en bacalhau in de oorlog
Hoe bak je een ‘pão caseiro’, zo’n typisch Portugees brood?
Geen enkele blogpost meer missen? Meld je aan als volger door je e-mailadres in te vullen (rechtsonder op deze pagina). Je krijgt dan nieuwe blogpost in je e-mailbox(gegarandeerd zonder spam, overigens!).
Of like de pagina Zin in Portugal op Facebook!
Voor de metrokaartjes moet je de formule zapping kiezen, is het goedkoopste, je kan er ook de boot mee nemen om de Taag over te steken. Voorzie euro biljetten of muntjes, de buitenlandse pinpas werkt niet in die toestellen.
LikeLike
Beste Rudy, Bedankt voor je toevoeging. Ik heb onlangs nog met mijn Nederlandse ING-pas twee dagkaarten voor de metro bij de automaat gekocht. Je hebt dus niet per definitie een Portugese bankpas nodig. Groet, Esa
LikeLike
Oh, dan is dat misschien aangepast nu , ik heb het sinds 2 jaar geleden nooit meer geprobeerd met een pinpas, leuk om te weten dan .
LikeLike