Palmela en Setúbal: wijn en dolfijnen

on

Voor wie op het vliegveld in Lissabon aankomt en op weg gaat naar de Alentejo is Palmela een mooie eerste stop voor een Portugese versnapering. Na de 12,4 lange tuibrug over de Taag, de Ponte Vasco da Gama, heb je al een flink stuk van de rit erop zitten. Palmela ligt namelijk op zo’n drie kwartier rijden van de hoofdstad.

Kaart Portugal toeristische regio's
Palmela

Het is sowieso handig om deze tuibrug (Ponte Vasco da Gama) te nemen als je, vanaf het vliegveld, naar het zuiden –  de Alentejo of de Algarve –  wilt. De andere verbinding naar de zuidoever van de Taag, de Ponte 25 de Abril, is in de zomer en in het spitsuur, filegevoeliger.

En ook fijn: als je van het vliegveld komt, hoef je nauwelijks de stad in. Neem je de route via de oude Ponte 25 de Abril dan maak je meteen kennis met de wereldstad Lissabon en haar autominnende bewoners. Laat ik het zo zeggen: in Portugal hebben ze een Zuid- Europese rijstijl (vindt mijn man ook van mij, trouwens, wat natuurlijk helemáál niet waar is!).

IMG_20190523_092500
Altijd geweldig om in Lissabon te landen als het helder weer is! Bij het aanvliegen kun je de Ponte Vasco da Gama zien. En als ze landen vanaf het zuiden (wat vaak zo is!) vang je meestal ook een glimp op van de Ponte 25 de Abril of de toren van Belém.
IMG_20190523_123302
Palmela

In het hart van Palmela vind je het Casa Mãe da Rota dos Vinhos, het moederhuis van de wijnroute. Er komen uitstekende wijnen uit dit gebied: Moscatel de Setúbal is beslist een van mijn favorieten (niet dat ik zo’n wijnkenner ben, hoor) ! Voor de liefhebbers: in de oude wijnopslagplaats in het centrum kun je een grote selectie proeven.

IMG_20190523_120849

De openingstijden zijn op de website van Casa Mãe Rota dos Vinhos te vinden (en verschillen in de zomer en winter). En ja, ze organiseren ook wijnproeverijen : vanaf 6 euro per persoon proef je 3 tot 5 wijnen en wat plaatselijke kaasjes. Ik heb me tijdens ons proeverijtje vermaakt met de heerlijke kaasjes en het proeven aan de anderen overgelaten (eerlijkheidshalve moet ik wel vermelden dat ik de Moscatel de Setúbal niet heb overgeslagen). Mocht je plannen hebben: reserveer zo’n proeverijtje van tevoren!

IMG_20190523_114406

IMG_20190523_122059

IMG_20190523_122040

Ook niet verkeerd: het speciale ijs en lekkernijen zoals ‘Fogaça de Palmela’ en ‘Tortas de Azeitão’!

IMG_20190523_122027

Leuk weetje: het aromatische koekje, Fogaça de Palmela, wordt in veel families in Palmela nog steeds op traditionele manier gebakken. De vorm van een ‘Fogaça‘ kan variëren van huisdieren en vruchten tot organen van het menselijk lichaam. In andere tijden werd het beslag in gemeentelijke ovens afgebakken en op de dag van Santo Amaro, 15 januari, naar de Igreja de São Pedro gebracht om gezegend te worden en zo bescherming van vee, gewas en gezondheid af te dwingen.

IMG_20190523_122030
Een Fogaça de Palmela in de vorm van een druiventros.

Setúbal

En na Palmela? Door naar Setúbal om in de haven met een high speedboat het estuarium van de Rio Sado op te gaan om plaatselijke dolfijnenfamilies te ontmoeten!

IMG_20190523_130553

Heerlijk: een paar uur varen, dolfijnen zien en de kustlijn bewonderen.

IMG_20190523_130852
Setúbal

DSC_6603

DSC_6637x

IMG_20190523_144748
De stuurlui van de high speedboat kennen alle dolfijnen: ze zijn te herkennen aan de inkepingen in hun vinnen.

Handige informatie:

Tolwegen en Ponte Vasco da Gama

Ponte Vasco da Gama is vanaf het vliegveld makkelijk aan te rijden. Volg de borden E1/A1- Norte en al vrij snel zie je de bewegwijzering richting deze brug.

De Ponte Vasco da Gama is een brug waar je tol voor moet betalen. Een ritje naar de overkant kost 2,85 euro en kan cash betaald worden maar ook met een bankkaart (niet altijd worden alle kaarten geaccepteerd, dus houd daar rekening mee) of met een Via Verde-kastje. Voor meer en actuele informatie verwijs ik graag door naar het bedrijf dat hier de tol heft (www.lusoponte.pt) en naar mijn verhaal over de tolwegen in Portugal!

Casa Mãe da Rota dos Vinhos in Palmela

Adres:
GPS: N 38º 34\’ 17,9\’\’, O – 8º 54\’ 09,10\’\’
Largo de s. João Batista
2950-248 Palmela
T:  +351 212 334 398
E: info@rotavinhospsetubal.com
W:
http://rotavinhospsetubal.com

DSC_6518

DSC_6523

Rotas do Sal: dolfijnen of vogels spotten

Het estuarium van de Sado is uitermate geschikt voor vogel- en dolfijnspotters. Ook een mogelijkheid: je laten afzetten op een van de mooiste stranden van de Serra da Arrábida en je weer op laten pikken. En ik zag op hun folder dat ze voor wijnliefhebbers ook vaartochten hebben. Kortom: je komt hier met gemak een middagje op het water door!

IMG_20190523_145055
We voeren langs de kust van het natuurgebied van de Serra da Arrábida waar een voormalig sanatorium voor tuberculose patiënten nu dienst doet als orthopedische kliniek. Lijkt mij een prima plek om te herstellen van een heupoperatie…

IMG_20190523_144036

Prijsindicatie:  dolfijnen spotten (hebben wij gedaan!) : 35 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen (3 tot 12 jaar). Dolfijnen plus een stop op een strand: 50 euro (25 euro voor kinderen). Op de website is alle informatie te vinden.

T: +351 938 122 190
E: info@rotasdosal.pt
W: http://www.rotasdosal.pt
DSC_6512x

IMG_20190523_141624
Beetje onhandig zo’n kekke hoed, dat wel…

Landen in Lissabon en dan?

Ik heb al een aantal beeldverhalen geschreven over Lissabon, het openbaar vervoer en hoe je van de hoofdstad in andere delen van Portugal kunt komen.

Klik op onderstaande blogposts als je meer informatie zoekt:

Lissabon: tuin en basiliek in Estrela

Lissabon: Portugese tegels

Lissabon: Pier 7

Benfica: in het nest van de adelaar

Een halve dag in Lissabon

Lissabon: net geland en dan? Met de metro, bus of taxi!

Lissabon: met de bus naar de rest van Portugal

Lissabon: negen tips voor fenomenaal uitzicht

Tolwegen in Portugal

Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres bij de volgknop in! Of like de pagina van Zin in Portugal op Facebook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s