Jozef zonder Maria?

Jozef moet het voorlopig zonder Maria doen. Die staat nog gehavend in de schuur.

DSC04757

DSC04760

DSC04758

We hebben er natuurlijk wilde fantasieën op losgelaten. Waardoor is de kerststal buiten zo gehavend?  Was er sprake van onenigheid? Van katten die vechtend over de patio de schade hebben aangericht of is het toch de harde wind? Ik neig naar het laatste, want een van de twee kerstbomen lag ook plat.

DSC_2411

Er zijn in ieder geval drie slachtoffers te betreuren. Onze donkere Balthasar is onthoofd, Jozef heeft ternauwernood zijn kleren nog aan en Maria is op haar gezicht en handen gevallen. Maar het Kindeke is ongedeerd. Net als de andere twee Wijzen uit het Oosten, Melchior en Caspar, en de os en de ezel. Zij hebben het overleefd!

DSC04806

Met engelengeduld wordt de beeldengroep door een meesterhand liefdevol met de nodige lijm en verf hersteld. Onze buurman is al dagen bezig. Voor de zekerheid staan de beelden die al hersteld zijn nu in de tuinkamer. Droog en veilig. Terwijl Maria in de schuur staat te drogen, hebben we een extra bewaker naast het Kindeke neergezet. Of beter, hij is er zelf gaan zitten. Frans Jozef, onze kleine grijze panter, bewaakt het gezin nu Ma in de schuur op herstel wacht. Maar binnenkort is de kat zijn plek kwijt! Het streven is dat Maria voor Driekoningen herenigd wordt met Jozef!

DSC04815

Kerststal nummer vijf en zes

Vorig jaar kon ik de verleiding niet weerstaan en heb ik op de kerstallententoonstelling in het klooster van Gaeiras (Convento das Gaeiras) drie beeldengroepen gekocht.. En nu zijn we weer op de tentoonstelling met een opdracht:  het kopen van een beeldenpaar van kunstenares Paula Clemente voor Josje.  Zij heeft mijn blog van vorig jaar over deze tentoonstelling gelezen en wilde ook een Jozef met Jezus op zijn schouder.

DSC04681

DSC04660
In mijn blogpost van vorig jaar (Convento das Gaeiras) is een filmpje opgenomen waarin je ziet hoe Paula Clemente deze beelden maakt. Ook geïnteresseerd? Zo’n schitterend paar kost 50 euro!
DSC04663
Dit paar staat te drogen en wordt binnenkort het exemplaar voor Josje (na verven en bakken natuurlijk)
DSC04669
Paula Clemente aan het werk

En ook dit jaar ben ik weer gezwicht. Mijn oog is gevallen op een simpele tak en een toren met twee heren die erg innig boven de kribbe hangen.

DSC04724

DSC04721

DSC04728

Gisteravond heb ik nog wel even gek staan te kijken bij het uitpakken van de tak. Nou ja, zeg! Het Heilige Paar heeft de mevrouw verpakt in de krantenpagina van Correio da Manhã vol animeermeisjes die niets aan de verbeelding overlaten.

DSC04704

DSC04713

Maar eind goed al goed: ze staan nu ontdaan van elke opwinding te pronken bij de rest van mijn verzameling. En weet je wat? Ik laat ze lekker het hele jaar staan!

DSC04744
Detail van een van de kerststallen op de kast.

DSC04841

DSC04708
Over 25 jaar begin ik een museum. Met twee of drie nieuwe beeldengroepen per jaar móet dat lukken 😉

Meer informatie

De kerststallententoonstelling van het Convento das Gaeiras (vlakbij Óbidos) is een jaarlijks terugkerend evenement rond kerst en oud en nieuw. Kunstenaars uit de regio (en vaak ook van ver daarbuiten) exposeren hun werk. Je vindt er honderden kerststallen in notendoppen, van keramiek, uit kurk opgetrokken of geschilderd. En de prijzen? Hier een indicatie: een beeldengroep van Paula Clemente met Jezus op de schouders van Jozef kost 50 euro, de toren met vrolijke heren die gisteravond is aangeschaft was 75 euro en de tak 12 euro. Ik breng u met alle plezier in contact met de kunstenaars, mocht u belangstelling hebben en ze zelf niet op internet kunnen vinden! En die kans is groot, want ik heb gemerkt dat kunstenaars zelden een mooie site hebben waar ze hun werk op laten zien.

De kerststallententoonstelling is er dit jaar tot zaterdag 30 december 2017 (’s middags open tot een uur of zes).

Nog te koop:

DSC04684

DSC04686

DSC04701

Meer lezen over zwerfkat Frans Jozef, kerst aan de Costa de Prata, kerststallen en het Convento (klooster) van Gaeiras?

Is Maria er nog op de kerststallententoonstelling in Gaeiras?

Convento São Miguel das Gaeiras

Driekoningen

Feliz Natal

Frans Jozef Maria Henrique, de grijze panter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s