Noord-Portugal: wandelen in de bergen en fietsen langs rivieroevers

Zijn ‘Be positive!’ werkt aanstekelijk. Maar één ding doe ik niet meer: hem geloven als hij zegt dat het moeilijkste stuk al geweest is. Onze gids in het noorden van Portugal is Hugo Marques van Portugal A2Z Walking  & Biking , een relaxte buitensporter. Hij stimuleert ons op een vriendelijke manier om te blijven genieten als er – ondanks eerdere berichtgeving – toch nóg een pittige afdaling of fikse klim volgt.

Trail Lobo Atlântico

Trail Lobo Atlântic 02

Trail Lobo Atlântico 01

Trail do Lobo Atlântico

Gerês
Wilde paarden in Natuurpark Peneda Gerês

Op uitnodiging van Porto and Northern Portugal Tourism Board  dwaal ik – samen met andere journalisten en bloggers – in de week van 15 mei enkele dagen door het Serra d’Arga-gebergte en het natuurpark Peneda Gerês. We lopen over middeleeuwse paden, ontdekken watervallen, springen over beekjes en klimmen als berggeiten naar de top. Af en toe komen we een verstild leistenendorpje tegen waar vriendelijke koeien door de straten lopen (en voorrang afdwingen).

Nu ben ik eigenlijk niet zo’n wandelaar, tot groot verdriet van mijn man die verwoede pogingen heeft gedaan om me aan het wandelen en fietsen te krijgen. Maar ik ben om: 36 kilometer in twee dagen in de benen en ik voel me fit, vrolijk en een enorme mazzelaar. Wat is dit een mooi gebied! Waarom ben ik hier niet eerder heen gegaan? De verscheidenheid aan landschappen, het eten (die bergkoeien hebben een gelukkig leven en dat proef je!) en dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan.

Een wilde koe van het Cachena-ras

Wandelen, golfen, fietsen. Het kan allemaal. Daarnaast zijn de vergezichten voor fotografen een walhalla. Ik ben met zulke enthousiaste verhalen thuisgekomen dat ik vanmorgen meteen het Hotel Axis Golfe Resort in Ponte de Lima opnieuw heb geboekt. In juli vier nachten mét ontbijt voor 265 euro. Tot grote vreugde van mijn man: die houdt van hotels waar het stil is (en de airco uit kan). Gaan we samen wandelen in de Serra d’Arga en in het natuurpark Gerês. En ik heb beloofd te gaan fietsen van Ponte de Lima naar Ponte da Barca, langs de oevers van de rivier is een pad. Wat een vooruitzicht!

Ponte de Lima
Ponte de Lima
Ponte da Barca
Ponte da Barca

Trail Lobo Atlântico

Meer informatie

Wil je een complete wandelvakantie of fietstochten met leuke plekken om te overnachten of gewoon een ervaren gids voor een dag of een dagdeel (kosten tussen 50 à 100 euro)? Ga dan naar de site van dit bedrijf gespecialiseerd in deze vormen van buitensport:  Portugal A2Z Walking  & Biking .

Trail do Lobo Atântico

Natuurpark Peneda Gerês

Officiële informatie over Porto en Noord-Portugal: visitportoandnorth.travel

Officiële informatie over Portugal in het algemeen (de site is in het Nederlands!): visitportugal.com

Voor golfers (en niet golfers!) is Hotel Axis Golfe Resort  in Ponte de Lima een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen (op nog geen uur rijden van het vliegveld van Oporto).

Hotel Axis Golfe
Van zo’n ontbijt word ik héél vrolijk!

TAP Portugal vliegt dagelijks van Amsterdam naar Oporto in ongeveer tweeënhalf uur.

TAP Portugal

Geen enkele blogpost missen? Meld je aan als volger door je e-mailadres in te vullen (rechtsonder op deze pagina). Of like de pagina Zin in Portugal op Facebook!

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Renske Kampf schreef:

  Prachtige foto’s en aantrekkelijke beschrijving van de wandeling, waardoor ikzelf zin krijg om nog eens naar Noord Portugal te gaan.

  Like

 2. Christa Vandermeulen schreef:

  Schitterende reportage , ik woon in Portugal, mar in de west Algarve , Aljezur. Dus deze streek kende ik niet. Nu staat ze gepland om te wandelen en te fietsen. Bedankt.

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Bedankt Christa! Heb je ook de blogpost over Ponte de Lima gelezen? Binnenkort schrijf ik nog een artikel over Palácio da Brejoeira. Dit magnifieke paleis ligt in Noord Portugal, tegen de Spaanse grens aan, en produceert een geweldige witte wijn! Daarnaast ga ik ook nog schrijven over de Gerês. Wij hebben het noorden inmiddels in ons hart gesloten en gaan zeker vaker terug. Zó mooi daar!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s