Romeinen in Ponte de Lima

Ik houd wel van een mooi verhaal. En al helemaal als het over de Romeinen gaat! Sinds mijn tijd op het gymnasium gaat mijn hart nog steeds sneller kloppen bij overblijfselen uit het tijdperk van het Imperium Romanum. Samen met een docente Klassieke Talen heb ik het plan om alle sporen van de Romeinen in Portugal in kaart te brengen. En geloof me: dat zijn er meer dan je denkt!

Rio Lima

Natuurlijk, iedereen kent Conimbriga, vlakbij Coimbra. Maar wie de Portugese kranten goed leest, ontdekt dat er tot op de dag van vandaag overblijfselen opduiken van het ooit zo glorieuze Romeinse imperium.

Rio Lima

Zo heb je in de Minho-regio een lieflijk historisch stadje, Ponte de Lima (letterlijk Brug van Lima). Het verhaal gaat dat ene Decius Junius Brutus in het jaar 135 voor Christus met zijn soldaten bij de oevers van de rivier, die we nu Lima noemen, moe en bezweet arriveert.

Rio Lima Decius Junius Bruts

De bevelhebber heeft haast. Hij wil door. Zijn soldaten denken daar anders over. Geen haar op hun hoofd peinst erover om de rivier over te steken. Waarom? Nou, de schoonheid van de omgeving doet de bijgelovige soldaten sterk denken aan de rivier Lethe, een van de vijf rivieren van de onderwereld. De soldaten geloven dat wie de Lethe overgaat, zijn geheugen verliest. Het zit zo: in het hiernamaals, de onderwereld voor de Romeinen, drinken overledenen uit deze rivier om hun aardse leven te vergeten. Oversteken en water in hun mond krijgen, vinden de stoere soldaten dus geen optie. Er rest Decius Junius Brutus niets anders dan zélf naar de overkant te waden om te bewijzen dat zijn weigerende manschappen ongelijk hebben. Eenmaal aan de overkant laat de bevelhebber zien dat zijn geheugen nog perfect werkt en absoluut niet onderhevig is aan enige vergeetachtigheid. Eén voor één roept hij zijn soldaten bij hun naam naar de overkant!

Romeinse soldaten

Romeinse soldaten
De stoere mannen durven de rivier niet over. Ze zijn bang hun geheugen te verliezen!

In de eerste eeuw na Christus, ten tijde van keizer Augustus, zijn er al zo veel Romeinen in de buurt dat er een brug wordt gebouwd. De huidige brug is daar een overblijfsel van.  Hoe leuk is het om aan de oevers van de rivier met je camper te staan? Of onder de bogen door te kayakken? Of met je geliefde over deze oude Romeinse brug te slenteren? En dat allemaal dankzij een paar stoere soldaten die hun geheugen dachten te verliezen!

Lima

Campers bij Lima

DSC00628

Informatie over Ponte de Lima

Ponte de Lima ligt zo’n veertig kilometer van de Noord Spaanse grens en zo’n 120 kilometer ten zuiden van Santiago de Compostela. Het gebied kennen we in Portugal als de “Minho”.

In drie kwartier rijd je van het vliegveld in Oporto naar deze lieflijke, eeuwenoude stad, waar het aangenaam toeven is. De plaatselijke VVV heeft in het bergachtige gebied wandelingen uitgezet (lees dit maar eens: Noord-Portugal: wandelen in de bergen en fietsen langs rivieroevers). In de omgeving zijn hotels, bed-and-breakfast, restaurants en mooie tuinen. Wij hebben zelf overnacht in Hotel Axis Golfe, even buiten Lima. Vier nachten in dit strak vormgegeven hotel in een schitterende omgeving hebben ons, hartje zomer, 265 euro mét ontbijt gekost!

DSC00515

DSC00516

Ponte de LIma
Hotel Axis Golfe, prima kamer mét groot terras. Het is jammer dat we geen golfers zijn, want dit hotel heeft een mooie golfbaan!

Festival de Jardins

Tuinen
Naast de oevers van de Lima is er een tuin waar vaak internationale tentoonstellingen georganiseerd worden.
Op de fiets
Van Ponte de Lima kun je op een gehuurde fiets naar Ponte da Barca. Ik vond het zestien kilometer heen en zestien kilometer terug afzien, maar daar denken stoere wielermannen, zoals mijn liefhebbende echtgenoot met fietsbenen, echt anders over…
Toilet
Ik heb gek staan kijken toen ik naar het toilet bij Casa da Torre ging en al die worsten boven de pot zag hangen!

Worsten

Worsten
Nog zin in een worstje?

DSC00508

DSC00510
Bij Casa da Torre houden ze van een grapje: de worsten op het toilet blijken gelukkig van papier-maché te zijn…
Ponte de Lima
Ponte de Lima bij het vallen van de avond

Meer lezen over dit gebied? Klik dan op onderstaande blogposts!

Romantisch overnachten in Gemieira

Noord-Portugal: wandelen in de bergen en fietsen langs rivieroevers

Helpen?

Ken jij ook een bekende of onbekende plek in Portugal waar er Romeinse overblijfselen zijn? Laat hieronder een reactie achter!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s