Passadiços do Paiva: plankiertocht van 8 km

De instagramwaardige plaatjes van duizelingwekkende trappen heb ik nu al zo vaak voorbijzien komen, dat ik ze met eigen ogen wil aanschouwen. Alleen: we zijn niet de enigen die in het coronatijdperk van ‘vakantie in eigen land’ op het idee komen om de Passadiços do Paiva (Paiva Walkways/ Paiva Trailhead) te bezoeken.

Alle kaartjes voor deze plankierwandeling in het Aveiro-district zijn begin augustus al vergeven. Mijn tweede poging in de derde week van augustus is succesvoller: ik bemachtig twee kaartjes (à raison van 2 euro per stuk) voor de wandeling langs de rivier de Paiva, met zijn fotogenieke afdalingen en bijzondere doorkijkjes. Alleen: op de dag dat ik heb gereserveerd, schijnt de temperatuur flink omhoog te gaan. Dus we stellen ons in op afzien en nemen genoeg water mee om in de hitte te kunnen afdalen en te klimmen. Ook gaan we later in de middag, zodat de warmte al iets aan het afnemen is.

Maar echt? Het is helemaal niet nodig! We doen weliswaar drie uur over 8 kilometer, maar dat ligt aan de fotografe van dienst, die maar foto’s blijft maken. Alles is bijzonder. En wat jammer dat we laat in de middag zijn vertrokken, want het rivierstrandje Praia Fluvial do Vau ziet er aanlokkelijk uit, maar daar hebben we geen tijd voor. We willen wel voor het donker weer terug bij de auto zijn.

Passadiços do Paiva: de ontstaansgeschiedenis

In Portugal zijn de laatste jaren wel meer ‘walkways’ (de Engelse vertaling voor passadiços) aangelegd. Sommige zijn lang, zoals deze passadiço langs de Paiva, andere kort. Zo geniet ik vaak van de korte plankierwandeling in Foz do Arelho met het fenomenale zicht op het strand, de rotspartijen en de zee.

Centrale plein Arouca

De Passadiço do Paiva, op 81 km van districtshoofdstad Aveiro en niet ver van lieflijk bergstadje Arouca, heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. De vernis van de houten vlonders is in 2015 nog nauwelijks droog als het vuur van een bosbrand de boel afbrandt : de plankierwandeling kan opnieuw worden aangelegd. Wat een pech.

Trekpleister voor de hele regio

Inmiddels is deze ‘nieuwe’ plankierwandeling alweer een aantal jaren oud en kun je deze het hele jaar bewandelen. Al zou ik bij regen oppassen, want de vlonders kunnen glad zijn. De plankierwandeling is ondertussen voor de regio een trekpleister van jewelste. En binnen niet al te lange tijd wordt de wandeling uitgebreid met een enorme hangbrug. Lijkt me best spannend om daar over heen te wandelen!

De Passadiço do Paiva heeft twee beginpunten: één in Areinho en één in Espiunca. We laten ons vertellen dat je het best in Areinho kunt beginnen, want dan daal je af. Begin je in Espiunca? Dan heb je het klimvenijn in de staart. En aan de gezichten van de gezinnen die wandelend vanuit Espiunca zijn vertrokken te zien, is het geen pretje om aan het eind van de wandeling ineens de trappen omhoog te zien opdoemen. Menig moeder heeft tegen de tijd dat ze bij de trappen is gearriveerd haar sandaaltjes al uitgetrokken en loopt op blote voeten (dus tip: tooi je voeten deze dag niet met je meest fancy sandaaltjes of slippers).

Zelden zo in mijn sas met een paar sneakers geweest als met deze prachtige van het Portugese merk Lazuli, die ik in Caldas da Rainha bij Bom Tom heb gekocht.


Wij beginnen de tocht wijselijk gewapend met – in mijn geval toch best fancy, zeg nou zelf 😉 – gymschoenen in Areinho, waar we de auto geparkeerd hebben, we klimmen een beetje, dalen vervolgens weer flink af, wandelen acht kilometer langs een riviertje en laten ons vanaf het eindpunt Espiunca door een taxi (16 euro) weer terug naar het begin vervoeren. Ik weet het: beetje laf, want teruglopen is ook een optie, maar ik ben geen held in afzien. Na acht kilometer natuurschoon vanaf een vlonder rammelt mijn maag en mijn man lust ondertussen wel een wijntje.

Arouca

De dichtstbijzijnde grote plaats bij deze Passadiços do Paiva is de bergstad Arouca. Ook al zo’n ontdekking! Voor wie van religieuze kunst houdt: ga naar het nonnenklooster dat nu museum is en laat je rondleiden! Ik heb mijn ogen uitgekeken in het Museu de Arte Sacra.

En voor de lekkerbekken onder ons: recht tegenover het klooster zit een pastelaria (banketbakker) met een inrichting die zo op Instagram kan. Veel recepten van lekkernijen die de nonnen geserveerd kregen, zijn bewaard gebleven. Een van de familieleden van de eigenaar van dit etablissement werkte in het klooster. Toen de nonnen het pand verlieten, heeft ze de recepten mogen meenemen. Wil je weten welke lekkere hapjes de nonnen aten? Dan is Casa dos Doces Conventuais de Arouca je plek! En ze serveren er ook nog eens uiterst vriendelijk lekkere koffie. Net als overal in Portugal, trouwens.

Mijn man houdt van rust, dus hij veert helemaal op als hij hoort dat hij boven op een berg gaat slapen. Ik ben meestal degene die zich over dit soort zaken buigt en ik moet eerlijk bekennen dat ik in Arouca wilde slapen (in een stad is altijd wat te doen, toch?), maar daar zijn alle overnachtingsplekken in de derde week van augustus al weggekaapt. Ik maak helemaal waar wat ik beloof: Hotel Rural da Freita ligt echt boven op een berg met weids uitzicht. Ideaal voor mensen met een misantropische inslag. Alleen jammer dat het na een half uur al zo mistig is dat we de rest van ons verblijf niets meer van het panoramische uitzicht kunnen zien.

Om te eten moeten we ’s avonds via een bochtige weg afdalen naar Restaurante Mira Freita in Felgueira, Arões. Tot onze verrassing is hier een goed restaurant, bomvol met emigranten uit Frankrijk die op deze avond met familieleden gebogen zitten over hele lappen vlees. Mijn ogen gaan bij binnenkomst al glinsteren. Hier wordt geschranst! En ja, ik heb ook een lap vlees genomen. Bij het bestellen kijkt de serveerster naar mij en zegt lief “We serveren deze maaltijd niet in halve porties, mevrouw”. Voor wie nog nooit in Portugal is geweest: halve porties zijn in veel Portugese restaurants gebruikelijk en meer dan genoeg voor één persoon. Maar na acht kilometer vlonder lust ik wel een hele koe, dus nee, ik vind het écht niet erg als ik een hele portie krijg.

Na het copieuze avondmaal moeten we nog de 7 kilometer terugrijden naar ons goddelijk verlaten hotel. Met dichte mist op je motorkap een berg oprijden vergt geduld en héél veel aanwijzingen van je alerte bijrijder, tevens ook echtgenoot, die naast je zit en je om de twee seconden aangeeft dat je vooral van de rechterkant van de weg moet blijven. Ergens beneden in het dal eindigen op een doordeweekse dag in augustus is een nogal roemloos einde van een tot dusver leuk leven. Over de bochtige 7 kilometer naar boven, naar Hotel Rural da Freita, doe ik daarom 30 minuten. Daarna heb ik de Heilige Christoffel maar weer eens vriendelijk bedankt en ben mijn bed ingedoken.

Trip naar dit gebied plannen?

De Passadiços do Paiva horen bij de gemeente Arouca. Dit plaatsje hoort op zijn beurt weer bij het district Aveiro. De dichtstbijzijnde luchthaven, Porto, ligt op zo’n 70 kilometer afstand en Google geeft aan dat je er een uur en een kwartier over doet om de Passadiços te bereiken. Vanuit Lissabon ben je er in ongeveer vier uur, want dan heb je 325 kilometer voor de boeg.

De plankierwandeling van Passadiços do Paiva maken?

Op de officiële site van de Passadiços do Paiva vind je alle informatie met betrekking tot openingstijden, tickets en foto’s. Je vindt er ook de wandelnummers van wandelpaden die je passeert: de Garganta do Paiva – de Gorge van Paiva – (G36), Cascata das Aguieiras – de Waterval van Aguieiras – (G35); Praia Fluvial do Vau – het Rivierstrand van Vau – (G30); Gola do Salto – de Kloof van Salto – (G31); Falha de Espiunca – de Breuk van Espiunca – G32).

Voor kinderen die van lopen en klauteren houden (of als je je kinderen doodmoe wilt krijgen) is de wandeling ook leuk. Ik heb op deze warme dag in augustus veel gezinnen voorbij zien komen. Zij zullen het onder een waterval afkoelen vast heel bijzonder vinden!

Site Passadiços do Paiva/Paiva Walkways

Boven op een berg slapen en veel vlees eten in de buurt?

Kamer met panoramisch zicht in een gehucht in de Serra da Freita? Voor de overnachting in Hotel Rural da Freita in het dorpje Mizarela hebben we 60 euro met ontbijt betaald. We hadden een kamer met balkon, om van het uitzicht te kunnen genieten (half uur gelukt, daarna werd het mistig helaas). Hun eigen site geeft bij mij steeds een foutmelding, dus ik heb ze via Booking.com geboekt.

Eigen Site Hotel Rural da Freita (die op mijn computer dus niet wil openen)
E-mail: geral@hotelruraldafreita.pt
Telefoon: (00 351) 256 130 993
Via Booking: Hotel Rural da Freita

Eten als Gargantua in dorpje Felgueria – Arões, Vale de Cambra bij restaurant Mira Freita?
Dan reserveer je via dit adres: www.mirafreita.pt

Religieuze kunstschatten in voormalig nonnenklooster bewonderen?

Museu de Arte Sacra in een voormalig klooster in Arouca is niet te missen! Het witte gebouw domineert de stad. Een bezoek vindt in kleine groepen onder begeleiding van een gids plaats, dus reserveer (ik viste bijna achter het net). Op maandag is het museum gesloten en de openingstijden zijn van 9.30 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur. De kerk bij het klooster heeft ruimere openingstijden en is vrij toegankelijk.

Website met meer informatie en link naar de reserveringen voor Museu de Arte Sacra de Arouca : www.risma.pt

Broodje eten in Arouca?

Wij hebben twee keer in een eenvoudige bakkerij aan het centrale plein van Arouca erg goedkoop een verse sandes de queijo com pão caseiro (broodje met kaas) gegeten. In de verder sobere bakker is een wand versierd met intrigerende foto’s van Arouca in andere tijden. Ik bleef ernaar kijken!

Venetië van Portugal bezoeken?

De districtshoofdstad van dit gebied is Aveiro en wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd. Neem maar eens een kijkje bij het beeldverhaal dat ik er eerder over heb geschreven: Aveiro, het Venetië van Portugal.

Goh, waarom zou Aveiro nou het Venetië van Portugal worden genoemd ;-)? In deze rivierstad varen de moliceiros (soort gondels) door de grachten én kun je met een van de vele beschikbare stadsfietsen statige panden uit de Art Nouveau-periode bekijken. Levert veel mooie foto’s op, gegarandeerd!

Officiële site voor informatie over Portugal

Op het toeristische vlak is Visit Portugal het officiële orgaan. Op hun site http://www.visitportugal.com vind je allerlei informatie over bezienswaardigheden en activiteiten. Het is altijd raadzaam om daar even een kijkje te nemen bij het plannen van een bezoek aan Portugal. Al is het maar omdat er soms ook Instagramfotowedstrijden worden uitgeschreven, zoals de meest recente : #heritagetoshare . Klik even op de link voor de regels bij deelname! En verder zijn er talloze filmpjes over Portugal en wetenswaardigheden over wat er allemaal mogelijk is, ook in dit coronatijdperk (zie bijvoorbeeld hun gezongen filmpje #tupodes – je kunt – waarin men aan Portugezen vraagt om op vakantie te gaan).

Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen? Doe net als de inmiddels 480 andere trouwe volgers (obrigado, hè!) : tik je e-mailadres bij de volgknop in. Het volgende beeldverhaal (over de mozaïekvloeren van de Romeinse opgravingen in Conímbriga) verschijnt dan meteen in je inbox!

Of like de pagina van Zin in Portugal op Facebook, daar post ik bij elk nieuw artikel een update. Ik zag net dat ik hier 1458 volgers heb. Fijn, heb ik ten minste niet het gevoel dat ik deze stukjes alleen voor mijn mama tik ;-).

Beijinhos, mãe!

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Emma schreef:

  Wat een heerlijke stukjes schrijf je toch. Vorig verschillende plaats en bezocht die je beschrijft. Helaas dit jaar niet naar Portugal gekomen. Maar met jouw verhalen ben ik er weer even.

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Goed om te lezen dat je plezier aan mijn stukjes beleeft. Jammer dat het dit jaar niet is gelukt om naar Portugal te komen. Covid heeft alles op zijn kop gezet, maar op dit moment kun je maar beter op het platteland in Portugal zitten dan in Nederland, heb ik de indruk ;-).

   Like

 2. Theo Thijssen schreef:

  fantastisch. Alleen het lezen en foto’s kijken is al puur genieten. Dank

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   De nada. Fijn om zo’n reactie te lezen!

   Like

 3. Wies Potma schreef:

  Hallo Angelica, ik kreeg de tip om je verhalen te volgen via mijn schoonzus Renate.
  Wij komen al 14 jaar in Portugal en zijn dan op onze boot in de Algarve( Portimao)
  Jammer dat je zover van ons vandaan zit maar erg leuk om je verhalen en tips te lezen. Wie weet komen we nog eens die kant op ( tot nu toe niet verder dan Cascais gekomen met de boot !) Hartelijke Groet, Wies

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s