Nog éven geduld, alstublieft!

Update 26 mei:

Omdat ik vragen krijg over de onduidelijkheid met betrekking tot het opheffen van de quarantaineverplichting voor Nederlands die Portugal binnenkomen, hierbij een update.

Ik kijk tegenwoordig eerst op SEF, het orgaan belast met de beveiliging van de Portugese grenzen, als ik iets over de voorwaarden voor het betreden van Portugal wil weten. Dezelfde informatie is ook op de site Portal das Comunidades te vinden, maar die is er slechts voor Portugeestaligen en je moet daar meer zoeken om de info te weten te komen (staat bij FAQ). De website van de grenzencontrolerende instantie SEF daarentegen is zowel in het Portugees als in het Engels opgebouwd:

https://www.sef.pt/en/Pages/homepage.aspx

Het goede nieuws is: sinds zaterdag 22 mei hebben ze in Portugal de quarantaineverplichting bij binnenkomst in Portugal opgeheven en zie je Nederland dus niet meer bij het lijstje van quarantaineplichtige landen staan. Dus de 14-daagse quarantaine is eraf. Hoera!

Wel is een negatieve PCR-test nog steeds verplicht. In Nederland zijn er heel wat cowboys in deze markt gesprongen. Van een bedrijfje in de buurt van Den Haag/Rijswijk/Rotterdam ken ik mensen die er goede ervaringen mee hebben: 89 euro en dezelfde dag de uitslag: https://fammedics.nl/. Zo was er iemand die door omstandigheden toch niet naar Portugal kon afreizen en keurig haar geld (op 5 euro administratiekosten na) terugkreeg, omdat ze het 24 uur van tevoren annuleerde. De andere personen die ik ken hebben steeds het testresultaat op dezelfde dag gekregen. Dat is voor mensen die op hete kolen zitten om naar Portugal te gaan natuurlijk extra fijn 😉

Hoop dat je wat aan deze informatie hebt!

Oorspronkelijke tekst van blogpost (april):

Terwijl ze in de lucht hingen, bleken de spelregels van het toetreden tot Portugal ineens veranderd: Nederland staat namelijk sinds vrijdagavond 16 april op de lijst met landen van wie Portugal eist dat reizigers veertien dagen in quarantaine gaan. Veertien dagen!

Ik denk dat veel mensen hierdoor overvallen waren, net nu vanuit Nederland op 9 april er een versoepeling was gekomen, want wie vanuit Portugal naar Nederland gaat, hoeft niet meer in quarantaine en heeft geen negatieve test nodig (uitzondering: Madeira! Voor wie uit Madeira terugkomt, geldt nog wel in Nederland een quarantaineverplichting).

Alle besluiten zijn te begrijpen en terug te voeren op het feit dat Portugal een laag aantal besmettingen heeft (en dat graag zo wil houden) en Nederland helaas een veel te hoog aantal…

Naar Portugal?

Wat staat er nu precies op de site van Portal das Comunidades Portuguesas, de site waar veel Portugezen die in het buitenland verblijven op kijken (en die helaas alleen in het Portugees beschikbaar is)?

 1. Portugal verwelkomt niet alle reizigers. Men staat verkeer van en naar vanuit de volgende Europese landen vanaf 16 april toe: Duitsland, Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Cyprus, Croatië, Denemarken, Slowakije, Spanje, Slovenië, Estland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italié, Letland, Litouwen, Luxemburg, Noorwegen, Nederland, Polen, Roemenië, Zwitserland en Zweden. Tot dusver: hoera voor Nederlanders én Belgen!
 2. Portugal accepteert alleen ‘viagens essenciais’ Een ‘viagem essential’ is in de ogen van de Portugese staat een noodzakelijke reis die je maakt om zakelijke redenen, studie of familiebezoek of vanwege gezondheidsredenen of humanitaire redenen.
 3. Bij toetreding moet je een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder is dan 72 uur. De PCR-test moet een RT-PCR test zijn die de SARS-COV2-infectie detecteert. Het hoort een officieel internationaal reiscertificaat – in het Engels – te zijn, want bij de balie bij toetreding in Portugal zijn ze écht het Nederlands nog niet machtig . Denk niet te simpel: even bij de GGD langs of een sneltest doen en je testresultaat op het vliegveld laten zien? Vergeet het maar, je komt het land niet in! Kinderen onder de 24 maanden zijn overigens vrijgesteld van zo’n certificaat. Portugezen die in het buitenland wonen kunnen sowieso naar Portugal reizen, maar zullen net als de anderen moeten voldoen aan de eisen die Portugal stelt aan het land van herkomst.
 4. Wie moeten er naast de negatieve PCR-test ook in quarantaine? Dat zijn op dit moment van schrijven reizigers uit Zuid-Afrika, Brazilië, Bulgarije, Tsjechië, Cyprus, Croatie, Slovenië, Estland, Frankrijk, Hongarije, Nederland (snik, maar wel begrijpelijk), Polen en Zweden. De Belgen hebben dus mazzel… Over de quarantaine staat er dat deze 14 dagen duurt en thuis of in een door gezondheidsinstanties aangewezen verblijfplaats doorgebracht moet worden. Vrijgesteld van de quarantaine zijn reizigers die voor een noodzakelijke reis die niet langer dan 48 uur duurt in Portugal zijn. Dit moet bij binnenkomst door een ticket van de terugreis aangetoond worden.

Het is even niet anders…

Een ooggetuigenverslag

Hier het appje van iemand die afgelopen vrijdagavond 16 april in Portugal aankwam en totaal overrompeld werd door de maatregel en het aan den lijve heeft ervaren:

“Chaos rond zessen op het vliegveld bij het toetreden tot Portugal op de zonnige vrijdagavond van 16 april. Wel 200 man in een lange sliert staat te wachten bij de balies en al snel werd de rij alleen maar langer, want er bleven maar passagiers aangeleverd worden. Het ging toch verrassend snel, want veel balies open.

De lange sliert op het vliegveld.

Bij de balie laat je je paspoort plus je negatieve PCR-test met internationaal reiscertificaat zien en passagiers, die uit landen komen van waaruit een quarantaineplicht geldt, worden gevraagd om een SEF-formulier in te vullen. O ja, in het vliegtuig van Amsterdam naar Lissabon had ik ook al de gebruikelijke Passenger Location Card moeten invullen. De bemanning heeft deze ingenomen. De bemanning van mijn Easyjet vlucht die vrijdagavond om 15.45 uur uit Amsterdam vertrok was totaal niet op de hoogte van de veranderde wetgeving. Ik heb ze nog gevraagd of mensen uit deze vlucht in quarantaine moesten. Ze wisten van niets (net als ik trouwens!).

Het leek allemaal nog erg ‘vers van de pers’, want op de aanplakbiljetten in de aankomsthal stond Nederland nog niet tussen de landen waarvan passagiers in quarantaine moesten, dus ik heb het SEF-formulier niet ingevoerd en gedacht: ik merk het bij de balie wel. Op de sites die ik doorgestuurd kreeg, stond dat het 16 april om 00.00 uur in zou gaan. Ik hoopte vurig dat het zou betekenen 16 april na 23.59 uur, dus op zaterdag.

Een doorgestuurde foto van wat er vrijdagavond 16 april op de aanplakbiljetten op de luchthaven van Lissabon hing. Nederland (Países-Baixos) staat hier nog niet tussen.

Gelukkig zat er bij de balie een vriendelijke beambte en mocht ik zonder in quarantaine te gaan het land in. Ik denk dat het hielp dat ik Portugees spreek, niet al mopperend bij de balie ben verschenen, een goed verhaal had (lees: mijn bezoek was meer dan noodzakelijk, kon zelfs een foto van mijn dierbare familielid in het ziekenhuis laten zien) én ik kon een ticket overleggen waarop stond dat ik zondagavond, na precies 48 en een half uur zou terugreizen. Omdat ik ondertussen dik een half uur in de rij had gestaan, was het wel binnen de 48 uur geworden. Hoe dan ook: de dame achter de balie wenste me sterkte en een fijn verblijf. Hoera!”

SEF-formulier voor bij binnenkomst

Voor wie dus nu vanuit Nederland naar Portugal reist: hier de QR-code van het formulier dat je bij binnenkomst invult of al ingevuld hebt én daarvan de digitale bevestiging kan laten zien:

Het formulier is ook in het Engels opgesteld.

Voor wie denkt dat de quarantaineverplichting ‘spielerei‘ is : van iemand die een broer heeft die uit Frankrijk terugkwam, weet ik te melden dat ze op de verblijfplaats zijn komen controleren. Portugal is geen Nederland, want het handhaven van maatregelen betreft. Ik vind het mijn Portugese plicht om dit toch even mee te geven.

Met de politie valt in Portugal niet te spotten. Bordallo Pinheiro, van wie deze karikaturale beelden in Caldas da Rainha zijn, weet dit heel treffend te verbeelden. Meer lezen over deze keramist? Zoek dan de artikelen over deze oude keramiekfabriek op deze site op!

Portugal bekijkt, in de regel, per 14 dagen de situatie. Dit betekent dat op zijn vroegst er iets op 30 april verandert. En gezien het oplopende aantal besmettingen in Nederland, vrees ik niet dat er voor Nederlanders erg veel verandert. Maar wie weet. Hoop doet leven, nietwaar?

Goed nieuws

En nu het goede nieuws: Portugal versoepelt verder, behalve in een aantal gemeentes (waaronder o.a. Moura, Odemira, Portimão én Rio Maior). Winkelen is alweer toegestaan (ook in winkelcentra), musea en bioscopen zijn open, alles met noodzakelijke maatregelen uiteraard. Restaurants mogen binnen weer 4 mensen aan een tafel zetten (buiten mocht al, maar nu mogen er 6 aan een tafeltje).

Wel belangrijk om te weten: alles sluit door de week om 22.00 uur én in het weekend om 13.00 uur. Dus na dat tijdstip: niet meer shoppen én geen terrasje!

Wachten in de rij om het marktplein op te gaan. Er staan hekken, beveiligers controleren én je ontsmet je handen.

O ja, en als je op het terras zit, wel je mondkap op, hè! Mijn moeder grapte van het weekend dat ze aan het eind van dit voorjaar nog een mondkap gebrand op haar halve gezicht zou hebben, als het zonnetje zo bleef schijnen. Ze zou nog wel eens gelijk kunnen krijgen!

En beloofd: volgende keer tik ik eindelijk mijn stukjes die ik al zó lang van plan ben te schrijven over de zoutpannen, de hunebedden en over de nieuwe beelden in Buddha Eden – Garden of Love – in de Quinta dos Loridos. Écht!

Meer informatie voordat je nu vertrekt:

Site van de Nederlandse overheid m.b.t. reizen naar het buitenland. Hier kun je de actuele informatie in het Nederlands vinden, ook over Portugal: Nederlanderswereldwijd

Serviço de Estrangeiros e Fronteiras : Dienst Buitenlanders en Grenzen (Engelstalig!), hier vind je ook het formulier dat bij binnenkomst digitaal ingeleverd moet worden.

FAQs m.b.t. reizen naar Portugal op de officiële site voor informatie over ons mooie Portugal: visitportugal.com

Site van de Portugese ambassade in Den Haag

Garden of Love, Buddha Eden, Bombarral. We richten ons maar op de zomer: op een summer of love and peace ;-). Yeah, yeah!

Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen? Tik dan je e-mailadres bij de volgknop in. Elk volgend verhaal ontvang je dan rechtstreeks in je inbox.

Ik zie net dat ik ondertussen 534 volgers op deze site heb en maar liefst ruim 1700 op Facebook. Obrigada!

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wilma van der Hel-Fros schreef:

  Maar hoe zit het met mensen die onlangs genezen zijn van Covid (en dus niet besmettelijk zijn of anderen kunnen besmetten) en/of al gevaccineerd zijn?

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Beste Wilma,
   Voor hen geldt, bij mijn weten (want er staan geen uitzonderingen op de site van de bovengenoemde Portal), exact hetzelfde als voor de andere reizigers uit Nederland: negatieve PCR-test én 14 dagen quarantaine.
   Groet,
   Esa

   Like

 2. Sophie schreef:

  Hallo,.wat een goed verhaal van je .
  Dank voor alle informatie!
  Geweldig dat je dat allemaal op je blog gezet hebt
  Wij hebben 20 mei een vlucht naar Lissabon geboekt.
  Willen zo graag onze dochter na 17 maanden zien
  Ze is nu 6 maanden zwanger en woont met haar Portugese man jn Torres Vedras .
  Ik mis haar zo vreselijk.
  We zijn trouwens 15 mei klaar met inenten. Met pfizer.
  Hier schrijf je niets over .Weet je daar iets van ivm vliegen .
  Gr Sophie Kramer Käller
  Sjmkramer@gmail.com
  Dank voor alle informatie

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Beste Sophie,
   Ik kan me zo goed voorstellen dat je je zwangere dochter wilt zien!
   Wat de regels voor mensen die ingeënt zijn betreft: daar zie ik niets over terugkomen. Ingeënte mensen kunnen nog Covid19 onder de leden hebben én het virus verspreiden. Het enorme voordeel voor ingeënte mensen is dat men niet of minder ziek wordt. Op dit moment zijn er nog genoeg mensen niet ingeënt, dus die zouden nog steeds behoorlijk ziek kunnen worden….
   Hopelijk hebben alle strenge maatregelen én het vlotte inenten nu effect en kunnen we gauw weer van familiebijeenkomsten genieten.
   Groet,
   Esa

   Like

 3. Frits de Kousemaeker schreef:

  Beste Elsa,
  Wat een waanzinnig goed verslag. Chapeau !
  Wij gaan de meivakantie naar het mooiste land van Europa, ons lievelingsland al 15 jaar.
  Hoe kan ik jouw verslagen blijven volgen ? Groet Frits

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Beste Frits,
   Fijn dat je wat aan mijn stukjes hebt.
   Op de pagina vind je een volgknop. Door daar je e-mailadres in te vullen, krijg je een volgende keer het nieuwe beeldverhaal automatisch in je inbox.
   Groet,
   Esa

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s