Toerisme: 7 regio’s

Toen ik klein was, heette het gebied aan de kust boven Lissabon de ‘Estremadura’, niet te verwarren trouwens met de Spaanse Extremadura met plaatsen als Cáceres en Badajoz!

Zo ergens begin jaren negentig werd ineens ‘Oeste’ gebruikt.  Tegenwoordig hoor ik volgens het officiële kanaal dat het toerisme in Portugal promoot (Turismo de Portugal) dit gebied van Lourinhã tot ergens boven Aveiro (Esmoriz),  met de glinsterende zandstranden waar goed gesurft kan worden, geen Costa de Prata (Zilverkust) meer te noemen maar ‘Região Centro‘.  Ik vind dat jammer, want de Região Centro de Portugal is ineens enorm en beslaat zo’n beetje de halve kust boven Lissabon en gaat diep het Iberisch Schiereiland in, tot aan de Spaanse grens!

2000px-Regiao_Centro_in_Portugal.svg

Toeristische opsplitsing van Portugal:  7 regio’s

Porto Noord Portugal
Centro de Portugal
Lisboa
Alentejo
Algarve
Madeira
Azores

Ik heb de oude landkaarten hier thuis er eens bij gepakt en geconstateerd dat de indeling nog al eens veranderd.

#zininportugal
1880
#zininportugal
1937

Kleine kanttekening: de indeling met 7 regio’s betreft de indeling die het Portugees Verkeersbureau aanhoudt, want de administratieve kaart met de verdeling per district van het vaste land van Portugal en twee autonome regio’s in zee (Madeira en Açores) is al heel lang hetzelfde.

Portuguese_Districts_Map_With_Names.svg

Ik schrijf veel over het gebied dat ik het best ken: de kust die gaat van Lourinhã tot aan Nazaré. Als kind brachten we de vakanties in Nazaré door. Idyllisch dorpje, met vissersvrouwen die zeven onderrokken hadden. Inmiddels kom ik er bijna nooit meer, want ik verdraag het slecht dat dezelfde vissersvrouwen nu een nieuwe roeping hebben  (‘Zimmer frei, chambre, room”!) en de badplaats op een lelijke manier is volgebouwd. Alleen in Sítio (boven op de rots –  de plek waar Vasco da Gama, voordat hij naar Indië vertrok nog gebeden heeft- ) kom ik nog graag.

DSC_0234

Ook Óbidos heeft veel aan charme ingeboet. Ik kom er alleen nog hartje winter of na tienen ’s avonds, als de busladingen toeristen weg zijn en het weer het Óbidos is waar ik zo van houd. Alhoewel….het lijkt erop dat dit ommuurde vestingstadje één groot Alojamento Local-festijn aan het worden is. Aan de ene kant fijn: al die oude panden worden opgeknapt. Aan de andere kant….: een heel dorp aan de AirBnB? Deus me livre (God bewaar me!).

piemels_05

Nee, dan weet ik nog wel een plekje aan de ‘oude’ Zilverkust waar het beslist beter toeven is. Van mijn man mag ik dat eeuwenoude, bedrijvige stadje met het lieflijke park, de dagelijkse groente- en fruitmarkt, de betegelde panden (vaak nog Art Deco), de vele restaurantjes, de piemels in de winkelruiten én de bakermat van de keramiekindustrie (Bordallo Pinheiro!) niet noemen, want zo meteen komt iedereen deze kant op. Af en toe krijg ik het echt te horen ‘jij met je webblog!’

Foz do Arelho
Kustlijn bij Foz do Arelho, in de verte surfmekka Baléal

Meer lezen over deze omgeving?

Bollywood in Portugal
Delft in Portugal
Dinopark Lourinhã
Lusitanos: Portugese paarden
Na regen komt zonneschijn, toch?
Een dure regenbui
Hoe zat het ook alweer met Pedro en Inês de Castro?
Een echte Bordallo Pinheiro koop je in Caldas da Rainha
Een intrigerende ansichtkaart uit 1901
Hoe bak je een ‘pão caseiro’, zo’n typisch Portugees brood?
ICEL Benedita: van staal tot scherp mes
Boter en bacalhau in de oorlog
Ambachtelijke kaasboerderij aan de Costa de Prata
Keramiek in Caldas: de Bordallo Pinheiro-route
Amêijoas à Bulhão Pato: hoe maak je die?
Vergeet Port, stap over op Ginja!
Een vaginale douche met stinkend bronwater

En nu niet alleemaal komen, hè?

Meer weten over de verschillende toeristische regio’s?

Turismo de Portugal heeft sfeervolle filmpjes op YouTube:

Voor wandelaars

Voor surfliefhebbers

Voor muziekfestivalliefhebbers

Voor natuurliefhebbers

Voor sieradenliefhebbers (en lees dan ook even het beeldverhaal over het ‘Hart van Viana’, het typische Portugese hart van filigraan)

Cora_o_de_Viana_0

Turismo de Portugal heeft verder een mooie Nederlandstalige website : www.visitportugal.com. En voor wie Lissabon wil bezoeken, kan ik deze site aanraden: www.visitlisboa.com 

Overnachten in Portugal? Natuurlijk kun je via AirBnB of booking.com je overnachting boeken. Maar hotel- en huiseigenaren vinden het fijner als je rechtstreeks boekt. Dan zijn ze geen kosten aan de bemiddeling kwijt. Een officiële geregistreerde overnachting bij particulieren of Bed and Breakfast heeft altijd een ‘alojamento local‘-certificaat. Google maar eens de plek waar je heen wilt met ‘alojamento local’ als zoekopdracht! Of, voor wie een huisje op het platteland wil: tik ‘casa de campo’ en ‘alojamento local’ in.  Ik kwam uit op de website van Escapada Rural., waar maar liefst ruim 1700 overnachtingsplekken verspreid over Portugal op staan.

Copyright Esther Lankhaar
met dank aan : www.esterlankhaar.com

Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres in bij de ‘volg’-knop! Of like de pagina van Zin in Portugal op Facebook.
Binnenkort over de Alentejo, Lissabon en lekker eten!

Óbidos

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s