Kerst en Oudejaarsavond

Zoals ieder jaar verheug ik me weer op het einde van het kalenderjaar. Vanaf eind november steekt namelijk elk zichzelf respecterende stad de kerstverlichting aan. En dan bedoel ik niet ‘een paar lampjes’, nee, hele straten zijn verlicht. Het is een feest om door stadskernen te lopen.

Lissabon
Lissabon is magisch met kerst

Tegenwoordig ook helemaal hip: kerstmarkten. Zo heeft Óbidos een heuse ‘Vila Natal’ mét schaatsbaan. En wie heeft de grootste verlichte kerstboom? Elk jaar weer een enorme strijd!

Caldas da Rainha

kerst_caldas_01

Mocht je op zoek zijn naar een aparte of doodnormale kerststal? Bij de jaarlijkse kerststallententoonstelling in Gaeiras vind je honderden exemplaren, allemaal gemaakt door bekende en minder bekende kunstenaars. Vorig jaar ben ik me te buiten gegaan en heb ik er maar liefst drie gekocht. Die ik vervolgens het hele jaar op de kast heb laten staan. Is bijna niemand opgevallen trouwens.

kerststallententoonstelling_Gaeiras

Gaeiras

Gaeiras

Kerststal in de maak
Mijn Jozef, Maria en het Kindeke in de maak!

Kerststallententoonstelling

Het lukt de laatste jaren aardig: zorgen dat de familieboerderij in kerstsfeer komt. We kappen eind november een paar jonge bomen, hangen er enorme ballen en kleurrijke led-verlichting in en zetten onze keramieken kerstfiguren neer. Dit jaar hoop ik alleen dat onze nieuwe kater, de buitengewoon temperamentvolle Frans Jozef, mijn kerstarrangement met rust weet te laten. Hem kennende zal hij ongetwijfeld het kindeke Jesus zonder pardon uit zijn kribbe meppen, de kerstballen één voor één met de zwaartekracht kennis laten maken en de grijze ezel voor zijn beste vriend aanzien.

Kerstboom
Daar gaat een kerstboom!

Kerst

Kerst

Stal

De steden hebben de kerstverlichting, de dorpen de reusachtige kerststallen. Sinds jaren is de kerststallenroute van Vidais een must rondom Caldas da Rainha en Óbidos. Alle kleine dorpskernen van de deelgemeente Vidais sloven zich enorm uit. Ik geniet altijd van de gemeenschapszin in Portugese dorpen. Fantastisch hoe saamhorig men nog is. En trots natuurlijk! Elk dorp wil gekozen worden tot het dorp met de mooiste kerststal!

Vidais

Cortém
Cortém

Mosteiros

En dan oudejaarsavond: wat een feest! Eerst urenlang eten en dan naar het centrale marktplein in Caldas da Rainha, waar lokale beroemdheden optreden. Het hele marktplein verkeert tegen twaalven in een soort Portugese variant van de Toppers.

Vlak voor middernacht mag de sponsor van het feest, de burgemeester in eigen persoon, aftellen. Hij geeft het startsein voor prachtig siervuurwerk. Terwijl hele families elkaar kussend in de armen vallen, worden ondertussen flessen champagne of ander bruisend spul ontkurkt. Daarna kunnen op het marktplein de voetjes van de vloer. Opa’s en oma’s, kinderen, jongelui. Iedereen blij. En de twee aanwezige politieagenten? Die kijken vertederd toe!

bolo da rainha

Bolo da Rainha
Deze typische ‘Bolo da Rainha’ wordt met kerst in de betere banketbakkerszaken gebakken.
kerstvakantie
Deze foto hebben we vorig jaar op 27 december, onze trouwdag, gemaakt: met een beetje mazzel kun je nog gewoon buiten lunchen!
Strand
De stranden zijn leeg. Eind december is gewoon heerlijk! Maar: de dagen zijn kort. Overdag kun je vaak met gemak buiten in het zonnetje zitten, maar in huis is het koud. En ’s avonds gaat de haard aan. Neem dus altijd een dikke trui mee! Niet alle restaurants en cafés hebben een goede verwarming.

 

Naschrift: in de krant Gazeta das Caldas van 22 december 2017 staat dat op 31 december 2017 is het grote feest van Oud en Nieuw in Caldas da Rainha NIET op het centrale marktplein maar bij Escola de Hotelaria e Turismo do Oeste –  nabij de skatebaan –  is (Rua Vitorino Fróis/Largo da Universidade).

Meer lezen over de periode rondom kerst in Portugal? Klik dan eens op de volgende blogposts:

Driekoningen

Is Maria er nog op de kerststallententoonstelling in Gaeiras?

Convento São Miguel das Gaeiras: op zoek naar Maria met de ronde borsten!

Op zoek naar een stal

Kerst in Caldas

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s