Kom je ook naar het park waar de kabouters kerst vieren?

Het is de tijd van het jaar dat ‘Driving home for Christmas’ steeds vaker op de radio te horen is. Tijd voor de kerstspirit dus. De Portugese steden wedijveren in dit seizoen de laatste jaren met elkaar wie de grootste kerstboom of mooiste verlichting heeft. Ik ben natuurlijk niet objectief, maar Caldas da Rainha scoort hoog!

Om de mensen lokaal te laten kopen zijn overal kerstmarkten, food festivals en activiteiten. Ik kijk elk jaar uit naar de kerstverlichting en de gezelligheid die vanaf de laatste weken van november tot begin januari (Driekoningen) in Caldas da Rainha leeft.

Oud en nieuw wordt na deze coronajaren groots in de ExpoOeste gevierd en het nieuwe jaar luidt de gemeente in met een vuurwerkspektakel. Gratis toegang. Ik heb zo’n vermoeden dat veel van de foodtrucks die deze dagen (1, 2, 3 en 4 december) op de Avenida 1 de Maio staan daarheen verkassen. Een ding weet ik zéker: er wordt gedanst. Ik ken in ieder geval al één tachtigjarige die zich heel erg op komende oudejaarsavond zit te verheugen! Hè, ma?

Sprookjeskabouterdorp

Tot mijn verbazing staan er dit jaar in het park Dom Carlos, hartje centrum, ineens kabouterhuisjes. Een aparte aanblik voor volwassenen, zo met die spookgebouwen op de achtergrond. Maar wat kan het de kinders schelen? Die zien een kabouterkerstboom, een reuzenschoen en kabouters! Even zou je gewoon weer 5 willen zijn. Ik zal eerlijk bekennen dat ik lang in kabouters heb geloofd. Mijn ome Jan had er vijftig jaar geleden een handje van om bij willekeurige tuinen te roepen: “Daar, daar, een kabouter”. Als ik dan keek, was ie natuurlijk nét weg.

’s Avonds ziet de kaboutertuin er ineens héél anders uit.

Door de spooky verlichting, die het tafereel steeds in een andere kleur doet baden, riep het geheel bij mij eerder het gevoel van een horrormovie op, dan een vredige kerstsfeer. En nee, heb niemand boos hoeven wegkijken, Tiago, iedereen zat voor de buis naar het voetballen te kijken. Naderhand werd het nog behoorlijk druk (én gezellig) in de stad!

Wensen van de kleinsten

De kerstbomen van de basisscholen staan dit jaar op de oude vismarkt (Praça 5 de Outubro). Het plein waar de jeugd tot laat in de avond chillt is nu de plek waar de toekomstige jeugd lieve woordjes in bomen heeft hangen. Ik smelt bij wat ik lees. Deze kleintjes willen ‘criar laços’ (emotionele banden maken kweken) , ‘dar afeto’ (affectie tonen ), ligar corações (harten verbinden) en ‘ajudar o próximo’ (je naaste helpen).

Veel lekkers

Ik heb dit stukje deels zaterdagmorgen al zitten tikken met mijn ontbijtje voor mijn neus bij Carlos en Ricardo van Bites & Bitaites. Voor 3,50 euro heb je hier een goed begin van de dag met koffie, fruitsalade, vruchtensap en geroosterd brood met boter of tosti. Oh, en ze bakken ook lekkere taarten, dus meestal gaat die er ook goed in op zaterdagmorgen, vooral ook omdat uit de boxen lekkere muziek klinkt. Vaya con Dios is voorbijgekomen en ik hoorde ook het nummer van Ana Moura (binnenkort in De Melkweg trouwens!). Word daar altijd vrolijk van. Haar tekst van ‘Dia de Folga’ (vrije dag) spreekt me sterk aan en van één van haar laatste hits ook (‘Andorinhas’ – zwaluwen).

Bij veel zaken kun je nu lekkers voor kerst bestellen. Zo zie ik op Insta dat Bites & Bitaites en MoMo Sweets & Tea bestellingen voor taarten en kerstmaaltijden opnemen. Bij Mercearia Pena kun je cabazes de Natal (Portugese variant van kerstpakket) laten maken. Maar ook zie ik overal aanplakbiljetten voor een groots reveillon om 2023 in te luiden. Zo hebben restaurante Lisboa XL en restaurante Lareira feestelijke menu’s met ontelbaar veel lekkers en flinke afsluiters (drank en dans 😉).

Voor corona zaten de restaurants die een reveillon organiseren vol. Wij schrikken altijd van de prijzen (80 – 120 euro per persoon is geen uitzondering). Zal onze Hollandse inborst wel zijn en het feit dat we zo naar het gratis feest van de gemeente kunnen, maakt de keuze ook makkelijk. Daarnaast houd ik toch niet van drank en kreeft.

Kortom, ik kom de feestdagen ook wel door!

Sterker nog, heb het soms moeilijk met het maken van een keuze waar ik heenga.

Op Caldas da Rainha: uitjes en uit eten staat waar je deze zaken kunt vinden. En het programma van alle activiteiten zoals dat door de gemeente onlangs is gepubliceerd. Ik zou zeggen: komt allen 😘. Ho ho ho 🌲.

Zo kon ik gisteravond moeilijk kiezen tussen de Bazar à Noite in de oude garage van Montepio en de Kofferbakverkoop in de ExpoOeste. Het werd de bazar waar veel kunstenaars van de Escola Superior de Artes e Design (Caldas heeft een gerenommeerde kunstacademie) exposeren.

Op Insta volg ik al een poosje Só Luna. Ik had haar op een van de vorige edities van de Bazar à Noite al eens zien tekenen. Haar werk doet me aan Escher met een vleugje Jan van Haasteren denken. Ze gaf aan ‘wel eens van Escher gehoord te hebben’, maar haar inspiratie te halen uit scènes uit het dagelijks leven en altijd, altijd ! aan het tekenen te zijn. Wat lijkt me dát heerlijk! Ik ben weg van de twee tekeningen, één vol met katten (dan heb je me al gauw) en één met de prachtige titel ‘amor preenche’ (liefde vult).

En voor wie denkt, hoe zit het met good old Sinterklaas? Die wordt écht niet vergeten, hoor. Ik loop al twee dagen met een oude Pietenmuts en we hebben kruidnoten gescoord. Bovendien ligt hier een overgewaaid Hollands adventkraslot, waar je nooit wat mee wint, maar wel een maand plezier van hebt als je niet alle hokjes in één keer openkrast. Mijn moeder denkt dat ze dit jaar wel wat wint, want we hebben al twee wanten en twee sterren. Ach, de een gelooft lang in kabouters en de ander in iets anders…

Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen? Tik je emailadres bij de volgknop in. Dan verschijnen de volgende beeldverhalen in je inbox.

Até breve!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. lisette schreef:

    Dank je Esa, ik heb weer met zeer veel plezier je verhaal gelezen!
    Prachtig toch dat Caldas, wie weet gaan we er deze maand nog een keertje heen (vanuit Mafra). Bejinhos, lisette

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s