World Cartoon Festival in Caldas da Rainha

De dag begint met geroffel op het dak. Regen! Zo, dat scheelt meteen in mijn ochtendritueel : ik hoef de tuin niet te bewateren.

Voor wie het zich afvraagt, waarom het in de streek rondom Caldas da Rainha zo groen is : dat komt doordat het hier óók wel eens regent. Daarnaast zijn de ochtenden en avonden koel en vochtig. Ik houd van de vaak Hollandse wolkenpartijen die in de loop van de ochtend de nevel verdrijven en een stralende dag tevoorschijn toveren met meestal een graadje of 25. ’s Avonds vind ik het prettig dat het afkoelt. Het komt niet vaak voor dat ik in een blotere zomerjurk aan het avondmaal zit. Meestal moet ik toch echt een vestje aan als we buiten eten.

Mijn theorie is dat het massatoerisme aan deze streek voorbijgaat doordat je hier niet altijd van ’s morgens tot ’s avonds een stralende zon aan een strakblauwe hemel hebt. Een vriendin van me zit deze zomer in een appartement in het sjieke Praia d’el Rey en maakt melding van dagen waarop het helemaal niet opentrekt, terwijl het bij ons een paar kilometer landinwaarts al uren strakblauw en zonnig is. Voordat wij aan een stranddag denken, kijken we daarom altijd eerst naar de heuvelrug die het land in Foz do Arelho van de Atlantische Oceaan scheidt. Als de heuvels in een laaghangende wolkenband zijn gehuld, dan laten we de strandgedachte varen en gaan we wat in het zonnige binnenland doen. Er valt zo veel te bezichtigen en Caldas da Rainha telt steeds meer terrasjes, dus erg rouwig zijn we er meestal niet om.

Warme dagen – ook aan het strand hoor!, – zijn er naar mijn smaak genoeg. We hebben dit jaar zelfs al zeer warme dagen achter de rug. Opvallend vind ik de natuur deze zomer van 2022. Ik zie sommige bomen al een paar weken in een lichte herfsttooi en het park ligt bezaaid met herfstbladeren. Toch zijn de vruchten, vooral appels en peren hier, nog niet rijp. Meestal wordt er al driftig geplukt begin augustus, maar ik zie nog weinig activiteit in de uitgestrekte gaarden. Ook de druiven hebben in de tweede week van juli (enorme hitte) een flinke klap gehad, maar door irrigatie en voeding zijn die zich gelukkig wel aan het herstellen.

Deze vrolijke paraplu mocht vandaag voor de verandering weer eens mee.

Terug naar mijn kindertijd

Iets wat ik al jaren niet gedaan heb, maar van de week toch heel leuk blijkt, is het huren )voor een half uurtje) van zo’n schilderachtig bootje in het park (kosten 3 euro). Eigenlijk willen we gaan kanoën op het meer. Maar richting de zeilschool bij de lagune ziet het er op de dag dat ik mijn vijfenvijftigste verjaardag vier niet strakblauw uit en in Caldas da Rainha schijnt de zon al volop, dus dan is het lieflijke park Dom Carlos een prima plek om na een drankje op het terras achter de tennisbaan (Smash) richting de kleine vijver met bootjes te vertrekken en net zoals in mijn kindertijd weer eens een rondje rond het eiland te maken.

Het wordt helemaal geinig als we besluiten een heuse regatta tussen de heren en dames te houden. Roeien rondom het kleine eiland blijkt niet eens zo makkelijk. Het is zaak om de venijnige zwarte zwanen te omzeilen en niet steeds in het ondiepe water bij de kant te belanden. Bovendien is het verstandig om je stuurman, de pratical joker in ons midden, te instrueren om de sproeiers die in de oevers staan te ontwijken, want anders krijg je ongewild een flinke douche, hè Daan 🤣.

De dames laten zich niet door enige gein afleiden en winnen met hun uitgekiende focus en nijver. Uiteraard, natuurlijk! Overigens, voor wie denkt in een half uur veel rondjes te maken : met moeite lukt het de heren en dames om in 30 minuten twee rondjes vijver te roeien. Daar verkijk je je als ongeoefende roeiers behoorlijk op! Na zo’n inspanning is het tijd voor een ijsje bij Puzzle, net buiten het hekwerk! Puzzle bestaat ondertussen 25 jaar, lees ik in onze lokale krant de Gazeta das Caldas. Kortom, prima middag zo.

World Cartoon Festival

Maar 3 augustus begint de dag met regen en aangezien we vakantie hebben, willen we iets doen dat ons geen nattigheid oplevert.

Het kleine provinciestadje Caldas da Rainha kent vijf musea. Dát komt dus wel goed. Meer lezen over de prachtige en veelzijdige musea in Caldas da Rainha? Ga dan naar het beeldverhaal De vijf musea in Caldas da Rainha en Simppetra – beeldhouwers aan het werk.)

Tot 28 augustus kun je in de blokkendoos waaruit het grote Culturele Centrum in is gevestigd de cartoons van het World Cartoon Festival bewonderen (klik hier voor de link naar CCC – Centro Cultural e de Congressos das Caldas da Rainha). Hoe leuk is dat op een zomerse dag die miezerachachtig begint? Daarna taartje bij de Pâtisserie Française (officieel genaamd The Art of Pastry) naast het park en eind van de middag wijn proeven. Wij komen deze miezerdag echt wel door!

Ali Ghanaat, online class

Stef – Always look on the bright side of life

Baptistão – Louis Armstrong

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik je naam bij de volgknop. Een volgend beeldverhaal ontvang je dan meteen in je inbox!

Pilaus (piemeltjes) voor de zwerfdieren

In Caldas da Rainha zie je – als je erop let – overal piemels. In alle soorten en maten. Wil je er meer over weten, lees dan Piemels spotten in Caldas da Rainha. Vandaag hebben we ze gehaakt gezien bij Garrafeira Simões, op de hoek van Alexandre Herculano (nummer 94). Ik vertel ondertussen het verhaal dat we mijn moeder ooit voor de lol hebben gevraagd om wat piemeltjes voor in de kerstboom hier te breien (in het kader van ‘we hangen ook iets alternatiefs op’). Vol overgave is mijn moedertje gaan googelen op ‘piemels breien’ en met die patronen (écht ze bestaan) is ze aan de slag gegaan. Alleen….tot weken na deze zoeksessie op google stond ze wel te kijken wat er daarna ongewild op haar beeldscherm bleef verschijnen. Het duurde even voordat ze het ons meldde en we een en ander weer konden kuisen. Terwijl we staan te grinniken, komt de eigenaresse naar buiten om te vertellen dat ze piemeltjes voor de zwerfdieren haakt. De opbrengst gaat naar voer voor deze beestjes. Nou, dan zijn wij natuurlijk niet te beroerd om een paar gehaakte piemels aan te schaffen! En jullie hopelijk ook niet, dus loop even langs. Alvast obrigada, namens de zwerfdieren!

Garrafeira Simões in Caldas da Rainha op de hoek van Rua Alexandra Herculano (94).
De opbrengst gaat naar voer voor zwerfhonden en – katten.

Até breve, hè!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Fennie Knol- Jalving schreef:

  Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag. En vandaag weer geen water hoeven geven 🤪🤪 vraagje waar is die prachtige paraplu gekocht ?
  Hele fijne dag en groetjes uit Figueiros.

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Bedankt voor de felicitaties! Nog even en ik kan me op deze leeftijd toch nog een heuse influencer gaan noemen 🤣. Ben zelf dol op de paraplu. Heb deze ook in kleiner formaat (voor in mijn tas). Ik heb de paraplu gekocht bij Betibag Rua Miguel Bombarda in Caldas da Rainha. Ik zag -, liep er net toevallig langs – dat ze er nog twee hebben, een grote zoals op de foto en een kleine. Até breve nas Caldas da Rainha, então! Esa 🌻
   https://maps.app.goo.gl/trnFXupwLg7KjnJG9

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s