Benfica: in het nest van de adelaar

on

Bij ons roept er één al jaren dat hij naar een voetbalwedstrijd in een groot stadion wil. Nou, dat is mooi: krijgt mijn man dit jaar toch voor zijn verjaardag kaartjes voor Benfica. Dat is weer eens wat anders dan een paar sokken! Maar natuurlijk geef ik dit cadeautje niet zo maar prijs. Nee, hij moet wel eerst een puzzeltje oplossen om tot de ontdekking te komen wat het dit jaar wordt!

#zininportugal

#zininportugal

Hoe koop je een kaartje?

Op de officiële website van Benfica kun je redelijk makkelijk een kaartje kopen. Ten minste, als je Google Chrome gebruikt, want mij lukte het aanvankelijk niet om de kaartjes te betalen. Er zijn al kaartjes vanaf 17,50 euro. Onze kaartjes waren 25,50 euro en die blijken plekken te garanderen in het avondzonnetje op de BTV Bancada, piso 3 lateral (schuin achter een doel).

#zininportugal

Tot onze verbazing zegt mijn moeder terwijl we bezig zijn de verjaardagstaart te verorberen dat ze eigenlijk ook mee wil. En vrienden haken ook in! Snel kijk ik of er nog kaartjes voor de wedstrijd van Benfica tegen CD Aves zijn. Jawel, een dag voor de wedstrijd zijn er nog genoeg kaartjes voor de grootmacht tegen een hekkensluiter van de Portugese voetbalcompetitie. Mooi, iedereen blij! Mijn moeder is zelfs uitgelaten. Voor het eerst in haar achtenzeventigjarige bestaan naar een voetbalwedstrijd en dan meteen naar het cluppie waar haar hart sneller voor klopt: Benfica!

Benfica is ten slotte een beetje de tegenhanger van Feyenoord, de club uit haar geboortestad en waar haar Hollandse familieleden trouw een leven lang een seizoenkaart van hebben. Van ons allen blijkt mijn moeder de enige die zonder moeite de namen van alle spelers van het elftal van Benfica oplepelt. Volkomen geïntegreerd, die moeder van me: mist geen voetbalwedstijd op tv!

In het stadion

Op zondagmorgen kopen we op de markt van Santana nog snel wat sjaaltjes van Benfica. Als je gaat, wil je natuurlijk niet uit de toon vallen. De wedstrijd op zondagavond 23 september begint vroeg, om 18.30 uur al. We willen alles meemaken! Na de lunch vertrekken we vanaf Caldas da Rainha meteen naar Lissabon. Het stadion van Benfica ligt gelukkig op loopafstand van een enorm winkelcentrum: Colombo, dus parkeren is geen probleem.

#zininportugal

#zininportugal

In het winkelcentrum merken we dat we niet de enigen zijn. Hemeltje, alles is rood om ons heen! En ook opvallend: veel complete gezinnen. Leuk! We voelen ons helemaal thuis. Zo tegen half vijf begeeft de mensenmassa zich richting stadion. Wij laten ons in het zonnetje gedwee meevoeren. Het is nog een graad of dertig, dus we kunnen ons geluk niet op. De Benfiquistas om ons heen vinden die lichte koppen (op de mijne na) wel vermakelijk en nemen ons meteen in hun kring op.

Vlak voordat de wedstrijd begint, zien we ineens een adelaar vliegen. Natuurlijk! De mascotte van Benfica is een adelaar. Sierlijk vliegt de enorme vogel wat rondjes door het stadion. Bijzonder om te zien. Daarna het lijflief van de club die als slogan PLURIBUS UNUM heeft. Door velen één! Nou, dat merk je goed tijdens deze wedstrijd met 56.603 eensgezinde toeschouwers en een paar verdwaalde adepten van CD Aves. Er kunnen er overigens nog 9.000 bij, want het stadion is niet eens uitverkocht.

En na de adelaar en het lijflied begint het. Binnen twee minuten een doelpunt. Jippie! Oh, nee, het doelpunt wordt afgekeurd. Buitenspel. Om me heen regent het ‘filho da puta’ (hoerenjong) richting scheidsrechter. Altijd fijn als je de taal verstaat!

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

Niet veel later volgt bij het ondergaan van de zon een écht doelpunt. Mijn man krijgt spontaan een ‘box’ van de Benfiquista naast hem. Het is gezellig op de tribune. En ze komen langs met ijsjes (fijn voor mij!). Het wordt zelfs nog twee nul! Ergens halverwege het filmpje zie je wat er dan gebeurt:

Na afloop zegt de jarige jet: “Ik wil de volgende keer naar Sporting Lissabon, in dat geel, wit, groen betegelde stadion” Zo, hé, die heeft de smaak te pakken. “Ik ga niet mee, hoor!”, roept mijn moeder meteen. “Je denkt toch niet dat ik voor Sporting ga juichen?! Peins er niet over!”. Ach, een trouwe Benfiquista, die Hollandse moeder van me toch!

Meer informatie?

Beide clubs hebben hun stadion aan de Segunda Circular (2a circular), niet al te ver van het vliegveld (Sporting bij metro/busstation Campo Grande en Benfica bij metrostation Colégio Militar).

Bijwonen wedstrijd van Benfica? Ga naar de officiële website van SLBenfica

En voor Sporting? Dan ga je naar de officiële website van Sporting Clube de Portugal.
Sorry, mam, heb kaartjes om met vrienden donderdag 25 oktober naar Sporting Lissabon versus Arsenal te gaan! Ben lang niet zo eenkennig als jij…

#zininportugal

Geen beeldverhaal meer missen? Meld je dan aan door je e-mailadres bij de volgknop – rechtsonder-  in te vullen. Dan verschijnt elk nieuw beeldverhaal automatisch in je mailbox. Of like, net als 1006 andere volgers, de pagina van Zin in Portugal op Facebook.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Carmencita schreef:

    Weer een ontzettend leuk spontaan verhaal, dankjewel !
    Overigens ik ken jullie wel niet persoonlijk, maar een ontzettend leuke foto van jou en je moeder. Verdiend een lijstje!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s