Suikerzakjes in de strijd tegen obesitas en meer Portugal weetjes

Plastic doppen

Ik kan me zo voorstellen dat een plastic waterfles vol plastic doppen aan een hek je wenkbrauwen doen fronsen. Maar deze mensen zijn goed bezig! Voor het goede doel spaar je hier doppen. In kleine buurtwinkels vind je de collectepunten. Zij weten waar de doppen ingeleverd moeten worden. Uit de opbrengst krijgen humanitaire instellingen een rolstoel of iets in die geest. Dus heb je doppen: doneer ze! Op deze link vind je bijvoorbeeld zo’n project. Het grappige is dat ik me er tot nu niet zo in verdiept hebt, maar klakkeloos dopjes inleverde. Ik zie dat er veel meer projecten zijn, zoals Toneladas de Ajuda (Tonnen Hulp) waarbij ook andere materialen voor het goede doel gerecycled worden. Ik zie dat een ton plastic en blikjes zo maar 350 euro oplevert! En glas 25 euro per ton. Papier doet het ook goed: 100 euro.

Elke tien jaar een volkstelling

Op internet zie ik op facebookpagina’s van Nederlanders die in Portugal huizen mensen die bozig reageren omdat ze Censos21 in moeten vullen en de vragen een inbreuk op hun privacy vinden. Jammer, want deze volkstelling is al zo oud als de weg naar Kralingen en levert een hoop goeds op. De staat en gemeentes kunnen er de behoeftes van de mensen op instellen en de gezondheidszorg opschalen bijvoorbeeld. Dus ik hoop écht dat iedereen meewerkt en het serieus invult. Je wilt ten slotte de komende tien jaar goed verzorgd in dit fijne land huizen. En já, om sommige vragen moeten wij ook grinniken. Prettige bijkomstigheid: het is anoniem. Dus de rest van Portugal weet echt niet dat je hartstikke doof bent of jezelf niet meer kunt aankleden ;-). Maar het is wel reuze fijn als er in jouw gemeente genoeg ziekenverzorgenden komen om even in de woorden van mijn oude tante te spreken: ‘de billen af te vegen als je er zelf niet meer toe in staat bent’ (bij haar is dit een terugkerend thema, want een grote angst van iemand die weduwe is, geen kinderen heeft en mijn bilafveegtalent niet groot acht).

Bij voorkeur tot 3 mei invullen. Het kan digitaal tot 31 mei (zie de site van Censos2021)

Invullen kan via internet of ze komen langs. Er is het Instituto Nacional de Estatística veel aan gelegen om een gedegen telling te houden! De vragen zijn ook in het Engels opgesteld. En met resultaat, want dit zijn de aantallen:

Het linker nummer heeft betrekking op het aantal huishoudens en rechts staat het aantal personen dat al heeft meegedaan.

Dus hier het vriendelijke, maar dringende verzoek: por favor, vul het in!

Hoe neem je een rotonde?

Gisteren is het me wéér overkomen: ik kon mooi een extra rondje op de rotonde rijden! Al moet ik eerlijk toegeven dat het me wel minder overkomt. Waarschijnlijk omdat er nu minder nietsvermoedende toeristen met een huurauto rondrijden.

In Portugal neem je sinds 2014 de rotonde aan de binnenkant als je niet meteen rechtsaf gaat. Dit zorgt, naar mijn idee, voor een hoop gedoe, maar goed: ik ben ooit door de politie aan de kant gehaald, omdat ik het niet goed deed, dus sindsdien doe ik het volgens het boekje, ook al druist dit tegen mijn gevoel van veiligheid in. Dan maar een extra rondje op de rotonde. Dus als jullie hier iemand rondjes zien rijden: dat ben ik!

Mijn horror-rotonde die met stip op 1 staat, is de rotonde van de Koningin in Caldas da Rainha. Daar komen een aantal wegen samen en moet ik ook nog eens stevig opletten wie nou voorrang heeft als ik zélf de rotonde op wil en vanaf de richting van het busstation kom. Op de rotonde heb ik natuurlijk voorrang, maar dan heb je ook nog rekening te houden met wat auto’s die uit de straatjes schieten, overstekende voetgangers én mensen op elektrische steps die verbazingwekkend snel gaan. Zijn die lui levensmoe? , vraag ik me dan vloekend af of word ik een oude taart en ga ik niet mee met mijn tijd? Zou zó maar kunnen!

Ik heb zo’n bruin vermoeden dat koningin Leonor, de stichtster van deze stad, de tel van botsingen kwijt is geraakt…
In 1957 heeft ze in ieder geval zonder problemen, want de rotonde was volledig afgezet, de Engelse koningin Elizabeth II en haar man voorbij zien komen. De lokale krant uit die tijd verhaalt dat – tot grote spijt van de bevolking – het paar Caldas da Rainha niet met een bezoek vereerd heeft.

Suikerzakjes in de strijd tegen obesitas

In mijn jonge jaren zat er minstens 8 gram suiker in elk van de twee suikerzakjes die je bij een bica (klein kopje koffie, bittersterk!) kreeg en in die tijd gingen die er alle twee in. Als je nagaat hoeveel ‘bicas’ een Portugees drinkt, dan kun je op je vingers natellen dat het hier makkelijk dik worden is.

Tel daarbij de lekkernijen waar je ogen voortdurend aan worden blootgesteld en je weet dat slank blijven een uitdaging van jewelste vormt. Tenzij je goede genen hebt, hè mama? Mijn moeder kan eten als een bootwerker, maar blijft tenger. Misschien komt dat ook doordat ze tot voor kort trouw met Nederland in Beweging mee heeft gedaan. Helaas is er even de klad ingekomen, want ze is onlangs ’s nachts opgestaan en toen spoot het bloed ineens uit haar onderbeen. Het bloed van een ontstoken ader is de boosdoener. Gevolg: bij de behandeling gebeurt het nogmaals, de verpleger vindt het een ‘mar de sangue’ (een zee van bloed) en nu leeft ze met een onderbeen dat geheel in verband is gewikkeld.

Het goede nieuws: de wond wordt uitstekend behandeld en is langzaam aan het helen. Maar met de eens zo Marlene Dietrichbenen wordt voorlopig niet gedanst. Kleine stukjes lopen is nu het hoogst haalbare en wat makkelijke oefeningetjes van de herhalingen van Olga Commandeurs Nederland in Beweging. Gelukkig heeft haar humor niet onder het bloedverlies geleden. Toen ik laatst niet snel genoeg met de bonbons kwam aandraven, riep ze olijk vanuit de huiskamer dat haar persoonlijke assistent nog in haar proeftijd zat.

Maar terug naar de suikerzakjes: in de strijd tegen obesitas zit er nu veel minder dan 8 gram in een zakje (meestal rond de 5). Daarnaast is er natuurlijk de laatste jaren veel meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Maar sympathiek is het wel om op zo’n simpele manier een kleine bijdrage te leveren!

Minder suiker is ook beter voor je tanden. Mijn moeder, die zelf vindt dat ze een slecht gebit heeft, wordt door de tandarts geprezen ‘want ze heeft op haar eenentachtigste al haar tanden nog’. En inderdaad, kijk maar eens om je heen. Ik ben er op gaan letten en dan zie je veel slechte gebitten.

Ik ben trouwens dol op suikerzakjes. Kijk altijd even naar het design. En ze zijn ook vaak leerzaam, met geschiedenis- en taalweetjes. Hier twee met quotes van Van Gogh!

Een tentje waar ik wel eens heel ‘digital nomad-achtig’ zit te tikken is Bites & Bitaites in Caldas da Rainha. Ondertussen dringen dan de lekkerste geuren mijn neus binnen (ze hebben altijd iets vegetarisch b.v. een bolonhesa vegan. Voor 5,50 euro krijg je een maaltijd en een drankje. Hun ontbijt is ook altijd al zo lekker (2,50 euro: koffie – galão/latte-, tosti met kaas, fruitsalade en vers sapje). Op Instagram en Facebook zie je dagelijks wat ze als lunch aanbieden! Oh en hun scones met huisgemaakte pompoenjam zijn een aanrader (dat ik zelf nog geen 120 kilo weeg, komt vast door de goede genen die ik van mijn moeder heb geërfd ;-)).

Verbreden straten gedoemd te mislukken?

Het idee is om de straten te verbreden door aannemers te verplichten de huizen verder naar achteren te bouwen als ze een huis platgooien om een flatgebouw neer te zetten. Dus wat doet men? Men behoudt als het even kan de oorspronkelijke gevel, want dan hoef je niet een paar meter naar achteren. Dit is een voorbeeld van een straat waar een flatgebouw verder naar achteren is gebouwd en waar we tot de rest van de eeuwigheid kunnen wachten tot de andere gebouwen volgen en de straat verbreed gaat worden.

Deze bouwval, vlakbij de rotonde van de koningin, staat te koop. Zal dus iets naar achteren moeten, tenzij het huis wordt gerenoveerd.

Covid19-weetjes

Hier loopt iedereen op straat met een mondkapje. Laatst zaten mijn moeder en ik in de auto en werd er druk gebaard. Ik had mijn kapje even afgedaan (want bloedheet !) en werd door een willekeurige voorbijganger terechtgewezen.

Wil je op het belastingkantoor iets regelen? Prima, maar eerst wordt er een thermometer op je hoofd gericht. Net als bij veel andere gelegenheden (musea b.v.). Doe je een beroep op je ‘privacy’ dan kom je er gewoon niet in.

Gebruik je papieren mondkapjes? Dan wordt hier aangeraden om ze om de vier uur te wisselen om te voorkomen dat je teveel kleine stukjes inademt.

Zit je aan een tafel in een café, restaurant of terras: alleen als je eet, mag je mondkapje af (moet eerlijk bekennen dat dit bijna niet vol te houden is).

De vaccinatiebereidheid is hier heel groot (liever vandaag dan morgen!). Vol verbazing vragen mensen mij waarom in Nederland zo veel mensen weigeren. Tja… Ik ken iemand die dolgraag ingeënt wil worden, maar omdat hij Covid19 al heeft gehad, moet hij eerst zes maanden wachten (Geen idee hoe dit in Nederland is bij mensen die zelf al Covid19 hebben gehad?)

Bij de bank hebben mensen die in de frontlinie werken (b.v. in de zorg of bij de politie) voorrang. Aardige geste. Fijn dat ze geen tijd kwijt zijn met in de rij wachten.

Brandveiligheid voorop!

In de strijd tegen brand treedt men hier streng op tegen verwaarloosde landerijen. Onkruid in de bossen moet gewied worden en rondom huizen gelden ook strenge regels voor bebossing en het opslaan van (brand)hout. Tot 15 mei hebben we dit jaar de tijd. De boetes zijn trouwens niet voor de poes…

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik dan je e-mailadres in bij de volgknop. Elk volgend beeldverhaal verschijnt meteen in je inbox. Obrigada, 552 trouwe volgers!

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Petra schreef:

  Datum enquête is al verstreken, kon tot 3 mei.

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Bedankt voor je opmerking. Alleen klopt die niet helemaal. Er staat ‘de preferência’ en dat is bij voorkeur voor 3 mei. Digitaal invullen kan tot 31 mei (zie site Censos2021).

   Like

 2. Leen Duc schreef:

  Hoi Esa, ik geniet geweldig van je blog, brengt een beetje warmte hier in het koude noorden waar de lente maar niet wil beginnen. Doe vooral verder en dankjewel!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s