Fado, Fátima, Futebol en…Feyenoord?

Salazar zijn bewind zou op drie pijlers zijn gestoeld: “Fado, Fátima e Futebol“. De vaderlandsliefde van menig Portugese senior is nog steeds doordrenkt met deze drie waarden. En eigenlijk die van hun kinderen en kleinkinderen ook. Ik kan er ook wat van: geen kwaad woord over Portugal. Dit terwijl ik toch echt stevige Nederlandse roots heb.

DSC07592
Fátima: reconciliação = verzoening
DSC07566
Fátima, galerij bij het plein voor de kerk

Força Portugal!

Na gisteren kan Portugal voorlopig niet meer stuk. Wat een TOPDAG, zaterdag 13 mei 2017! Benfica wint de landsbeker (hier in het dorp ging in het gemeenschapsgebouw meteen de barbecue aan!). Een paar uur eerder heeft de paus in Fátima in het bijzijn van een enorme mensenmassa twee van de drie herdertjes,  die Maria in 1917 hebben gezien,  zalig verklaard en tegen middernacht schrijft de aandoenlijke Salvador Sobral met zijn ingetogen Amar pelos Dois songfestivalgeschiedenis door met stip op één te eindigen. Portugal verdient dit! Na zoveel moedig gedragen rampspoed (bezuinigingen opgelegd door de Europese Unie hebben hele gezinnen in armoede gestort) ineens zo veel vreugde. Het is bijna niet te bevatten. Ik hoop vurig op zeven vette jaren voor Portugal!

Feyenoord

Hoor ik daar mijn moeder bij een koffie en filhós op de zondagse boerenmarkt van Santana druk in gesprek met vrienden over de overwinning van Benfica?

DSC_7966

Volkomen geïntegreerd bespreekt mijn Nederlandse moeder van 77 de stand van zaken: trainer Jorge Jesus die voor het grote geld Benfica voor Sporting Lissabon heeft verruild en nu zijn vorige club het landskampioenschap ziet winnen. Hoor ik daar de eindstanden van de laatste wedstrijden? En wie er volgende week nog speelt? Veel gekker moet het niet worden. Blijkbaar heeft ze inmiddels een flinke tik van de Portugese voetbalmolen meegekregen. Hemeltje.

Maar ook haar jeugdliefde wordt niet vergeten. Feyenoord! Van de week in Fátima heeft ze voor haar cluppie uit Rotterdam Zuid een kaarsje aangestoken. En warempel: het heeft geholpen!

DSC07517

Klik hier voor de blogpost over Salvador Sobral. In maart met een vooruitziende blik geschreven.

Klik hier voor de blogpost van ons bezoek aan Fátima twee dagen voordat Zijne Heiligheid zelf in Fátima arriveert.

DSC07568
Alles staat klaar voor het bezoek van de Paus!

Klik hier voor de blogpost van ons bezoek aan Fátima (vorig jaar) in het kader van de hulp bij de genezing van een open been.

DSC_2711
Geen blogpost meer missen? Klik rechtsonder op de ‘volg’-knop en vul je e-mailadres in! Op die manier ontvang je de nieuwe blogposts automatisch in je inbox (zonder spam, trouwens).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s