Ook een kopje ginjathee?

Iedereen kent ondertussen wel het drankje Ginja (spreek uit Djien- jah). Nog niet zo lang geleden was het écht iets waar je voor in Óbidos moest zijn, maar tegenwoordig kun je het zelfs op de vliegvelden krijgen.

Deze Portugese likeur van de kersensoort ‘ginja’ (sour cherry) drink je traditiegetrouw in een klein chocoladecupje. In Óbidos struikel je tot op de dag van vandaag over de tentjes die het je voor 1 euro op die manier aanbieden. Een fles goede Ginja is overigens niet echt goedkoop. De Ginjakers is vaak moeilijk te krijgen en duur in de aanschaf (voor goede ginjakersen betaal je soms de hoofdprijs per kilo). Daarnaast is het maken van het drankje tijdrovend.

Ik ben een echte theeleut, dus bij mijn laatste bezoek aan het al honderd jaar oude kruideniertje Mercearia Pena in Caldas da Rainha was ik blij verrast:  ik zag pal naast de groene thee van de Azoren (Gorreana, Hysson!) ineens een rood pakje met daarop Infusão de Ginja. Die thee wil ik wel proberen! Ik dacht alleen de prijs even niet goed gehoord te hebben: rond de 5 euro voor 30 gram.  “Ai, dan móet die thee heel goed zijn, anders wordt het de miskoop van de eeuw”, zal ik bij het afrekenen wel in mezelf gemompeld hebben.

#zininportugal

Om te proeven heb je een proefkonijn nodig. Fijn dat er hier thuis onlangs aan het eind van de middag ineens geopperd werd om eens een kopje thee te drinken in plaats van het gebruikelijke glas wijn. Dus heb ik kokend water over twee soeplepels steeltjes en blaadjes uit het zakje Ginjathee gegoten, het dik vijf minuten laten trekken en naar mijn proefpersonen gebracht. “Lekkere thee, zeg”, zei mijn man als eerste. Dat is bijzonder, want ik ken hem niet als theefanaat. En inderdaad: de thee is apart en doet me denken aan de thee die mijn oma vroeger zette, alleen is deze ginjathee minder donker van kleur en iets minder ‘rokerig’.

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

Dus hier thuis is nu een nieuwe trend geboren: iedereen voortaan eind van de middag aan de ginjathee! En geen idee of er een causaal verband is, maar mijn man, een chronisch slechte slaper, slaapt nu als een roos!

#zininportugal

#zininportugal

Handige informatie

Website van Frutóbidos

Website en webwinkel van Mercearia Pena

#zininportugal
Ooit heb ik me laten ontvallen dat ik altijd wel een extra kleedje kan gebruiken. Nu krijg ik steeds kleedjes waarvan de randen met haakwerk versierd zijn.

Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen?
Vul je e-mailadres bij de volgknop in! 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Erna schreef:

    Leuk en gezellig in dez eenzame tijd voor mij, tipte een vriendin site
    Zin in 🇵🇹

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s