Sprookjespaleis in Sintra

In Sintra moet ik altijd aan de gekke koning Ludwig II van Beieren denken. Die heeft in Neuschwanstein een slot gebouwd dat op een kindertekening van een sprookjespaleis lijkt. Portugal heeft ook zo’n sprookjespaleis. Op een van de bergtoppen in de buurt van Lissabon zie je van ver een okergeel en ossenrood paleis opdoemen: het Palácio da Pena!

SAM_3428

Het gebied rondom Sintra is in de zomer heerlijk verfrissend én nevelig bij tijd en wijle. Koeler dan in Lissabon, in ieder geval. Dat had de Portugese koninklijke familie ook door en daarom hebben ze hier te midden van de bossen en bergtoppen een romantisch paleis laten bouwen. Rond 1847 was het gebouw klaar.

DSC_5822
Het Palácio da Pena staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco

In 1885 dreigt het gebouw uit de handen van de koninklijke familie te vallen. Het tweede huwelijk van koning Dom Fernando gooit roet in het eten. Hij trouwt in 1869, tot afgrijzen van de hofhouding, met zijn minnares, een operazangeres. Deze Elisa Hensler blijkt na de dood van D. Fernando de erfgenaam van het mooie Palácio da Pena te zijn. Uiteindelijk koopt Luis I van Portugal het terug van Elisa en wordt het paleis weer koninklijk eigendom. Maar niet voor lang…

SAM_3448

In 1908 vermoorden Republikeinen in Lissabon de toenmalige koning Dom Carlos I en de kroonprins, D. Luís Filipe. De jongere broer van deze kroonprins ziet zich  plotsklaps tot koning gekroond. Lang heeft Dom Manuel niet van zijn koningschap kunnen genieten. Als regerend vorst is Dom Manuel niet in staat het land enige stabiliteit te geven. In de 24 maanden dat hij aan de macht is, ziet hij zeven verschillende regeringen in het parlement voorbij komen. Aanhangers van de monarchie verliezen steeds meer terrein en op 5 oktober 1910 roept men de República Portuguesa uit. Na negen eeuwen monarchie komt er voorgoed een eind aan een tijdperk.

DSC_5857

SAM_3437

SAM_3467

SAM_3457

SAM_3430

SAM_3440

In een half uur ben je vanuit Lissabon met de trein in Sintra. Vanaf treinstation Rossio vertrekken dagelijks meerdere treinen naar deze, ook voor Portugezen, geliefde plaats.

Rossio station
Rossio, Lissabon

In Sintra heb je meerdere bezienswaardigheden. In het stadje zelf is ook een paleis, maar eigenlijk komen de meeste mensen voor het Palácio da Pena, boven op de berg.  Je kunt naar dit paleis op de bergtop lopen, maar dat is een hele klim. Ooit, in mijn jonge jaren, heb ik het pad door het bos omhoog gekozen. Ik heb mezelf beloofd  dit nooit, maar dan ook nooit meer, te herhalen.

Verder lopen de rillingen me nog over de rug als ik denk aan de tocht een jaar of vijf geleden met mijn negentien jaar oude Fiat Punto. Ik was even vergeten hoe zeer het klimmen is. De motor van mijn bejaarde auto vond het geen pretje en werd met de meter warmer. Het is dat we ergens halverwege de uitgeputte wagen hebben laten rusten, anders had ik de Punto de berg af kunnen laten takelen. Met een auto, zelfs niet met mijn hedendaagse redelijk nieuwe Punto, waag ik me dus niet meer aan de tocht naar boven.

Vorige maand ben ik opnieuw in Sintra geweest en heb ik mijn auto beneden in het stadscentrum laten staan. Met een beetje mazzel vind je, zeker buiten het hoog seizoen, een plek op de gratis parkeerplaats van de Calçada do Rio do Porto. Van deze parkeerplaats loop je via een steegje met veel trappen (Escadinhas do Hospital) zo naar het historisch centrum van Sintra. Vandaar kun je met bus (434!) naar de bergtop waar het Palácio da Pena ligt. Je stapt op vlakbij het postkantoor bij de Praça da República en de Rua Gil Vicente. Een kaartje voor deze hop on hop off bus kost tussen de 7 à 12 euro voor 1 dag. Wil je alleen naar boven en weer naar beneden, dan ben je 5 euro kwijt. De buschauffeur verkoopt kaartjes, maar je kunt ze ook op andere plekken kopen. De bus brengt je tot de ingang van het park. Vandaar kun je reuze makkelijk verder naar boven wandelen. Alhoewel ze je bij het ticketoffice altijd een kaartje voor het karretje dat je verder brengt proberen te verkopen. Maar als je de short cut neemt, doe je er vanaf de poort van het park wandelend nog geen vijf minuten over om het paleis te bereiken. En de mooie planten en bloemen die je en passant ziet, zijn ook geen straf.

De helft van de busrit met 434 van het stadje beneden naar het paleis boven heb ik overigens wel met mijn handen voor mijn ogen gezeten in angst voor een tegenligger op die oude weg, die eigenlijk nooit voor tweerichtingsverkeer bedacht is.

Met paard en wagen naar boven kan trouwens ook. Voor 90 euro trekt het paard de koets de berg op. Oneindig romantisch, maar ik moet er niet aan denken dat er een tegenligger op die steile weg richting de top keihard naar beneden komt. Alleen het idee al, bezorgt me opnieuw koude rillingen…

SAM_3469

Informatie over bus 434: klik hier
Voor 5 euro p.p. brengt de bus je naar boven en weer terug. De bus rijdt redelijk vaak. Dus erg lang hoef je niet te wachten. Het best kun je vlakbij het postkantoor (Correios) in het stadscentrum van Sintra (Praça da República/Rua Gil Vicente) opstappen. Let wel op dat je bij het Palácio da Pena pas uitstapt. De bus stopt ook bij andere bezienswaardigheden! En zorg dat je zit of je goed vasthoudt. Voor je het weet maak je een duikvlucht als de bus ineens moet stoppen…

Informatie over het Palácio da Pena in Sintra: klik hier
Een bezoek aan het Palácio da Pena kost 11,50 euro voor volwassenen. Senioren ( 65 plus) en jongeren (tussen de 6 en de 17 jaar) betalen 5 euro.

DSC_5846
Uitzicht vanaf het Palácio da Pena, in de verte de oceaan

DSC_5839

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s