Lissabon: eettentjes in oude markthallen

mercado_da_ribeira_time_out_market

Time Out Market in de Mercado da Ribeira

Duidelijk hip en happening. Zelfs op een doordeweekse avond eind december. Als we rond half acht bij de Time Out Market in de oude markthallen van de Mercado da Ribeira arriveren, zien we weinig vrije plekken en veel mensen in rijen bij de populaire eettentjes.

 

Een rondje door de markthal is een soort culinaire ontdekkingsreis. Invloeden uit alle windstreken: Aziatisch, Europees, Afrikaans. Genoeg keus dus, ook voor kinderen.

dsc_4336

Maar ja, waar ga je zitten? En hoe lang moet je in de rij staan voordat je bij verschillende eettentjes je eten bij elkaar gesprokkeld hebt? We vrezen het ergste. Bovendien, we hebben wat te vieren (het is onze trouwdag). Aan een lange tafel met wildvreemden is de romantiek voor twee ver te zoeken. Gelukkig denkt mijn jarenlange wederhelft er net zo over. We kijken elkaar aan, besluiten een pastel de nata te nemen en gaan op zoek naar een restaurant waar je iets romantischer kunt dineren.

dsc_4333
De Pastéis de Nata van Manteigaria zijn goddelijk!

Restaurante Pap D’Açorda

Voordat we de markthal uitlopen, zien we een trap. Leuk, kan ik van boven een foto maken. Tot onze verrassing blijkt er een restaurant te zitten. En niet zo maar een: nee, Pap D’Açorda, een begrip in Lissabon. Na 35 jaar in de Bairro Alto zijn ze op de eerste verdieping van deze hot spot neergestreken. Voor veel Lisboetas (inwoners van Lissabon) is dit restaurant een begrip.

dsc_4337

Bij de deur worden we streng aangekeken: “Heeft u gereserveerd?” “Eh, nee…”. Ik zie genoeg tafels waar niemand aan zit. Zo druk als het beneden is, zo rustig is het boven. Een kleine misvatting, want blijkbaar komt het later op gang. Veel mensen reserveren een tafel in Pap D’Açorda voor een feestje en we zien in de loop van de avond groepen met ballonnen voorbijtrekken richting een tweede zaal waar het ook aan het begin van de avond al drukker is. Maar goed: we krijgen een plek bij het raam (mijn man met zicht op een klein stadspark mét een stokoude bijzonder gevormde palmboom en ik kijk uit op de brug én Cristo Rei, het enorme standbeeld van Christus Koning op de andere oever van de Taag).

dsc_4339
Vissoep Pap D’Açorda

En dan het eten: op de een of andere manier kan het ons niet bekoren. Misschien komt het doordat we zo voortreffelijk hebben geluncht bij Maratona voordat we in Caldas da Rainha op de bus naar Lissabon stapten (worteltjessoep met bieten, bife seitan – vegetarisch!- ). Met zijn tweeën voor nog geen twintig euro.

Bij Pap D’Açorda kost een glas wijn al minstens 4,25 euro. Of misschien komt het doordat we een verkeerde keus op de menukaart maakten (ik had me de ossenstaartsoep anders voorgesteld en mijn man keek beteuterd naar zijn portie tarbot). Maar de vissoep en het zanddeegpruimentaartje zijn geweldig én we hoeven onze tafel ten minste met niemand te delen, wat uiteraard de romantiek ten goede komt!

dsc_4345

Het restaurant Pap D’Açorda blijkt trouwens enorm te zijn. Achterin is  een soort dansgelegenheid. Ik vermoed dat het hier in de late uurtjes veel gezelliger wordt. Op dit uur van de dag, rond negenen, oogt alles nog een beetje verlaten.

In de metro richting ons hotel (zie vorige blogpost) is de conclusie snel gemaakt: van deze avond was de pastel de nata bij het tentje van Manteigaria het hoogtepunt!

dsc_4334
De pastéis de nata van Manteigaria doen écht niet onder voor die van de beroemde pastelaria in Belém (pastéis de Belém)! Inmiddels heeft Manteigaria twee zaken: een in de Time Out Market en een in de Bairro Alto (Rua do Loreto), vlakbij het metrostation Baixa-Chiado!

Nuttige informatie

De Mercado da Ribeira met zijn Time Out Market ligt tegenover metro/treinstation Cais do Sodré (eindpunt van de trein vanuit Cascais/Estoril en beginpunt van een van de metrolijnen van Lissabon).

Adres: Avenida 24 de Julho 49, Lissabon
Openingstijden: elke dag van 10.00 uur tot 24.00 uur en donderdag, vrijdag en zaterdag zelfs tot 02.00 uur!

Facobookpagina van restaurant:  Pap D’Açorda

Metronetwerk Lissabon: Metropolitano de Lisboa
Treinen Portugal: Comboios de Portugal

English version: go to Do you like Portugal?

Wil je nieuwe berichten automatisch in je inbox ontvangen?
Vul dan rechtsonder bij de ‘volg-knop’ je e-mailadres in.

Je kunt me ook liken op Facebook. 
Ga daarom naar de Facebookpagina van Esa Caldas – writer.
Steeds als er een nieuw blogbericht gepost wordt,
verschijnt er op Facebook een melding.

Zo mis je geen enkel bericht!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s