Op vakantie leuk poseren kun je leren, hoor!

Natuurlijk, je kunt er verschrikkelijk op neerkijken: mensen met een selfiestick. Maar mijn leven is sinds deze hengel waar mijn smartphone aan vastgemaakt kan worden een stuk leuker!

In vakanties ben ik degene die met een camera rondloopt en fotografeert. Het heeft zo’n jaar of  vijftien geduurd, totdat het tot me doordrong: ben ik eigenlijk wel mee geweest? Mijn favoriete model, mijn man, figureert op talloze plaatjes, maar ik? Huh, bar weinig!

Dus lang leve de selfiestick! Nu kan ik mezelf én ons als stel op de foto zetten, als mijn man een beetje meewerkt, ten minste. Toch altijd makkelijker dan steeds een voorbijganger te moeten vragen om een foto te maken.

Inmiddels ben ik gelukkig met exemplaar nummer 3. Om te oefenen heb ik ooit zo’n goedkope Chinese stick gekocht. Prima ding, maar helaas breekt de bevestiging nogal snel. Dit kan ook aan mij liggen, want ik heb de neiging om het hele gevaarte in mijn tas te laten slingeren en dat verhoogt de afbreekkans aanzienlijk. Mijn tweede goedkope exemplaar: zelfde lot. Dus nu heb ik sinds een maand een ‘echte’, de Tesla onder de selfiesticks. En ik moet zeggen: ben reuze blij met mijn Benro BK10 (Bennie voor intimi)! Bennie is niet alleen een uitstekende selfiestick, maar ook een statief. En de bluetooth afstandsbediening maakt het fotograferen van een afstandje super makkelijk. Zo heb ik me onlangs bij het vallen van de avond uitstekend met Bennie op het dak van Vitória Stone Hotel in Évora vermaakt.

#zininportugal

Eerlijkheidshalve moet ik wel melden dat ik enige hulp heb gehad: van een stel pubermeisjes. Echt, van jonge meiden kunnen we een hoop leren! Onder andere poseren.

En hoe komt dat zo? Na een lacherige fotosessie op een feestje stond ik onlangs als een bejaarde walvis tussen twee lieftallige tieners op een smartphonefoto. Dat kan natuurlijk aan mijn leeftijd liggen… Beteuterd zal ik wel opgemerkt hebben dat zij er véél leuker opstonden. “Maar mevrouw, waarom gaat u dan niet net als wij staan?” riepen ze in koor. Gelukkig waren ze niet te beroerd om me snel de kneepjes van het smartphoneposeren uit te leggen. En warempel, iets van opzij, schoudertje naar beneden, leunend op mijn achterste been en kin naar voren zorgden meteen voor een instagramwaardige post. Mijn Insta-eer was gelukkig weer gered!

Poseren kun je leren

Wat die jonge meiden kunnen, kan ik ook. Dus heb ik er maar een studie van gemaakt. Op internet vind je genoeg tips. Google eens op ‘how to pose’ en de tutorials en blogs poppen zo je leven in.

Voor aardige portretten:

7 posing techniques for non-models
en
how to pose in photos

Een beetje over de top, maar de tips werken wel mee aan de bewustwording van hoe je jezelf zo voordelig mogelijk kunt laten overkomen: how to pose in pictures

En voor selfies: 5 flawless tips to taking your best selfie

Als ik nu iemand op de foto zet óf mezelf met Bennie fotografeer, denk ik aan de beste tip die ik op het wereldwijdeweb ben tegengekomen: zorg voor ‘hoeken’ (of, zo u wilt, lijnen). Dat maakt een foto meteen een stuk dynamischer. Dus nu roep ik vrolijk naar iedereen die door mij op de foto wordt gezet: denk aan je hoeken! En laat ze vervolgens lekker met de armen marcherend lopen, met handen de hoed op hun hoofd vasthouden of een hand in de zij zetten. Écht het werkt!

Al voel ik mezelf nog steeds een beetje opgelaten als ik zo geforceerd portretachtig sta te poseren. Maar ach, wat kan mij het eigenlijk schelen? Met het eindresultaat kan ik prima leven! En alle mislukte foto’s? Die knikker ik lekker in mijn smartphoneprullenbak! Wat een zegen is dat voor iemand die lang in het kostbare fotorolletje tijdperk heeft moeten doorbrengen!

#zininportugal
Monsaraz. Obrigada Angela!
#zininportugal
São Pedro do Corval is een dorpje waar veel pottenbakkers wonen. Obrigada Florbela voor het zo geduldig meewerken aan het poseren volgens ‘mijn hoektheorie’ !
#zininportugal
Evoramonte
#zininportugal
Scooter van The Place in Évora-Monte, een lief dorpje hoog op een helling in de Alentejo, waar een kunstenares op de kleinste stoepstenen mooie schilderingen heeft gemaakt.
#zininportugal
#zininportugal
#zininportugal
Kijk dus in Évoramonte ook naar het plaveisel en ontdek de mooiste schilderingen!

Handige informatie

Mijn Bennie is een ‘Benro BK10’ en was zo’n 35 euro.
De foto’s van Bennie zelf zijn trouwens gemaakt op de Herdade Vale do Manantio, een uitgestrekt landgoed van 1000 hectares in de Alentejo, waar sommige mensen per helikopter arriveren (ik niet hoor!).

#zininportugal
Herdade Vale do Manantio
#zininportugal
Herdade Vale do Manantio
#zininportugal
Herdade Vale do Manantio

Het Vitória Stone Hotel, met zwembad op het dak, ligt net buiten de stadsmuren van Évora. Voor ons was het een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan deze oude vestingstad in de Alentejo!

#zininportugal
#zininportugal
#zininportugal

The Place in Évoramonte of Evora-monte is een lieftallige B&B, gerund door een Zuid-Afrikaan (die Afrikaans spreekt) en een Schotse. We hebben er niet geslapen, maar een versnapering genuttigd en van het schitterende, weidse landschap op het dak genoten. Hier gaan we zeker nog een keer terugkomen om een paar nachtjes in dit kleine, bijzonder rustige dorpje met 12 inwoners door te brengen.

Herdade Vale do Manantio


Herdade Vale do Manantio is van een totaal andere orde. Binnenkort beschrijf ik hoe ik mijn overnachting op dit ‘out of Africa-achtige’ landgoed heb ervaren.

#zininportugal

Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen? Tik je naam bij de volgknop, dan ontvang je het volgende verhaal meteen in je inbox.
Of like de pagina van Zin in Portugal op Facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s