Lissabon: Pier 7

De taxichauffeur zegt ietwat verbaasd: “Oh, ik heb nog nooit mensen bij Pilar 7 hoeven afzetten. Jullie zijn de eersten“.  Tijdens de korte rit van down town Lissabon (‘a Baixa’) richting de brug over de Taag vertelt hij ons dat hij gehoord heeft dat het bouwwerk – dat mensen in staat stelt op dezelfde hoogte als de brug te komen – maar liefst 5 miljoen euro heeft gekost. Vijf miljoen! Dat is een heel bedrag voor een plek waar het een jaar na de inauguratie geen storm loopt.

Ponte 25 de Abril

De sierlijke brug over de Taag is in 1966 opgeleverd. Oude Portugezen kennen de brug als ‘ponte Salazar’. Na de anjerrevolutie die op 25 april 1974 begon, was het gedaan met de naam uit het fascistische tijdperk en heeft de brug de toepasselijke naam ‘Ponte 25 de Abril’ gekregen.

De brug heeft een autodek met zes rijbanen en daaronder een spoorlijn. Wie de Golden Gate Bridge uit San Francisco kent, ziet dat we hier te maken hebben met een brug die gelijkenis vertoont. En dat kan kloppen, want het bedrijf dat de beroemde brug in Californië heeft gebouwd (American Bridge Company) heeft ook de 25 aprilbrug in Lissabon voor zijn rekening genomen.

Als je van Nederland naar Lissabon vliegt, maakt het vliegtuig vaak een bocht om vanuit zuidelijke richting het vliegveld te benaderen. Iedere keer weer kijk ik mijn ogen uit als ik in Lissabon via de Taag land en langs de brug lijk te scheren. Overigens: ik heb me ooit laten vertellen dat men de benadering vanuit zuidelijke richting prefereert, want als het vliegtuig mankementen vertoont, dan moet het de Taag in en niet neerstorten (God verhoede het!) boven de stad.

#zininportugal

#zininportugal

#zininlissabon
Parque Monsanto
#zininportugal
Aquaduct van Lissabon, vlakbij de Praça de Espanha
#zininportugal
Het massieve bouwwerk onder de vleugel is het Hospital Santa Maria. Als je hier ligt, heb je ongeveer elke drie minuten gezelschap van een vliegtuig. Mijn moeder kan er over meepraten. Die heeft ooit een maandje in dit ziekenhuis mogen bivakkeren (overigens, niets dan lof voor de behandeling) en vond het een belevenis om steeds naar de dalende vliegtuigen vanuit haar bed te kijken.
#zininportugal
De faculteitsgebouwen, met rechts onder de vleugel, de Faculdade de Letras. Aan het grasveld heb ik goede herinneren. Ik heb daar ooit met medestudenten de voetbalwedstrijd Benfica versus AC Milaan op een groot scherm gevolgd. Op internet vind ik terug dat dit in 1990 geweest moet zijn. Ruud Gullit speelde voor AC Milaan en Benfica verloor. Wat we allemaal reuze jammer vonden, want we hadden ons al op een feestje in de stad verheugd.
#zininportugal
Zodra je het groen/geel betegelde stadion van Sporting ziet, weet je: binnen een paar seconden sta je aan de grond!

Ooit heb ik een doorstart meegemaakt. We naderden Lissabon nu eens niet vanuit zuidelijke richting, maar vanuit het noorden. Vlak boven de landingsbaan besloot de piloot de landing vanwege hevige rukwinden af te breken en weer omhoog te gaan. Loodrecht naar mijn gevoel! Ik weet nog goed dat mijn eerste gedachte was ‘oh, nu storten we op de stad neer‘. Het was mijn eerste doorstart en ik zou dit nu niet zitten tikken als het fout was afgelopen. Een bijzondere ervaring, vooral omdat het muisstil in het vliegtuig werd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook een tel heb gedacht ‘nou, dit is het dan, ik sterf in ieder geval op Portugese bodem’. Maar de piloot bekende al gauw dat we een doorstart hadden beleefd en dat we het over tien minuten weer gingen proberen. Ik houd niet zo van klappen na een landing maar die middag heb ik samen met de rest van de opgeluchte reizigers fanatiek meegedaan.

Pilar 7

Maar terug naar Pilar 7. De taxichauffeur is zo goed om op ons te wachten. Omdat hij zo enthousiast over de bouw heeft zitten vertellen, vragen we of hij niet mee naar boven wil. “Geen denken aan, mevrouw, ik heb hoogtevrees!‘. Uhm. Als ik later hoog boven de grond op het glazen balkon sta, snap ik deze man volkomen. Hemeltje. Wat een belevenis! Ik beschik niet over stalen zenuwen, dus het is even de tandjes op elkaar en vooruit met de geit. Als je er eenmaal staat, is het overweldigend. Het geraas van het verkeer op nog geen meter afstand, de brug, de vergezichten. Maar ook het bouwwerk op zich. Je doorloopt verschillende ruimtes waar je een beeld krijgt van de bouw, maar ook ervaart wat een architectonisch staaltje zo’n brug is. Er is veel aandacht voor aantallen, materiaal, ‘weetjes’. Wie van bruggenarchitectuur houdt, kan hier zijn hart ophalen.

IMG_20181024_121700

IMG_20181024_121918

IMG_20181024_122104

IMG_20181024_123144

IMG_20181024_123446

IMG_20181024_124421

#zininportugal
“Daar ligt Belém!”

IMG_20181024_123643

Weer beneden bekent de taxichauffeur dat de Hopon Hopoff bus vlak voor deze attractie stopt. “Maar niemand is uitgestapt“, zegt hij monter. Kijk daar begrijpen wij nou niets van! Wat ons betreft past Pilar 7 (of Pier 7) prima in het rijtje mooie uitkijkpunten van Lissabon. En prettige bijkomstigheid: het is er niet druk!

IMG_20181024_124946

Handige informatie

Pilar 7 bevindt zich tussen ‘down town’ (Praça do Comércio) en Belém. Op de site van Visit Lisboa (officiële site van Toerisme van Lissabon) kun je vinden wat de openingstijden zijn en hoe je hier makkelijk met het openbaar vervoer kunt komen. Een toegangskaartje is 6 euro en voor 65 plus 4 euro. Met de “Lisbon Card” is de toegang trouwens gratis. Voor 19, 32 of 40 euro kun je 24, 48 of 72 uur de metro, bus en trammetjes (ook het gele trammetje en de elevador Santa Justa!!) gebruiken en verschillende musea bezoeken.

IMG_20181024_104458

Lissabon vanuit de hoogte bekijken? Er zijn meer uitkijkpunten! Of meer tips voor uitstapjes in de Portugese hoofdstad? Klik dan op onderstaande beeldverhalen!

Een halve dag in Lissabon

Lissabon: negen tips voor fenomenaal uitzicht

Lissabon: fietstochtje langs de Taag

Lissabon: het MAAT museum, een nieuwe attractie in Belém

Lissabon: eettentjes in oude markthallen

Lissabon: slapen in een stadspaleis en zoeken naar “A Hollanda” van Ramalho Ortigão

Nachttrein naar Lissabon

Pastéis de Belém

Lissabon: net geland en dan? Met de metro, bus of taxi!

Lissabon: met de bus naar de rest van Portugal

Niets missen van Zin in Portugal? Vul dan bij de volgknop je e-mailadres in. Zo ontvang je het volgende beeldverhaal meteen in je inbox!
Of like de Facebook– of Instagrampagina van Zin in Portugal

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s