Op zoek naar een stal

DSC_0668

Jozef en Maria zouden hun ogen uitgekeken hebben. Zo veel keus uit een onderkomen hadden ze ruim 2000 jaar geleden niet. In het Convento de São Miguel das Gaeiras vlakbij Óbidos maken ze dat ruimschoots goed. Daar staan honderden onderkomens voor Jozef en Maria: van keramiek, van kurk, gebeiteld uit een olijfboom, van ijzer, van vilt, in een noten- of kastanjedop. Of nog aparter, in een schelp. Priegelwerk of juist heel groot.

DSC_0667

DSC_0677

DSC_0662

Met verbazing lopen we door de kapel en de gangen van het klooster (‘convento = klooster’). Tientallen plaatselijke kunstenaars hebben de kerststalletjes gemaakt en mogen hun waar in Gaeiras, een dorpje vlakbij Óbidos, tentoonstellen. En misschien nog wel belangrijker: verkopen.

DSC_0678

 

DSC_0689

Je vindt er kerststallen van honderden euros, maar ook veel van onder de vijf. De meeste kerststallen zijn rijkelijk versierd. Alsof de kunstenaars 2000 jaar na dato het goed wil maken dat ‘José e Maria’ het lang, lang geleden moesten doen met een schamel onderkomen.

DSC_0684

DSC_0690

DSC_0682

DSC_0681

DSC_0680

Blijkbaar spreekt het zoeken naar een stal tot de verbeelding. Niet ver van Gaeiras (Óbidos) is de deelgemeente Vidais. Deze deelgemeente hoort bij het oude kuuroord Caldas da Rainha. De voorzitter van Vidais (een deelgemeente die weer uit vele dorpen bestaat) heeft een prijs uitgeloofd voor de mooiste kerststal. Sinds een paar jaar sloven daarom de kleine dorpjes zich uit om op een prominente plek in het gehucht, meestal in de buurt van de kapel of het schoolgebouwtje, een kerststal op te bouwen. Leuk initiatief. Vooral om ’s avonds te bekijken. Dan zijn de stallen op hun mooist!

DSC_0699
Cortém

 

DSC_0707
Ribeira de Crastos
DSC_0716
Casal do Rei
DSC_0722
Mosteiros

 

DSC_0704
Vidais

Meer informatie:

Kerstallenexpositie in klooster

Convento de São Miguel das Gaeiras
Van 5 december tot 6 januari
Zaterdag, zondag en feestdagen: 14.30 -20.00 uur
Gewone dagen: 14.30 – 18.00 uur
Vrij toegankelijk
Volg de borden PRESÉPIO in Gaeiras (Óbidos)
Let op: niet de borden ‘presépio animado’ volgen. Die leiden je naar een andere kerststal (ook leuk, hoor!)

En voor wie zelf nog een onderkomen zoekt: het klooster is te koop! Voor 1.4 miljoen euro kun je er wonen. Je krijgt er dan een leuk kerststalletje bij cadeau!

Kerststallenroute van Vidais

Wij hebben deze lus gemaakt: Matoeira Cortém Carrasqueira, Vidais, Ribeira de Crastos, Casal do Rei, Mosteiros. Er schijnt nóg een kerststal te zijn (eigenlijk waren we daar ook naar op zoek), maar ons maagje ging knorren, dus de moderne variant van de kerststallenroute van Vidais hebben we niet op de foto kunnen zetten. Jammer, want deze kerststal schijnt bijzonder te zijn: een linnen doek met in zwart de kerstfiguren. Van achter wordt er licht op geschenen, waardoor het gestileerd oogt. Mocht iemand in de buurt zijn (ik vermoed dat die kerststal in Santa Suzana staat), mail me de foto op fadodistante@gmail.com en ik post je foto hieronder!

DSC_0723

kerststal matoeira
Update: 29 december. Bedankt, Dirk! De kerststal waar ik naar zocht, staat niet in Santa Suzana, maar in Matoeira, bij het kinderdagverblijf O Brinquinho!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s