Het project knolselderij

on

In de webpost Knollen, kruiden en lavendel’ van mei 2015 heb ik geschreven over de knolselderijen waarmee we met kerst weer erwtensoep hoopten te maken. Welnu, het project knolselderij is…. mislukt.

Dus, net als de voorgaande jaren betekende dit dat de knolselderij voor ons kerstmaal uit Nederland diende komen. Maar er was enige troost: de kleine knolletjes die wel uit de Portugese grond wilden komen, bleken erg lekker in een peensoepje en de selderij van de miniknollen was onovertroffen.

SAM_3485

Waar kunnen we deze mislukking aan toeschrijven?

Geen idee. Onkunde waarschijnlijk. Alhoewel… na in een opwelling de Borda d’Água van 2016 gekocht te hebben, denk ik er –ondanks al mijn Hollandse (?) nuchterheid- licht anders over.

DSC_0730bewerkt

De Borda d’Água is de Enkhuizer Almanak onder de Portugese voorspellers. En heel eerlijk: ik kan me van vroeger herinneren dat mijn oom zaaide als de Borda d’Água zei dat er gezaaid kon worden. En hij oogstte als het erin stond. Niet dat mijn familie ooit van Rudolf Steiner heeft gehoord. Dingen gebeurden gewoon met wassende of juist bij afnemende maan. Net als je dieren op bepaalde momenten van de maand slacht. Houd je je niet aan deze wet, dan bederft het vlees eerder. En ja, de keren dat ze zich niet aan de zaaikalender hielden, werden de gewassen minder groot. Dus: geen onkunde, maar een slechte maanstand. Ik ben gerustgesteld! Volgend jaar met de juiste maandstand gaan we het nog een keer proberen.

DSC_0729

Borda d ‘Água bestaat inmiddels 87 jaar. In ons familiarchief vinden we ze terug tot 1960. Ik vind het heerlijke lectuur. Er staan voorspellingen in van je karakter, alle feestdagen, heiligen, standen van de maan en andere agrarische wetenswaardigheden. In de Borda d’Água van januari 2016 staat dat meisjes die deze maand het levenslicht zien vrolijk en sympathiek zijn. Ze zullen bovendien over een goed karakter beschikken. Meiden uit februari 2016 worden weer ideale echtgenotes (en ik lees dat ze daarnaast ook nog eens mooi, verstandig en zuinig zijn). Over een jaar of vijfentwintig weten we het…

Tijdens de wassende maan van begin januari raadt de Borda d’Água aan je druivenranken te snoeien (maar kortwiek beslist niet je appel- of vijgenbomen). Een raad die is opgevolgd. Alhoewel, het snoeien in de wijngaard stond toch al in de planning. Maar wel fijn dat het precies volgens de Borda d’Água uitkwam. Puur toeval? Of toch niet?

DSC_0726

En o ja, op 24 januari hebben we in Portugal volle maan én regen. Op 10 januari voorspelde  de Borda d’Água ook regen. En inderdaad, het is met bakken uit de hemel gekomen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Neem dus voor de zekerheid een pluutje mee op 24 januari! You never know…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s