Op zoek naar een filmlocatie?

on

De afdeling Centro van Turismo de Portugal heeft op 15 februari een filmpje online gezet. De intentie: het Portugese landschap als filmdecor onder de aandacht brengen. En terecht! Ik heb al veel vaker gedacht: Waarom hebben locatiescouts de potentie van Portugal nog niet echt ontdekt?

House of the Spirits

Ik kan me nog heugen dat begin jaren negentig van de vorige eeuw het een sensatie was dat Merel Streep, Jeremy Irons en Winona Ryder op Portugese bodem waren. De reden: de verfilming van een boek van Isabel Allende. Wat me vooral héél erg bijstaat, is dat ik het NIET prettig vond om in de film jeeps door de straten van Lissabon te zien rijden. In House of the Spirits zit namelijk een scene waarin de militaire junta een coup pleegt. In het jaar dat de film uitkomt (1994) staat de Anjerrevolutie van 1974 menigeen nog levendig in het geheugen gegrift. Voor een paar seconden kreeg ik het onheilspellende gevoel dat het niet ondenkbaar was: Portugese militairen die dezelfde avond nog de macht grijpen. Nee sterker nog: als wij de bioscoop uit lopen, zijn de straten vergeven van jeeps die door Lissabon banjeren!  Naar nu blijkt: een raar hersenspinsel. Gelukkig maar!

Night train to Lisbon

Een andere beroemde film die deels in de straten van Lissabon is opgenomen: Night train to Lisbon. Jeremy Irons is ondertussen vaste gast in Portugal. Hij speelt in deze verfilming van het boek van Pascal Mercier een leraar uit Bern, die na een korte heftige ontmoeting met een jonge Portugese vrouw een boek in haar jas vindt. Dit boek spoort hem aan om met de trein naar Lissabon te vertrekken. In de zoektocht naar de jonge vrouw én de schrijver achter het wonderlijke boek dwaalt hij door de nauwe steegjes van de Portugese hoofdstad.

Mijn filmlocatie nummer één

Elke keer weer als ik door het park van Caldas da Rainha loop, snap ik niet dat hier nog geen verfilming van een negentiende eeuwse novelle of een scene uit een verhaal van Charles Dickens is opgenomen. Zonder erg veel aanpassingen, kun je hier toch zó een filmdecor creëren! Ik zie Eline Vere onder de platanen flaneren en de kleine Oliver Twist in de verlaten gebouwen bivakkeren.

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

En wat te denken van de straten rondom het park? Wie ziet ze niet? De koningen die uit het oude badhuis komen, sjieke dames die in huizen met betegelde gevels taartjes eten en de kinderen in matrozenpakjes die op het strand van Foz do Arelho spelen. Of heb ik teveel fantasie?

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

Meer lezen over Caldas da Rainha, een provinciestad met een rijke keramiektraditie aan de Costa de Prata (zo’n 80 kilometer boven Lissabon)? Klik dan op een van de andere beeldverhalen!

Een vaginale douche met stinkend bronwater

De vijf musea in Caldas da Rainha en Simppetra – beeldhouwers aan het werk.

Piemels spotten in Caldas da Rainha

#zininportugal
Tuin bij het Museu da Cerâmica in Caldas da Rainha (de tuin is overigens gratis te bezoeken, gewoon even tegen de portier zeggen ‘ik kom voor de tuin!‘)

 

Geen beeldverhaal meer missen? Vul je e-mailadres in (rechtsonder bij de ‘volg’-knop). Dan krijg je voortaan elk nieuw verhaal meteen in je inbox. En, no worries, ik heb net zo’n hekel aan spam als jij ;-)!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. leegschrift schreef:

    Mocht ik nog eens een filmlocatie nodig hebben dan zal ik het onthouden. haha

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s