Jonge musici in A-dos-Francos

Wonderlijk hoe het soms loopt. Je staat in een cultureel centrum een aanplakbiljet  voor een blaasorkest te bewonderen en dan blijkt degene die de voorstelling mede mogelijk maakt naast je te staan. Of ik de jonge lui wil horen oefenen? Nou dat wil ik natuurlijk wel en zo beland ik twee dagen later met meneer Carlos Gaspar op een zonovergoten middag in A-dos-Francos (terwijl ik eigenlijk dingen te regelen had, dat wel).

A-dos-Francos

Waar kleine dorpen groot in zijn! Of nou ja dorp: aldeia A-dos-Francos is inmiddels ‘vila’, een deelgemeente die zich ‘stad’ mag noemen. De ontstaansgeschiedenis van A-dos-Francos gaat terug tot de tijd waarin de Portugezen voornamelijk druk waren de Moren van het Iberisch schiereiland af te slaan (12e eeuw).

Tegenwoordig zetten ze hier in op vredelievender activiteiten: mensen bekoren met muziek! In de plaatselijke sociëteit wordt druk geoefend. Zo’n tachtig jonge musici zijn van alle uithoeken van Portugal naar A-dos-Francos gekomen. De jongste is 14! De meeste deelnemers hebben een bachelor of master aan het conservatorium of studeren nog om professioneel musicus te worden. Ook leuk: er zitten enkele musici tussen die in Amsterdam en Den Haag, of Haia zoals ze hier zeggen, hun opleiding volgen.

Het doel: een paar dagen samen repeteren en dan twee concerten. Een in de sociëteit van A-dos-Francos (donderdagavond 1 augustus om 21.30 uur) en de andere in het grote auditorium (600 plaatsen) van het CCC Centro Cultural e de Congressos van de gemeente waar A-dos-Francos onder valt, Caldas da Rainha.

En nee, ze worden niet gesubsidieerd. Particulieren uit de omgeving betalen vliegtickets van musici die op de Azoren wonen. Slapen doen ze in de plaatselijke school, bij particulieren en in de sporthal. En van de honger komen ze ook niet om. Het rook nog heerlijk rond een uur of vijf toen we nét te laat bij het oefenen arriveerden. Er wordt goed voor ze gezorgd. Sympathiek idee: iedereen helpt mee! Ondertussen liggen hun instrumenten te rusten op lange tafels waar ook aan gegeten wordt. Gezellige boel. En hard werken!

Ze repeteren onder leiding van maestros Pedro Santos en Tiago Alves maar liefst van 10.00 u tot 13.00 u, van 15.00 u tot 17.00 u, van 18.00 u tot 19.30 u en van 20.30 u tot 22.30 uur. Pittig schema! Tiago Alves en Pedro Santos zijn al jaren verantwoordelijk voor het blaasorkest in A-dos-Francos zelf . Ze worden bijgestaan door broer en zus, muziekleraar Diogo en klarinettiste Rafaela Esteves. Het festival kent zijn tiende editie en daarom hebben de deelnemers zelf de muziek uitgekozen: voor de pauze Festive Ouverture van componist Dimitri Schostakovitsch, Armageddon van (Nederlander!!) Hardy Mertens en Galactic Empires van David Gillingham. Na de pauze brengen ze werk van prijswinnende componisten Alain Rosa, Nelson Jesus en Jorge Salgueiro ten gehore .

Pedro Santos (links) en Tiago Alves tijdens een break

Ik vind dit initiatief zó bijzonder: een kleine gemeenschap die zich sterk maakt voor musici! Particulieren die investeren in musicerende jeugd. Je zou er bijna sentimenteel van worden! Dus : vrijdagavond 2 augustus concert van het Orquestra Nacional de Sopros de A-dos-Francos om 22.00 uur in het CCC (Centro Cultural e de Congressos das Caldas da Rainha aan de Rua Dr. Leonel Sotto Mayor 23)! Draag je als toerist of in Portugal wonende Hollander meteen een steentje bij! Win-win 😉.

Tip: in Centro Cultural e de Congressos das Caldas da Rainha kun je bij Sons Tons e Sabores op de eerste verdieping ook prima eten en verpozen: ’s avonds – ook als er geen concerten zijn – driegangenmenu voor 14 euro met koffie toe!

Veel dank aan Carlos Caspar, Pedro Santos e Tiago Alves voor hun bereidwilligheid mee te werken aan dit beeldverhaal. We verheugen ons op een mooie voorstelling !

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres in bij de volgknop of like de pagina van Zin in Portugal op Facebook. Mijn volgende post gaat bijna zeker over Maria Isabel, een ieniemienie poesje dat uit een auto is gezet en nu op mijn schoot luid spinnend ligt te slapen. Blauwoogje heeft ons binnen een halve dag weten te betoveren. Zelfs Franz Jozef, doorgaans niet de allerliefste voor medeviervoeters, is zwaar onder de indruk van deze charmante dame. Of is hij gewoon verliefd? Wie zal het zeggen…

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Roeja Dobbelstein schreef:

  Beste Esa,
  We hebben je enthousiaste stuk gelezen en kaartjes gekocht voor vanavond 2-8.
  Maar wat was het stil in het CCC. Geen kip te zien.
  Op een gegeven moment kwam de dame van de kassa ons vragen of we voor de voorstelling kwamen …helaas het ging niet door. Ruim 17 muzikanten zijn in deze week ziek geworden met zelfs ziekenhuis opname. Ze waren wel wat opgeknapt maar helaas: geen voorstelling.
  Zo zielig voor die jongelui.
  Wij kregen nog netjes ons geld terug. Volgend jaar weer proberen.

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Beste Roeja,
   Bedankt voor je berichtje. We hoorden het zelf van iemand te elfder ure. Er is op dit moment in de Expo Oeste (rotonde van Staples en Galp benzinestation) een optreden van Art Sullivan. Misschien leuk alternatief?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s