Ecopista do Dão: fietsen over een oude spoorlijn

on

Wat doe je met een spoorlijn waar sinds 1988 geen trein meer over rijdt? Daar maak je een fietspad van! Bijkomend voordeel: de spoorlijn ligt grotendeels langs de rivier Dão, een streek met 20.000 hectares aan wijngaarden niet ver van Coimbra en Viseu. Gunstige klimatologische omstandigheden met lange droge zomers en regen in de winter leveren daar een stevige rode Dão-wijn op. Dat alleen al is een reden om deze streek eens met een bezoek te vereren!

Spoorlijn van Santa Comba Dão naar Viseu

De Linha do Dão is een 49,2 kilometer lange spoorlijn die in Santa Comba Dão begint en via Tondela naar Viseu loopt. Bij veel oude Portugezen roept de stad Santa Comba Dão gemengde gevoelens op. In Vimeiro, een klein plaatsje dat bij Santa Comba Dão hoort, ziet op 28 april 1889 dictator António Oliveira de Salazar het levenslicht. Portugal is door hem van 1932 tot 1968 met strakke hand bestuurd. Apart detail: het verhaal gaat dat Salazar het rustgevend vond om over het spoor te lopen. Iets dat voor de rest van de ingezetenen van Portugal ten strengste verboden was.

Santa Comba Dão mapa
Santa Comba Dão ligt ongeveer 56 km ten noordoosten van Coimbra en 133 km ten zuidoosten van Porto.

Nadat deze spoorlijn bijna in de vergetelheid was geraakt, heeft het project Ecopista deze treinverbinding nieuw leven ingeblazen: als fiets- en wandelpad. De opzet van Ecopista is duidelijk: een nationale infrastructuur voor wandelaars en fietsers die van landschap en natuur houden. Met 5 miljoen euro aan Europese subsidies en geld van lokale gemeentes leidt dit in de Beira Alta tot een verhard pad langs de rivier Dão en een vertakking daarvan, de Pavia.

@zininportugal.com

Wie over de spoorlijn fietst, ziet weidse landschappen. De afwisseling is groot: maanlandschappen met sporen van de bosbranden die in 2017 hebben huisgehouden en groene hellingen met ontluikende vegetatie en wijngaarden. Ondertussen bepalen in de verte de bergen van de Serra da Estrela en Serra do Caramulo het landschap.

@zininportugal.com

Voor wie de tocht over deze spoorlijn gaat maken, alvast een tip: begin niet op het huidige treinstation van Santa Comba Dão. Sterker nog: het is daar zelfs verboden op het spoor te fietsen!

@zininportugal
Hier het echte station: de route begint vlakbij Quinta da Abelenda

Voor het begin van de Ecopista volg je de borden Vale Mimoso en ga je richting Quinta da Abelenda, waar je eventueel ook fietsen kunt huren. Net vijf kilometer na het begin van de route bij Santa Comba Dão fiets je al over een oude spoorbrug die de oevers van de rivier aan elkaar verbindt.

@zininportugal.com

Alles ademt de sfeer van een spoorweg: wie de bijna 50 kilometer richting Viseu befietst, komt verlaten seinen en vervallen stationnetjes tegen.

@zininportugal.com

Gekleurde fietsroutes

De geasfalteerde fietsroute kent een blauw wegdek zolang je in de gemeente van Santa Comba Dão bent. Met het oversteken van de gemeentegrenzen verandert de kleur: in Tondela is het wegdek groen en in Viseu rood. Brommers en andere gemotoriseerde voertuigen zijn taboe. Hier kun je nog ongestoord van de omgeving genieten.

@zininportugal

Fietsenhuur en georganiseerde wandel- en fietsreizen

Aan het begin van de fietsroute, vlakbij Santa Comba Dão, vind je Quinta da Abelenda. Deze quinta heeft Nederlandse eigenaren die fietsen en huisjes verhuren. Wij hebben hier twee prima fietsen gehuurd (15 euro per dag voor een mountainbike). Op de Nederlandstalige website vind je meer informatie over de ecopista en Quinta da Abelenda: www.ecopista-portugal.com

@zininportugal

#zininportugal
Een van onze fietsen, gehuurd bij Quinta da Abelenda
#zininportugal
Verlaten treinstation van Treixedo aan de Ecopista-route.

Portugal A2Z biedt als Portugese reisorganisatie georganiseerde groeps- en individuele wandel- en fietsvakanties met naar keuze accommodatie door heel Portugal aan (www.portugal-a2z.com). Zij zijn ook de motor achter Bikotel, fietsvriendelijke plekken om te overnachten.

Zelf heb ik al eens met deze organisatie door de bergen in noord Portugal gewandeld. Wil je hier meer over lezen, ga dan naar dit beeldverhaal:

Noord-Portugal: wandelen in de bergen en fietsen langs rivieroevers

#zininportugal
Evora: tempel van Diana

Onlangs heb ik  met www.megasportravel.com op een fantastische elektrische fiets door Évora getoerd. Mijn man vindt een elektrische fiets meer iets voor bejaarden:  ik wil nooit meer anders (maar dit ter zijde). Dus lang leve de elektrische bicicleta!

Megasportravel biedt ook korte en lange fiets- en wandelvakanties langs de kustlijn van de Algarve, de Costa Vicentina of van Lissabon naar Sagres (Algarve) aan. Neem maar eens een kijkje op hun website!

@zininportugal.com

#zininportugal
Évora: leuk om te weten > op het dak van deze kathedraal heb je weids uitzicht!

Fietsen vervoeren in Portugal

Met de auto 

De Dão-streek ligt op ruim 2000 kilometer van Amsterdam. Fietsen moeten in Portugal bij voorkeur op het dak van een auto worden vervoerd. Ze kunnen uitzonderlijk met een fietsendrager achterop worden vervoerd op voorwaarde dat ze niet breder zijn dan de auto, niet meer dan 450 mm naar achter uitsteken, het kenteken niet bedekken en de verlichtings- en lichtsignalen zichtbaar blijven. Voor meer informatie is het raadzaam om de website van het Instituut voor Mobiliteit en Vervoer te raadplegen: www.imtt.pt

In metro en bus

In de metro van Lissabon en Oporto is het vervoer van fietsen toegestaan, op voorwaarde dat de metrostellen niet vol zitten. In Lissabon hanteren ze een maximum van twee fietsen per metrostel. Kijk voor meer informatie op: www.metrolisboa.pt en www.metrodoporto.pt. Op buslijnen 708, 723, 724, 725 en 731 van het vervoersbedrijf Carris mogen fietsen ook mee. Op www.carris.pt vind je de ins en outs.

Meer beeldverhalen over wandelen en fietsen?

Officiële website met wandel- en fietspaden

Aan de wandel

Piódão: leistenendorpje in de bergen

16 kilometer fietsen = 16 kilometer afzien

@zininportugal.com
Ecopista do Dão

Nieuw!

Esa Caldas van Zin in Portugal schrijft tegenwoordig ook voor de nederlandstalige magazines Hike & Trekking en Bike & Trekking. Bovenstaand beeldverhaal is onlangs in aangepaste vorm in Bike & Trekking verschenen.

@zininportugal.com

En binnenkort verschijnen er verhalen over het lopen van trials op herdades in de Alentejo en over fietsen door de oude binnenstad van Évora (met als kersje op de taart een bezoek aan wijnhuis Cartuxa).

Niets van Zin in Portugal missen?

Geen beeldverhaal over Portugal meer missen? Tik je e-mailadres bij de volgknop in of like Zin in Portugal op Facebook! Een volgend beeldverhaal ontvang je dan direct in je inbox. Ik schrijf wanneer ik daarvoor in the mood ben en tijd over heb, want daarnaast heb ik nog wat andere bezigheden. Hetgeen betekent dat ik soms lekker productief ben, maar ook hele periodes ken waarin ik gewoonweg niet aan fotograferen en schrijven toekom.

@zininportugal.com
De oude universiteitsstad Évora is zó mooi en gezellig: we gaan gauw terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s