Pasen wordt geen kerstmis

We gaan het leven weer oppakken. Hoera! En dat allemaal omdat de maatregelen ná de misser met kerst zo draconisch waren dat er nu licht aan het eind van de tunnel gloort.


Voor degenen die het hadden gemist: in de kerstvakantie heeft de regering het niet aangedurfd om familiebezoek te verbieden. Het gevolg: een hausse aan besmettingen en de hele wereld zag beelden van ambulances die rijen dik voor de Portugese ziekenhuizen stonden. Daarna was er geen twijfel meer: een strenge lockdown en inenten, inenten, inenten. En de stand van zaken met Pasen is rooskleurig! Kijk maar op de kaart: geen enkele gemeente kleurt meer rood. Sterker nog: Portugal heeft maar een paar honderd gevallen op dit moment. Hoera!

De weg uit de lockdown

Sinds 17 maart weten Portugezen hoe ze langzaam maar zeker weer hoop kunnen krijgen. Per 15 dagen gaat het land van het slot. Ondertussen worden in allerijl zo veel mogelijk mensen ingeënt (ouderen, zorgmedewerkers). In de afgelopen weken en weekenden is men bezig geweest om het onderwijspersoneel te vaccineren. Ik sta versteld van de efficiëntie waarmee alles gebeurt (om een idee te geven: in Nederland ken ik een oncologe die tot op de dag van vandaag nog niet is ingeënt).

Morgen – tweede Paasdag kennen ze in Portugal niet – mag je weer op een terrasje met maximaal 4 personen van je wijntje genieten en kunnen basisschoolkinderen weer naar school (de jongsten mochten trouwens al). Ook gaan de musea en paleizen weer open net als de markten (al behouden gemeentes wel de mogelijkheid om deze nog gesloten te houden).

Op 19 april openen het voorgezet onderwijs en hoger onderwijs (hoge scholen en universiteiten) hun deuren, evenals de bioscopen, winkels (ook winkelcentra) en horeca (wel een beperking binnen van maximaal 4 per tafel en buiten 6; daarnaast mogen ze door de week tot 22.00 uur open zijn en in het weekend tot 01.00 uur). Ook fijn: je kunt elkaar weer eeuwige trouw beloven of je kind laten dopen met 25% van het maximaal aantal gasten dat een plek kan herbergen (let op: in Portugal geldt geen anderhalve meter, maar twee meter!).

En, allelujah, op 3 mei mogen alle sporten weer beoefend worden en wordt de horeca nog iets ruimer gefaciliteerd. In beperkte mate mag je ook voor 3 mei al sporten. Wil je het allemaal, in het Engels, nalezen? Dat kan op de site van Covid19estamoson.gov.pt (Lockdown Easing Plan: Schedule and Rules)

Maria ontwaakt…

Wat gaan we doen?

Dus wordt het weer tijd om naar de portretten in het museum José Malhoa in het park van Caldas da Rainha te gaan, of naar al die andere prachtige plekken die te lang achter slot en grendel hebben gezeten om daarna in de zon op een terrasje van een galão met een pastel de nata te genieten. Que saudades!

Ik weet niet wie ik hiervoor moet bedanken, maar ergens is er een Lieve Heer die het goed met Portugal voorheeft, Graças a Deus!

Museu José Malhoa – Caldas da Rainha – schilder Bonifácio Lázaro Lozano, portret van beeldhouwer Martins Correia (waarschijnlijk 1949). Ik moet altijd sterk aan Jan Mankes denken als ik dit portret zie.

Museu José Malhoa – Caldas da Rainha. Schilder José Campas, portret van Madame Grévin Campas, 1922

By far mijn favoriet in het Museu José Malhoa : het portret van de prachtige Braziliaanse Inês Cabrocha door Eduardo Malta (1938).

Museu José Malhoa – portret van de vrouw van de schilder Eduardo Malta (1940)

Meer lezen over Caldas da Rainha en Óbidos?

Caldas da Rainha en Óbidos liggen aan de kust, zo’n 80 kilometer boven Lissabon. In de buurt zijn vele stranden en in de enorme lagune – Lagoa de Óbidos – kun je kitesurfen, windsurfen, kanoën en zwemmen. Rondom de lagune zijn wandel- en fietspaden.

Walkaways bij Foz do Arelho

Lofzang op Caldas da Rainha

Piemels spotten in Caldas da Rainha

Bollywood of Caldas da Rainha?

Bacalhau en boter in de oorlog

Bordallo Pinheiro keramiek

Delft in Portugal

Ik stond even gek te kijken… maar wat bleek: de haan van de buren vindt zijn solitaire leven niet leuk en is geheel vrijwillig naar de dames gevlogen. Vrolijk Pasen!

Net als ruim vijfhonderd anderen geen nieuw beeldverhaal meer missen? Tik dan je e-mailadres in bij de volgknop. Een volgende keer ontvang je mijn verhaal meteen in je inbox! Obrigada, hoor, alle trouwe volgers!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Leen Duc schreef:

    Hoi lieve Esa, bedankt voor je post, kan ik weer een beetje wegdromen. En veel succes met de desconfinamento, ik volg het nieuws uit Portugal op de voet en vind ook dat Portugal het helemaal niet slecht doet in vergelijking met ons “Noorderlingen die alles beter weten en kunnen”.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s