Online pastel de nata-workshop van Pastelaria Batalha uit Lissabon

on

Als ik erg veel zin heb in een pastel de nata (dagelijks dus!) sus ik mezelf door olijk te roepen ‘a pastel de nata a day, keeps the doctor away‘. Oké, zo’n hapje custard in deeg zal niet gezond zijn, maar voor mijn humeur doet het altijd wonderen! Zeg nou zelf: het eten van zo’n knisperende pastel de nata waar de custard nog lauw van is, maakt een hoop goed. Vooral als je een prima plekje ergens op een bankje in de zon hebt. Maar, zoals mijn Duitse oma ongetwijfeld gezegd zou hebben in deze vreemde tijd: ‘Es war einmal‘.

Overigens: een oude pastel de nata daarentegen is een ware humeurbederver. Ik probeer daarom altijd een pastel de nata bij een pastelaria – die ze dagelijks een paar keer vers bakt – te kopen, want in sommige winkels met minder omloopsnelheid willen ze nog wel eens een pastel de nata van een dag ervoor verkopen en daar word ik bijzonder sikkeneurig van.

Maar de redding voor pasteldenata-holics is er! In andere tijden, toen Lissabon nog bomvol toeristen zat, is menig bezoeker bij Pastelaria Batalha geweest om de fijne kneepjes van het maken van zo’n pastel de nata te leren. Ik heb het zelf nooit gedaan, want (écht Hollands hè) ik vond zo’n workshop schrikbarend duur, rond de vijfenvijftig euro als ik het me goed herinner. Voor 55 euro kan ik me ongans aan verse pastéis de nata eten (meervoud van pastel de nata is pastéis de nata, trouwens). Zo’n pastel de nata kost namelijk bij een pastelaria 80 cent en soms heb je in een café een uitstekende mét een kopje koffie voor ongeveer 1 euro. Dus om nou zo’n toeristenprijs voor het leren van het maken van een pastel de nata neer te tellen was voor mij toch nét een Hollandse brug te ver. Maar nu er geen toeristen zijn, gaat mijn hart sneller kloppen van het laatste initiatief van Pastelaria Batalha in Lissabon!

In de krant die ik elke ochtend lees, Público, zie ik vandaag dat ze zijn overgegaan op onlinelessen.

Bron Público pagina 41, vrijdag 24 april

Voor 12 euro kun je vanuit je eigen keuken leren hoe je een pastel de nata maakt. Kijk, now we can talk! Chef Batalha legt je via Zoom in anderhalf uur uit hoe je zo’n prijswinnende pastel de nata bereidt. En dat met maximaal 10 andere leerlingen. Inschrijven voor zo’n workshop van de zilveren medaille winnaar van het pastel de nata-concours kan via een speciale site (eventbrite.com). Ze organiseren ook workshops in het Engels en privéworkshops. Wil je zo’n privéworkshop dan is het een kwestie van mailen naar pasteldenataworkshop@gmail.com. Op hun eigen site zie ik dat het nog niet groots aangekondigd staat, maar als ze slim zijn doen ze dat gauw, want hier is wereldwijd een markt voor. En ik ben de eerste die zich voor zaterdag, de vrije dag om de anjerrevolutie van 25 april 1974 te herdenken, gaat inschrijven!

Ook meedoen met een pastel de nata-workshop van Pastelaria Batalha in Lissabon?

Op eventbrite.com tik je in het zoekvenster Pastel de Nata in.

Er zijn meerdere aanbieders. De onlineworkshop van Pastelaria Batalha ziet er zo uit (zie zwarte pijlen). Op dit moment staan die van vanmiddag online, maar via pick a date (blauwe pijl) kun je zelf data kiezen.

Klik vervolgens op selecionar uma data. De workshops in het Engels zijn iets duurder : 15 euro. Vandaag is er al zo’n workshop. Dus grijp je kans!

Vervolgens word je naar de plek geleid om je kaartje te bestellen. ‘Esgotado‘ betekent ‘uitverkocht’. Dan heb je pech. Klik op ‘bilhetes‘ en vandaar ga je naar de plek waar je met je creditcard kunt betalen.

Na betaling ontvang je de instructies in je e-mailbox (kijk bij spam!). Even nog een tip: let op de tijd! In Portugal is het één uur vroeger dan in Nederland. Het zou jammer zijn als je pontificaal achter je aanrecht klaarstaat en in je beeldige keukenschort nog een uur op de aanvang van de les moet wachten.

Succes en eet smakelijk! Heb je meegedaan? Hoor graag wat je van de workshop vond! Je reactie (andere reacties ook, hoor!) zijn welkom.

Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen? Tik dan je e-mailadres bij de volgknop in. Het volgende verhaal ontvang je meteen in je inbox!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s