Lissabon: Joaquín Sorolla in MNAA

Bijvangst: van het hotel waar we deze keer in Lissabon overnachten (Casa do Príncipe) naar het enorme gebouw van het Museu Nacional de Arte Antiga (MNAA) móeten we door de Rua das Janelas Verdes (Straat van de Groene Ramen) en dus langs het oude stadspaleis, Palácio Ramalhete, dat tegenwoordig een hotelfunctie heeft en de rich and famous herbergt.

#zininportugal
Palácio Ramalhete

Het is algemeen bekend dat Madonna hier verblijft (een van haar zoontjes zou bij de jeugdafdeling van Benfica trainen). Ik had me heel wat voorgesteld van dit stadspaleis. Mijn man verwoordt het goed: ‘Tjonge, zo veel geld en dan aan zo’n drukke straat willen wonen?“. Uit de kranten begrijp ik dat Madonna binnenkort het land weer gaat verlaten. Ik denk dat de buurt er niet rouwig om is. Er is gedoe over haar vijftien auto’s (niet zo vreemd, want in Lissabon zijn parkeerplaatsen schaars). Voor 720 euro per maand mag ze van de gemeente haar wagenpark in de buurt stallen. Toch vind ik het wel cool om even langs de verblijfplaats van Madonna te lopen. Puur jeugdsentiment…

Museu Nacional de Arte Antiga

Maar liefst 118 werken van de Spaanse kunstschilder Sorolla (1863 – 1923) zijn in het Museu Nacional de Arte Antiga (MNAA)te zien. We zijn onder de indruk van de kleuren (Sorolla wordt ook wel ‘master of light’) genoemd. In een aparte zaal zijn nog levensgrote portretschetsen te zien. Een voorstudie voor werk dat nu in het Hispanic Society of America in Manhattan hangt. De Sorolla-tentoonstelling is nog tot eind maart. Dus ben je in Lissabon: ga naar het Museu Nacional de Arte Antiga (MNAA), schuin tegenover het stadspaleis van Madonna.

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

En zoek je een aardige plek om te lunchen? Via het restaurantje (meer een self service, trouwens) kun je – gratis – doorlopen naar de tuin, waar je heerlijk kunt zitten. Wij hebben proefondervindelijk vastgesteld dat ze een prima bonensoepje serveren, voor 1 euro en zestig cent. Ik schat zo maar in dat Madonna, aan de overkant, minder goedkope soepjes eet…

#zininportugal

#zininportugal
In de tuin van MNAA hingen aardige foto’s.

Meer over Lissabon lezen?

Lissabon: Pier 7
Een halve dag in Lissabon
Benfica: in het nest van de adelaar
Lissabon: net geland en dan? Met de metro, bus of taxi!
Lissabon: met de bus naar de rest van Portugal
Lissabon: negen tips voor fenomenaal uitzicht

Binnenkort verschijnen er meer beeldverhalen over Lissabon: onder andere over Museu Maat in Belém, het huis van Amália Rodrigues en de Basilica da Estrela. Wil je geen beeldverhaal missen? Vul dan je e-mailadres in bij de volgknop of like de pagina van Zin in Portugal op Facebook!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. leni schreef:

    Dag Els, mooi hoor al die artikels van jou..Ga je het ook eens een keertje over het Pessoahuis hebben? Ik heb er in 2014 een voorstelling over de dichter gespeeld. Het is een prachtige en interessante plek…en ook het leven en werk van P.is interessant toch?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s