Laatst vroeg een lezer me hoe je aan websites komt van makelaars die huizen aanbieden aan de Costa de Prata. Ik dacht dat dit met een simpele zoekopdracht in Google wel zou lukken. Maar zo eenvoudig is dat niet. Inderdaad, als je ‘agente imobiliário’ (het Portugese woord voor ‘real estate agent’) intikt, kom je bij wat grote spelers zoals REMAX, CENTURY 21 en ERA terecht. Maar al de kleine makelaarskantoren zijn niet te vinden. En al helemaal niet als je de naam van zo’n kantoor niet weet.
Project ‘makelaartje tellen’
Het leek me een leuk project om eens een rondje door Caldas da Rainha te rijden en wat foto’s van makelaarskantoren te maken. Naar mijn gevoel is er op elke straathoek wel een makelaar te vinden. Dat bleek redelijk te kloppen. Bij het meest stalinistische plein uit de wijde omgeving tref je er zó negen.

Ik heb geen enkele ervaring met welk kantoor dan ook. Wel hoor ik natuurlijk wel eens wat. Zo krijgen Portugese makelaars al gauw een bedrag van de verkoper waar een Nederlandse makelaar van droomt. Courtagekosten van 4 of 5 % voor huizen rond de 100.000 euro en erboven, of 4000 à 5000 euro voor goedkopere percelen zijn geen uitzondering. Geen wonder dat het stikt van de makelaars!
Verkopers bepalen vaak zelf de prijs voor hun pand of terrein. Ik ken een verhaal van een oude mevrouw die vlak voor de crisis een – laten we zeggen – leuke bouwval voor 90.000 euro heeft verkocht. De nieuwe eigenaren (buitenlanders) liepen tegen wat gedoe met de gemeente aan (stom natuurlijk, zoiets check je eerst!). Tegen de tijd dat ze eruit waren, lagen ze in scheiding en was de markt compleet ingestort. Dubbele pech. Gevolg: het pand is uiteindelijk voor 29.000 euro weer van eigenaar gewisseld…
Mijn allerbeste tip: neem altijd een advocaat in de arm! Laat checken of er ‘direitos de passagem‘ (recht van overpad), hoeveel meter er gebouwd mag worden, of je mag uitbreiden, of je meters terug moet, of de buren zijn ingelicht over de koop etc. Ja, dat laatste schijnt te moeten. In Portugal had men er een handje van om een perceel op papier voor een laag bedrag te verkopen en dan ‘onder de tafel’ de rest aan de verkoper toe te schuiven. Daar heeft de fiscus een stokje voor gestoken. Iemand uit mijn kennissenkring liep laatst helemaal blij rond. Zij wist via de gebruikelijke tamtam dat haar buurman een stuk land voor 1500 euro op papier ging verkopen, maar het veelvoudige in het echt zou vangen. De werkelijke waarde van het mooi gelegen stuk land. Zodra de ‘escritura‘, de overdracht, is gerealiseerd, kunnen buren opvragen voor hoeveel een perceel is verkocht en de koop ongedaan laten maken. Het terrein had namelijk eerst aan hen aangeboden moeten worden. Als het dan voor ‘1500 euro’ geregistreerd is, gaat de Staat ervan uit dat dat het verkoopbedrag is en mag de buurvrouw het voor dat bedrag hebben… Het is niet bevorderlijk voor de onderlinge verhoudingen in kleine gemeenschappen, maar wie op een goedkope manier aan een belendend perceel wil komen, heeft daar maling aan. Dus nogmaals, laat een advocaat checken of aan alle voorwaarden is voldaan en er geen lijken uit de kast komen.
En hoe kom je aan een advocaat? Dat is natuurlijk vers twee! Helemaal onder aan het artikel vind je het e-mailadres van een Portugese advocaat, met wie de familie goede ervaringen heeft. Deze advocaat zou je altijd je vraag voor kunnen leggen of bij je aan/verkoop kunnen betrekken.
Houd ook rekening met erfrecht. Het aankopen is een ding, wat er na je dood gebeurt, iets totaal anders. Het lijkt me bijzonder onprettig als de achtergebleven partner ineens zijn of haar huis uit moet, omdat een en ander niet goed is geregeld. Om het erfdeel van kinderen te beschermen en golddiggers minder kans te geven is je partner niet automatisch je erfgenaam als je op oudere leeftijd in Portugal in het huwelijk treedt. Een trouwlustige Portugese zeventigplusser trouwt sinds een aantal jaar automatisch volgens het regime de separação de bens en niet in gemeenschap van goederen. En zo zijn er nog wel wat meer zaken die nét even anders zijn dan in Nederland! Maar hé, laat dit alles je niet afschrikken van jouw eigen plekje in het schitterende Portugal! En ja, er zijn nog steeds huisjes op toffe plekken voor rond de 30.000 euro. En voor véél meer centjes natuurlijk!





Voor een gezellig avondje huizen in de buurt van Caldas da Rainha spotten:
www.imobiliaria-jcouto.com
www.casas-de-prata.pt
www.casasrurais.com.pt
www.coolproperties.pt
www.viegas.eu
www.seculoXXII.pt
www.century21.pt
www.remax.pt/rainha
www.era.pt/caldasdarainha
Handige termen en handig om te weten
arrendamento, arrenda(-se), aluga(-se) = verhuur
vivenda: villa (vrijstaand)
moradia: woning (vrijstaand of rijtjeswoning).
moradia geminada: twee onder een kap
De termen moradia en vivenda worden veel door elkaar gebruikt.
quinta: boerderij
quintinha: boerderijtje
apartamento: appartement
prédio: pand
casa antiga: oud huis
aquecimento central: centrale verwarming
terreno urbano com possibilidade de constução: terrein met mogelijkheid tot bouw
T1, T2, T3. De getallen duiden op de slaapkamers. Dus een T2 is een huis met een woonkamer en 2 slaapkamers.
Als er ergens een ruïne staat (al is het maar een muur) betekent dit vaak dat er gebouwd mag worden. Een perceel is dus meteen meer waard. Nu weet je meteen waarom er in Portugal zoveel bouwvallen op het platteland staan!
Ik hoorde laatst iemand vertellen dat een aannemer aan de Costa de Prata voor 700 euro per vierkante meter voor je aan de slag gaat. En dat je voor een project (architect/bouwkundig ingenieur) al gauw een paar duizend euro kwijt bent.
Lees ook het beeldverhaal ‘Vier redenen om in Portugal een huis te kopen’ met antwoorden van Eric Hamers, huisportugal.nl
Vanuit Nederland of België alvast bekijken wat de mogelijkheden zijn kan ook! Luisa Silva (gelieerd aan Remax) kan je daarin begeleiden of benader Manuela Correia van huiskopenportugal.nl voor advisering, begeleiding en aankoop van een plek in Portugal.
Advocaat
Zoals beloofd, het e-mailadres van een aardige, bekwame advocaat in Caldas da Rainha:
nuno.f.marques@netvisao.pt
Hij heeft geduld en legt alles (erfrecht, zaken waar je bij een koop/verkoop op moet letten) in goed Engels uit. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen!

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik dan je e-mailadres in bij de volgknop. Een volgend beeldverhaal verschijnt dan automatisch in je inbox.
Tip case.sapo.pt
LikeLike
Bedoel je casa.sapo.pt?
LikeLike
Beste Esa,
Wij hebben zelf het ‘rijtje’ makelaars afgelopen, maar voor ons was de beste, ‘buyportugal’, dhr. Justino Fontes is ook Engelstalig en heel hulpvaardig qua wettelijke verplichtingen, écht een zalige mens. Hij heeft ons een lange rompslomp uitgespaard, ons meteen wegwijs gemaakt door Caldas, dwz. de juiste personen zoals advocaat, notaris, enz. Op amper 3 maanden was alles in kannen en kruiken en wonen wij nu in de streek van de Montejunto op 30km van Caldas, Zalig.
Groetjes,
Martina
LikeLike
Obrigada, Martina. Waar zit BuyPortugal in Caldas da Rainha precies?
LikeLike
Hoi,
De mooiste app hiervoor is idealista, daar staan alle huizen in!
LikeLike
Uitleg waarom de courtage in Portugal hoger is dan in Nederland: https://www.portugalportal.nl/portugese-makelaar-is-goedkoper-dan-denkt/
LikeLike
Goede én gevaarlijke adviezen! De goede is: laat je bijstaan door een deskundige en ga er niet bij voorbaat van uit dat de (bekende) makelaars jouw belang dienen. Helaas is dat nogal eens anders. Dus informeer bij anderen hoe de betreffende makelaar bekend staat. Voor Nederlandse makelaars in Portugal kun je bijv. kijken naar de reviews bij http://www.mondi.nl.
Ik werk zelf als (gepensioneerd) makelaar en zou niet graag de indruk wekken dat “als er een muur staat” dat men dan zou mogen bouwen. De muur kan net zo goed illegaal zijn als een heel huis!
Waar op gelet moet worden is of het een artigo urbano betreft of rústico. En als er een huis beschreven staat of het dan een woonhuis betreft of bijv. een casa agricola. Als je de taal niet machtig bent en niet bekend bent met de onroerend goed tak in Portugal is het beste advies: NOOIT zelf doen, je denkt geld uit te sparen,maar het kost je uiteindelijk zeer waarschijnlijk véél meer.
Verder hoeven de buren alleen maar ingelicht te worden (en kunnen zij – óf de gemeente) een preferentie recht hebben als het gaat om grónd, dus niet m.b.t. een huis.
Voor (gratis) advies mag je me altijd mailen.
LikeLike
Obrigada Herman voor je input.
Wat die muur betreft: ik schrijf ook ‘vaak’ in de zin als het gaat om stukken met een ruïne. Ik vind het overigens een goede zaak dat buren een preferentierecht hebben als het om percelen gaat.
En ik kan het niet genoeg benadrukken: neem een advocaat of een externe deskundige in de arm die alles checkt en de risico’s afdekt.
LikeLike