Azenhas do Mar en Ericeira

on

Hoe we erbij kwamen om naar Azenhas do Mar te gaan? Nou, dat heeft te maken met een screensaver op de PC. Mijn man heeft de Windows screensaver aanstaan en krijgt steeds de meest fantastische foto’s op zijn scherm. Op een gegeven moment ziet hij een foto van een wit dorpje op rotsen dat in Portugal ligt. We hebben het opgezocht en het blijkt niet eens erg ver bij ons vandaan te liggen. Mooi om eens een dagtripje vanuit Caldas da Rainha van te maken!

Misschien een mooi uitje op Corpo de Deus, donderdag 16 juni. Deze Sacramentsdag is traditiegetrouw een feestdag in Portugal. Op Sacramentsdag, zestig dagen na Pasen, denken de rooms-katholieken aan het belangrijkste moment van een mis: hoe Jezus brood en wijn deelde en wat dit betekende. Misschien een paraplu meenemen als je naar een processie gaat, IPMA (Portugese KNMI) voorspelt een lekkere temperatuur, maar wel met regendruppeltjes.

In Lissabon wordt er sinds eeuwen op Sacramentsdag een processie gehouden. De processie vertrekt na de mis van 11 uur vanuit de oude Sé en zal dan via de volgende route verlopen en weer terugkomen bij de Sé (=oude kathedraal van Lissabon): Largo da Sé – Rua das Pedras Negras – Rua da Madalena – Rua dos Condes de Monsanto – Praça da Figueira – Rua da Prata – Rua da Conceição – Rua de Santo António à Sé – Largo da Sé.

Als je donderdag 16 juni in de Baixa Lisboeta (down town Lissabon) bent, dan raad ik je aan een glimp van deze processie op te vangen.

Op weg naar Azenhas do Mar

Maar terug naar het hoofdonderwerp van vandaag: de zoektocht naar hetzelfde plaatje als op de Windows screensaver. En daarvoor moet je naar Azenhas do Mar, een kilometer of 10 van Sintra verwijderd en een kleine 40 kilometer van Lissabon.

Voor ons is de route van de trip: Caldas da Rainha, Óbidos, richting Peniche, voor Peniche afslaan naar Lourinhã om op het strand van Praia da Areia Branca te lunchen (ik word altijd zó blij van het magnifiek gelegen Italiaanse restaurant met fenomenale pizza’s en heerlijke pasta’s) en daarna door naar Ericeira en als kers op de taart eindigen in Azenhas do Mar. Terug via de snelweg, want dat is véél sneller, maar zo’n route langs al die badplaatsen over een tweebaansweg heeft ook wel wat als je ten minste geen haast hebt!

Praia da Areia Branca, Ericeira en Azenhas do Mar

We zijn ooit in Praia da Areia Branca beland, omdat onze kater Frans hagel in zijn lijf had en we door onze dierenarts werden doorverwezen naar een dierenarts vlakbij Lourinhã die CT-scans maakte. Omdat de scan nogal lang duurde, zijn we de omgeving gaan verkennen en sindsdien verzinnen we steeds een reden om hier te lunchen met uitzicht op zee.

Nadat we het goede weer hebben genoten in Pizzaria da Praia rijden we naar de volgende badplaats in deze rij: Ericeira.


– voor de link naar Pizzeria da Praia, klik hier – tip: reserveer, anders loop je grote kans dat alle tafeltjes vergeven zijn –

Dat Ericeira een surfmekka is weten velen, maar weet je ook dat dit kleine vissersdorpje ooit een toevluchtsoord voor mensen uit het noorden van Europa is geweest? Op de vlucht voor de vernietigende praktijken van de nazi’s hebben zo’n 3000 vluchtelingen dit plaatsje aangedaan alvorens door te reizen naar andere oorden. Bij het voormalige Café Morais hangt een tegeltableau waarop staat dat de eerste grote groep vluchtelingen hier op 1 januari 1942 arriveerde.


Wil je meer lezen over de oorlog en hoe Portugal voor veel vluchtelingen een veilige haven is geweest, lees dan het beeldverhaal dat gaat over Boter en Bacalhau in WO II. Je vindt er een verwijzing naar een filmpje met beelden uit Caldas da Rainha dat in het archief van Steven Spielberg is opgenomen. Ik herken veel plekken in Caldas da Rainha: onder andere Café Bocage in het grote blauwbetegelde gebouw voor het kapelletje bij het oude marktplein.

Ik bedoel dit gebouw, dat zo treffend door urban sketcher Rita Manique is vereeuwigd.

In Ericeira zijn nog steeds veel buitenlanders, vooral die met surfgenen. In de smalle straatjes zie je dat het leven tegenwoordig in het teken van de surfsport staat. Even googlen op ” escola de surf + Ericeira ” levert genoeg hits op om hier, niet eens zo ver van Lissabon, een surfvakantie van te maken.

Wij komen niet om te surfen. We zijn eigenlijk op weg naar Azenhas do Mar en ‘doen’ ook even Ericeira voor een kopje koffie na de lunch. Geen straf, kijk maar:


We raken erg gecharmeerd van het Vila Galé Ericeira-hotel dat pal aan zee ligt. Hier willen we in de toekomst nog wel eens een nachtje slapen…Ik heb ooit op uitnodiging van Turismo do Algarve in een ander Vila Galé-hotel mogen slapen. In de buurt van Tavira heeft deze hotelketen een oud tonijnvissersdorp tot een eco- resort verbouwd. Ik heb destijds in Vila Galé Albacora in een vissershuisje geslapen en als ik naar het ontbijt liep, kwam ik langs het schooltje en kerkje. Je kunt dit avontuur nalezen door te klikken op “Algarve: ecohotel in verlaten tonijnvissersdorp“.

Het einddoel van deze dagtrip – eigenlijk halve dag-trip, want we zijn pas om 12 uur uit Caldas da Rainha vertrokken – is niet Ericeira maar Azenhas do Mar. Dus na een uurtje struinen en koffie aan het strand van Ericeira wordt het tijd om naar Azenhas do Mar te gaan, dat op ongeveer een half uurtje rijden van Ericeira ligt, nog iets dichter bij Lissabon en Sintra dus.

Zicht vanaf ‘miradouro das Azenhas do Mar’ > googlemaps link voor dit punt

Na een rit over smalle wegen die behoorlijk steil en bochtig zijn, komt Azenhas do Mar in zicht. We besluiten om meteen door te rijden naar het uitkijkpunt Miradouro Azenhas do Mar (Viewpoint Azenhas do Mar). We zijn op een ander echtpaar na de enigen! In het hoogseizoen zal dit wel anders zijn, maar nu genieten we van de mogelijkheid dat we niemand van de foto’s hoeven weg te kijken. En jawel, we schieten nu zelf een foto die ook zó een screensaver van Windows zouden kunnen worden. Of niet soms?

Foto genomen vanaf het uitkijkpunt (voor de link naar dit uitkijkpunt op google maps klik je op ‘miradouro Azenhas do Mar‘)

Ik hoop dat ik je op weer leuke ideeën heb gebracht voor een tochtje naar een van de mooie badplaatsen even boven Lissabon. En wil je geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik dan je e-mailadres in bij de volgknop en je ontvangt een volgend beeldverhaal meteen in je inbox! Of begin met volgen op Facebook.

Binnenkort een verhaal over Santarém!
Nieuw nieuw nieuw: korte videootjes met wat eenvoudige Portugese zinnen die tijdens een verblijf in Portugal van pas kunnen komen.

Inmiddels is lesje 3 gepubliceerd met de uitdrukkingen “com licença”, “desculpa/desculpe” en “pois, pois”. Vormen waarmee je goede sier kunt maken in Portugal!

Lesje 1: Leer hoe je bedankt in het Portugees (link)

Lesje 2: Leer alsjeblieft/alstublieft zeggen (link)

Lesje 3: Leer beleefd om aandacht te vragen (link) .

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Lisette schreef:

    Geweldig Esa! Jouw artikel weer met heel erg veel plezier gelezen. Wij wonen sinds een jaar in de buurt van Ericeira, en genieten ook regelmatig van de heerlijke sfeer in Ericeira! Een heel erg leuk en ondanks de enorme hoeveelheid surftoeristen, tóch nog authentiek stadje, met ook zeer vele leuke en heerlijke restaurantjes. Jouw tip van het italiaanse restaurant op Praia de arena branca, gaan we ook zeker eens uitproberen!

    vriendelijke groet, lisette

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s