ICEL Benedita: van staal tot scherp mes

on

Sinds mijn bezoek aan de messenfabriek ICEL check ik elk mes, aan welke dis ik ook zit: misschien is het toevallig een Icelletje!

#zininportugal

#zininportugal

Ik heb al eens eerder over dit Portugese messenmerk geschreven, maar de fabriek in Benedita heb ik nog niet van binnen mogen bekijken. Tot onlangs! Samen met enkele docenten van Viertaal College mochten we een kijkje nemen in een van de grootste messenfabrieken van van de regio Centro de Portugal. Medewerkers van Viertaal gebruiken ICEL-messen op school bij de consumptieve vakken. Voor wie niet is ingewijd: bij consumptief word je opgeleid tot horecamedewerker of tot (banket)bakker. Hoe leuk is het dus om met eigen ogen te aanschouwen welke weg zo’n mes aflegt voordat het in je Amsterdamse schoolkeuken belandt?

#zininportugal

ICEL

ICEL bestaat al tientallen jaren en is een grote werkgever in de omgeving. Maar liefst 192 mensen vinden er emplooi. Een deel is van de fabriek is geautomatiseerd, maar ik zie ook veel handwerk. Bekijk het filmpje en let vooral niet op het geluid. Ik heb dit zo gelaten om de kijker te laten voelen hoe het is om in een messenfabriek rond te lopen én te werken:

Van een plaat staal (voor de kenners: er wordt staal AISI304 gebruikt) snijdt een lasersnijder in 42 minuten 10.000 stukjes. Dan begint het handwerk: iemand slaat er continu toekomstige lemmets uit. Vervolgens wordt het staal gehard (de hardheid is trouwens Rockwell 56, tolerantie 2).

Bij de afdeling houtbewerking gebruiken ze hout uit Brazilië en India voor de houten handvatten. Met de hand worden er gaten in geponst. Maar er worden ook handvatten van plastic gemaakt. Moderne apparaten binden dan de handvatten aan de lemmets.

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

DSC09892

In de fabriek staan rond de 300 machines. Sommige machines zijn 40 jaar oud, maar er zijn ook moderne robots. Een technische dienst is continu bezig om ze draaiende te houden. De machines moeten solderen, polijsten, slijpen. En ze doen dat niet alleen voor messen met het eigen merk, ICEL! Niet verder vertellen hoor, maar Victorinox laat hier ook het een en ander maken…

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

Bij de eindcontrole wordt steekproefsgewijs gecontroleerd of de messen scherp zijn. Ik vraag of ze wel eens een partij afkeuren? “Nee, mevrouw, dat komt nooit voor: onze messen zijn vlijmscherp als ze de afdeling kwaliteitscontrole bereiken!” Het is maar dat u het weet!

#zininportugal
Kwaliteitscontrole: vlijmscherp!

Handig om te weten

Bij de ICEL- fabriek is een kleine winkel, voor (hobby)koks best een feestje om er een kijkje te nemen! Let op: de winkel is alleen te bezoeken als je je bij de portier meldt en wordt dan speciaal voor jou geopend. Tijdens lunchpauzes is de winkel dicht (en de ze sluiten vroeg: om vier uur!). Het is daarom raadzaam om je bezoek aan te kondigen: dan sta je in ieder geval niet voor een dichte deur!

Adres:

ICEL-Indústria de Cutelarias da Estremadura, S.A.
Av. Padre Inácio Antunes, 45
Apartado 7
2475-901 Benedita

Tel.: +351 262 92 50 30

E-mail: info@icel.pt

Icel

 

Geen beeldverhaal meer missen? Binnenkort vertel ik over ons bezoek aan het huis van Amália Rodrigues, vlakbij het parlement in Lissabon. En over hoe het is om Pasen in Portugal te vieren. Door je e-mailadres bij de volgknop in te vullen, ontvang je het volgende beeldverhaal meteen in je inbox. Liken van de Facebookpagina kan natuurlijk ook!

!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Bart Vuylsteke schreef:

    Dank voor de messen tip!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s