Tempeliers uit Tomar

We zijn naar Tomar gereisd met een Cantecleer Kunstreisgids: Geschiedenis en kunst van Algarve tot Minho. Deze dertig jaar oude uitgave, die ik hier nog ergens in de kast vond, is minder geschikt voor visueel ingestelden. Mijn nicht Stef merkt al snel droogjes op: “Waar zijn de fancy kleurenfoto’s?” Alles is in grijstinten afgedrukt. Maar wát erin staat is top. Tomar krijgt maar liefst 12 pagina’s toebedeeld. Ter vergelijking: in de Capitool reisgids moet Tomar het doen met 2 bladzijdes…

#zininportugal

#zininportugal

Als ik aan Tomar denk, spookt mijn vader door mijn hoofd. Het zwakke jongetje dat in 1937 het levenslicht ziet, zou de eerste vierentwintig uur niet overleven. En niet gedoopt overlijden betekent in die tijd op zijn minst niet op de juiste plek op de begraafplaats én geen toegang tot de hemel. Dus dopen die kleine boreling voordat hij overlijdt! Van zijn peettante krijgt hij bij de doop het kruis dat de zeevaarders richting Indië trots op hun karvelen hesen en dat ook nog eens het embleem is van haar bedrijf, Hotel Rosa. Een hotel waar rijke gasten tot halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw soms voor maanden hun intrek namen.

#zininportugal

Tot die tijd heeft de fine fleur uit Lissabon namelijk de gewoonte om te kuren in de thermale baden of te genieten van de koelere zomers in Caldas da Rainha. Er circuleren nog steeds ansichtkaarten en parafernalia van Hotel Rosa op internet en rommelmarkten. Zo ben ik in Lille eens een mooie ansichtkaart tegengekomen en heb ik onlangs op internet een kaart van de eetzaal gekocht. Dus mocht je ooit in een bak met ansichtkaarten graaien en vind je een kaart van Hotel Rosa, doe me een plezier en mail me het e-mailadres van de eigenaar. Het kleine kruisje met het Cruz de Cristo dat mijn vader bij zijn doop kreeg bungelt tegenwoordig om mijn nek.  Het ten dode opgeschreven kind heeft het eerste etmaal ruim vierenzeventig jaar mogen overleven.

#zininportugal

Tempeliers

Op weg naar Tomar, een klein uurtje rijden vanaf de Costa de Prata, lees ik in de Cantecleer reisgids dat de orde van de tempeliers in de twaalfde eeuw ontstaat om de pelgrims die naar het Heilige Land trekken te beschermen. Al gauw krijgen ze de pauselijke zegen en een canonieke ordesregel. De ridders worden overladen met geschenken en privileges. Daarnaast zijn ze vrijgesteld van tienden, tollen en andere belastingen. In de dertiende eeuw hebben de tempeliers een enorm netwerk, verspreid over Europa. Hun rijkdom is vooral in Frankrijk de koning een doorn in het oog. In 1312 dwingt koning Filips de Schone paus Clemens V de orde op te heffen. De bezittingen van de tempeliers gaan over in koninklijk bezit of worden afgestaan aan de Johannieterorde.
In Portugal loopt het anders. Koning Dinis lost het creatief op. De opheffing kan hij niet verhinderen, dus hij zet de orde onder een nieuwe naam voort: Ordem de Cristo. Deze orde is pas verdwenen met de opheffing van de monarchie in Portugal in 1910.

#zininportugal

Tomar is een fraai stadje met een grote tempeliersburcht. Wij parkeren hartje zomer gewoon bij het Convento de Cristo. Helemaal naar boven klimmen lijkt ons geen aanlokkelijk vooruitzicht. Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig door het enorme complex te wandelen, maar in de zomer staan er scholieren klaar die rondleidingen verzorgen. Bij de kassa wordt ons op het hard gedrukt dat de jonge gids geheel gratis is. Iets geven hoeft echt niet. Toch kunnen we het niet over ons hart verkrijgen om de middelbare scholiere (ze zit in de 3e klas en heeft nota bene als voornaam mijn doopnaam) niets toe te stoppen. Mariana vertelt in goed Engels uitbundig over alle gangen, muurschilderingen, tegels en claustra. We hebben haar even tuk als ze niet weet wanneer Napoléon in Portugal heeft huisgehouden (zijn soldaten hebben de prachtige schilderijen in de Charola vernield, omdat ze dachten dat achter de schilderijen de schatten van de tempeliers waren verstopt. De boeven!). Het valt niet mee om mensen uit het onderwijs op sleeptouw door een gebouw mee te nemen. “Oh”, bekent ze na afloop, “ik dacht al, wat zijn jullie geïnteresseerd en wat stellen jullie goede vragen”. Gevalletje beroepsdeformatie!

#zininportugal

In het klooster is zo veel te zien, dat je er zélf heen moet! Ik denk dat de foto’s van tegeltableaus, het ene na het andere claustrum, de keuken, eetzaal en het graf van de broer van Vasco da Gama hieronder je wel zullen overtuigen! En dan heb je ook nog de tuin en de muur waar je overheen kunt lopen…

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal
Trompe l’oeil
#zininportugal
Tombe van de broer van Vasco da Gama

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal#zininportugal

Juweliers

In Tomar zijn opvallend veel juweliers. Vlak voor sluitingstijd zien we zo veel moois in de etalages dat de dames in het gezelschap de verleiding niet kunnen weerstaan. Terwijl de heren op het terras zitten vallen twee dames voor sierlijke ringen van filigrein en weet ik mijn verzameling Heilige Antoniussen uit te breiden. Want ja, ik ben mijn USB-stick nog steeds kwijt…

#zininportugal

#zininportugal

Meer lezen over deze zoektocht? Klik dan op het beedverhaal:

In de ban van de Heilige Antonius

Handige informatie

Op de engelstalige website van de Portugese staat met informatie over Tomar en openingstijden van de tempeliersburcht: www.conventocristo.gov.pt

We zijn rond een uurtje of vier in de middag in Tomar aangekomen. In de zomer is de burcht tot half zeven open (laatste toegangskaartjes worden om zes uur verkocht). Het was nét iets te krap, we hadden wel langer in het complex rond willen rondlopen. Alhoewel: het kan warm zijn in Tomar. Dus een bezoek ergens later in de middag of ’s morgens is het vertandigst.

Golegã (klein witgepleisterd paardenstadje!) en Fátima zijn naast Tomar andere bezienswaardigheden in dit gebied, dat vanuit Lissabon, Coimbra en de Costa de Prata prima aan te rijden is!

En zelfs hartje zomer nauwelijks toeristisch! Dat is weer eens wat anders dan je aansluiten bij de toeristenstroom voor bezienswaardigheden in Lisboa of Porto…

#zininportugal

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Carmencita schreef:

    Dankjewel weer voor je gezellige informatieve verhalen over Tomar. Leuk ook om te zien dat er al meer gerestaureerd is , sinds de laatste keer dat ik daar was.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s