Let op: dit artikel is in april verschenen, ten tijde van de 1e brandstofstaking! Op vrijdag 16 augustus is een nieuw beeldverhaal verschenen over de 2e keer dat er gestaakt wordt door vrachtwagenchauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren: Op zoek naar benzine en diesel?
Staken? Daar kunnen ze in Portugal wat van! Soms reist een familielid helemaal naar Lissabon voor een bezoek aan een specialist om ter plekke te constateren dat ze net zo goed thuis had kunnen blijven, omdat weer een of andere beroepsgroep in de gezondheidszorg (verpleging, administratie, artsen) aan het staken is.
Vorig schooljaar hebben eindexamenleerlingen maanden op de uitslag van hun examens gewacht. De docenten weigerden om de boel na te kijken: eerst meer geld, betere arbeidsvooruitzichten, de hele riedel! Mijn buurjongen kreeg pas ver na de grote vakantie zijn cijfers terug. Daardoor wist hij veel te laat tot welke universiteit hij was toegelaten. En toen begon het echte werk nog: zie dan maar eens snel een kamer te vinden als het universitaire jaar een week later begint.
Welke pomp heeft nog een druppel?
Maar nu: ellende, want er is geen brandstof meer bij veel benzinepompen! De krant Público rept over een ‘sindicato bébé’, een pasgeboren vakbond, die het land heeft weten plat te leggen. De nationale vakbond voor chauffeurs van gevaarlijke stoffen, Sindicato Nacional de Motoristas de Matérias Perigosas (ANMMP), heeft Portugal inderdaad behoorlijk in zijn greep. Vanaf 15 april 2019 00.00 uur heeft deze vakbond – waar ik nog nooit van gehoord had – zijn leden opgeroepen om te staken. De eisen: erkenning van de beroepsgroep en een salarisverhoging van 630 euro naar 1200 euro (ruwweg twee keer het minimumloon). In Portugal zijn er 800 chauffeurs gespecialiseerd in het vervoeren van gevaarlijke stoffen (brandstof, chemische en radioactieve stoffen) en ze doen allemaal met de staking mee, als ik de bronnen mag geloven (Jornal de Negócios, Público). Naast de salarisverhoging willen de tankwagenchauffeurs dat de dagvergoeding van 7,50 euro, die ze voor hun gevaarlijke werk krijgen, omhoog gaat. Tja, zie dit conflict maar eens op te lossen!
Benzinepompen worden ondertussen niet of nauwelijks meer bevoorraad, want de chauffeurs die van Aveiras de Cima voor de brandstofvoorziening moeten zorgen staan met de armpjes over elkaar te wachten tot hun eisen worden ingewilligd. As we speak, zit de helft van de pompen zonder brandstof en bij de rest staan rijen (vrienden hebben een uur bij een pomp gestaan en tien liter benzine losgepeuterd). De regering heeft (militaire) chauffeurs in Aveiras de Cima klaarstaan om de brandstoftoevoer richting vliegvelden, ziekenhuizen en brandweer op gang te krijgen, hoorde ik net. Maar nu is de vraag: kunnen ze, zonder gevaar voor eigen leven, uitrijden? Of worden ze ergens tegengehouden door een woedende, brandstofeisende menigte?
Waar is er nog wél brandstof te vinden?
Een paar digitale slimmeriken hebben een site opgericht waarop wordt bijgehouden hoe de vlag er in pompstationland bijhangt. Voor wie ook een kijkje wil nemen op “já não dá para abastecer” (het lukt al niet meer om te tanken): janaodaparaabastecer.vost.pt. Op deze site kun je per gemeente bekijken welke pompen in ieder geval zonder brandstof zitten.
De regering verzekert ons dat in de regio ‘Grande Lisboa’ en ‘Grande Porto’ de stakende vakbondsleden ervoor moeten zorgen dat er een minimale dienstverlening van 40% ten opzichte van een normale dag is. Ziekenhuizen, de brandweer, militaire vliegvelden en passagiersvliegvelden krijgen daarbij voorrang.
Ondertussen houden de media zich vandaag druk bezig met de vraag of je geoorloofd absent bent als je morgen niet op je werk verschijnt. De ambtenarenvakbond heeft al ruimhartig gezegd dat ambtenaren zich geen zorgen hoeven te maken, want overmacht.
Gelukkig zijn de scholen vrij (paasvakantie), maar maandag gaan de kindertjes weer naar school (Portugal kent gaan tweede Paasdag). Daarom kiezen sommige busmaatschappijen ervoor om deze dagen de schaars rakende brandstof niet aan de reguliere dienstregeling te besteden, maar om die op te sparen. Dan kunnen ze maandag in ieder geval de schooljeugd weer naar school brengen.
Zoals het zich laat aanzien, gaat deze staking in ieder geval door tot 21 april. Ten minste, als de Portugezen niet eerder hun geduld verliezen. Of de eisen van de stakers worden ingewilligd… Vamos ver (we zullen het zien…).
Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen? Vul je e-mailadres in bij de volgknop! Of like de pagina van Zin in Portugal op Facebook!
Binnenkort verhalen over Pasen, de Alentejo en het Casa-Museu de Amália.
Tips voor wie de komende tijd door brandstofgebrek noodgedwongen van een kleinere actieradius geniet:







Update donderdagmorgen 18 april 8.30 uur
STAKING VOORBIJ, maar het duurt nog een dag of vijf voordat de situatie weer genormaliseerd is, staat in Público. Brandstof blijft nog even op rantsoen, bij 310 benzinepompen kan men voorlopig 15 liter per persoon tanken.