Twee noodlandingen binnen 24 uur

Veel gekker moet het niet worden. Boven Portugees grondgebied hebben twee vliegtuigen in nood verkeerd. Het eerste vliegtuig van de Kazakstaanse maatschappij Air Astana was gisteren na een onderhoudsbeurt opgestegen van een basis bij Lissabon toen het ging haperen. Hun eerste idee: dan maar de Taag in. Het idiote is dat ik nog geen tien dagen geleden in een stukje over de Golden Gate-versie van Lissabon (Ponte 25 de Abril en Pier 7) heb beschreven dat vliegtuigen met pech de Taag in moeten. Alles beter dan op de stad, natuurlijk!

Een knap staaltje koelbloederigheid van de verkeersleiding en de uitstekende begeleiding van twee straaljagerpiloten hebben het ergste weten te voorkomen: Air Astana is bij een derde poging veilig geland op het vliegveld van Beja in de Alentejo (ik vermoed dat de gedachtengang is geweest: de Alentejo is een stuk dunner bevolkt dan het gebied rondom Lissabon). Wat ook meehielp: veel brandstof was tussen Santarém en Coruche al gelost.

In onderstaande twee filmpjes zie je hoe het vliegtuig over het Portugese vasteland doolt, totdat het rust in Beja vindt.

Vanaf de grond in Beja heeft een vliegtuigspotter dit gefilmd:

Op het Portugese nieuws hoorde ik dat bemanningsleden met stressverschijnselen kort in het ziekenhuis zijn opgenomen. Ik kan me levendig voorstellen waarom.

Transavia

En alsof al deze vliegtuigellende nog niet genoeg was, is vandaag ook een vliegtuig van Transavia in moeilijkheden geraakt. Het vliegtuig was op weg van Funchal naar Amsterdam toen de luchtdruk wegviel. Opnieuw is de Portugese luchtmacht in actie gekomen en onder begeleiding van twee F-16s is het Transaviatoestel vandaag veilig geland om 12.51 uur op het vliegveld in Faro. Voor het verslag klik op deze link van RTP (Rádio Televisão Portuguesa)

Chapeau voor de piloten, de luchtmacht en luchtverkeersleidingen! Helden zijn het!

Update 13 november

Transavia beschuldigt de Portugese luchtmacht van het misbruiken van de situatie. De F16s die het Transaviavliegtuig hebben begeleid deden dit als militaire oefening. De woordvoerder van de Portugese luchtmacht verwijst dit gerucht naar het land der fabelen met een ‘we betrekken geen commerciële vliegtuigen bij militaire oefeningen’.

#zininportugal

Geen beeldverhaal meer missen? Vul dan je e-mailadres in bij de volgknop. Of like de pagina van Zin in Portugal op Facebook.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Cees schreef:

  Koelbloederigheid? Ik houd van nieuwe woorden maar deze vind ik niet zo mooi…..

  Like

 2. MARI Ste schreef:

  Bom dia Elsa,
  Wat een opluchting. Spijtig dat ik je mails niet kan delen met FB. Altijd zeer goed geschreven en heel informatief. Mijn echtgenoot was ook begonnen met een blog over Portugal, maar is spijtig genoeg gestopt, gelukkig ben jij er nog ????. Ik wens je nog een heel fijne dag. Groetjes Marina
  Outlook voor Android downloaden
  ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s