Sintra: vier paleizen!

on

Ontelbare malen ben ik al in Sintra geweest. Vreemd genoeg ben ik nooit verder gekomen dan het dorp beneden en het Palácio da Pena op de berg. En ja, ook ik heb de heuvel wel eens te voet beklommen. Daar was weinig aan (dik gebladerte verhindert veelal de doorkijk). En het duurde bovendien eindeloos voordat ik boven was. Met de auto naar boven doe ik ook niet meer zo gauw. In mijn geheugen staat een tochtje bergopwaarts in een twintigjaar oude Fiat Punto gegrift. Met elke bocht omhoog steeg de temperatuur van de motor. We hebben het gered doordat we ergens halverwege zijn gestopt. Hetgeen op de smalle bochtige weg niet aan te raden is…

In Sintra is het zomer en winter altijd razend druk. Zelfs nu Amerikaanse touroperators Sintra mijden, omdat het niet te doen is om met een grote touringcar naar boven te rijden. Sintra is een trekpleister van jewelste. En je boft trouwens als je boven op de berg mooi weer hebt. Je bezoek aan dit paleis kan zo maar in dichte mist plaatsvinden!

Sintra
Palácio da Pena
Sintra
Uw verslaggeefster ter plaatse 😉

In mijn jonge jaren parkeerde ik mijn auto gewoon nog voor de deur van het sprookjespaleis. “Das war einmal“, zeggen de Duitsers. Nu is de paleistuin met je eigen bolide betreden uit den boze. Je mag blij zijn als je überhaupt een parkeerplekje bij de paleistuin vindt. Ik raad iedereen met klem aan gebruik te maken van de bus! Scheelt je peentjes zweten op de tocht naar boven. Alhoewel het in een volle bus op een bochtige weg aan een lus hangen ook geen pretje is.

Sintra
Fotogeniek is Palácio da Pena bij uitstek. Alleen jammer dat het er zo druk is…

Palácio de Monserrate: een verborgen parel in Sintra

Palácio de Monserrate

Palácio de Monserrate

Palácio de Monserrate

Gek dat ik toch altijd ben blijven steken in Sintra zelf en de omgeving niet beter heb uitgekamd. Op uitnodiging van het Portugees Verkeersbureau mocht ik er, samen met enkele journalisten en bloggers, een kijkje gaan nemen. En nu ik het schitterende Palácio de Monserrate heb ontdekt ben ik helemaal verkocht! Wat een park en wat een oase van rust! En dan het zijn aan deze negentiende eeuwse zomerresidentie van de familie Cook bezig geweest!

Palácio de Monserrate

Palácio de Monserrate

Palácio de Monserrate

Palácio de Monserrate

Jammer dat mijn man er niet bij is, denk ik nog. Maar daar heb ik nu wat op gevonden.

Dus schat, verrassing! Voor onze tiende trouwdag, eind december,  gaan wij fijn een nachtje doorbrengen op een steenworp afstand van dit pareltje en nog een ander landhuis dat we niet kennen: de Quinta de Regaleira. Ik heb net een overnachting bij het Palácio de Sintra Bed and Breakfast geboekt. Met zicht op de tuin!  Ik verheug me nu al op dit vooruitzicht!

Palácio de Monserrate

Palácio de Monserrate

Palácio de Monserrate

Handige tips en informatie

Als je dan toch op de bus staat te wachten, heb je tijd voor een “Queijada de Sintra”, de lekkernij van dit stadje. Op die manier wordt wachten gewoon lekker smullen!

Queijadas de Sintra
In Sintra ga je natuurlijk naar de échte banketbakker van de Queijadas de Sintra: Piriquita!

Queijada de Sintra

Tijdens mijn bezoek aan Sintra afgelopen juni hebben we geluncht in Café de Paris. Normaal mijd ik centraal gelegen restaurants op toeristische plekken, omdat ik bang ben dat ze ‘toeristeneten’ serveren. Dit restaurant heeft me echt verrast! Alles was lekker en het is daarnaast een aardige plek om eens lekker om je heen te kijken en het dagelijks leven in je op te nemen (wij waren die middag getuige van het beboeten van een taxichauffeur door twee politieagenten te paard).

Café de Paris, Sintra
Café de Paris, hartje Sintra

Toetje bij Café de Paris

In Sintra heb je een prima bussysteem dat je naar het Palácio da Pena brengt. Let wel op welke bus je dan neemt. Heb je meer tijd? Ga dan ook naar de andere paleizen!

Bussysteem

De busmaatschappij die je in Sintra naar de paleizen vervoert, heeft ook een bus naar Cascais. Leuk idee voor een dagtocht als je in deze badplaats verblijft!

Bushalte
Dit is de halte van de buslijn 435 die je naar het Paleis van Monserrate brengt (en naar de andere paleizen!)

Palacio de Monserrate

En vanaf hartje Lissabon reis je met de trein die vertrekt van het mooie Rossio-station in een klein half uur naar Sintra. Dus prima voor een uitstapje als je langer in Lissabon verblijft!

Website: Palácio de Monserrate
Website: Palácio da Pena
Website: Restaurant Café de Paris
Website: Busmaatschappij Scotturb
Website: Portugese spoorwegen CF
Website: Fly TAP (op dit moment kun je voor rond de 100 euro naar Lissabon, dus wat let je?)
Website: Portugees verkeersbureau (heel fijn: deze website is in het Nederlands!)
Website: VVV Lissabon – Visit Lisboa

Palácio de Monserrate
Gang in Palácio de Monserrate
Palácio de Monserrate
Interieur Palácio de Monserrate

Palácio de Monserrate

Keuken

Palácio de Monserrate

Palácio de Monserrate

Poes in tuin
Dit jonge katje woont in het park van het Paleis van Monserrate. De mazzelaar!

Wil je meer lezen over Sintra? Klik dan op de onderstaande blogpost:
Sprookjespaleis in Sintra

palácio de Monserrate

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s