Portugal in coronatijden

Update zondagmorgen 22 maart 2020

In Portugal verwachten ze de piek rond 14 april, zo viel gisteren in de krant Público te lezen. Oei…dat gaat langer duren dan ik had gedacht!

Tempus fugit: de tijd vliegt, laten we het daar maar op houden. Voorlopig zitten we alleen nog wel even in het coronatijdperk…
Dit is trouwens de klok van het treinstationnetje van Caldas da Rainha, mooi hè?

En verder is er in de krant nieuws over het openbaar vervoer en het verplicht telewerken, indien mogelijk. Daarnaast heeft de staat oog voor winkeliers die een pand huurden waarvan de looptijd afliep. De noodtoestand mag geen reden voor een huisbaas zijn om de winkelier uit zijn pand te zetten.

Het is goed dat werknemers kunnen gaan telewerken als ze daar zelf voor kiezen en indien het werk dit toelaat. In de krant staat dat veel mensen in de grote steden zich gedwongen door hun werkgever voelden om in overvolle bussen (want minder openbaar vervoer) te stappen om naar hun werk te gaan. Dat lijkt me nou juist niet de bedoeling in deze tijden…

Bron: Público

Fortaleza de Peniche

Informatiesite van de Portugese regering

Voor wie helemaal op de hoogte wil blijven: op de site van de Portugese regering covid19estamoson.gov.pt vind je véél informatie, de allerlaatste updates, maar ook de wetsteksten die met de bestrijding van corona te maken hebben. Als je klikt op ‘Pacote de Medidas’ (pakket maatregelen) kom je op de pagina waarop alle maatregelen staan die om 00.00 uur van zondag 22 maart (vandaag dus) zijn ingegaan. Je ziet een lijst met welke zaken dicht moeten zijn en welke open mogen blijven.

Het gaat me niet lukken om hele lappen juridische taal te vertalen, daarom kies ik ervoor om delen die mij voor Nederlanders in Portugal (en daarbuiten) belangrijk lijken eruit te halen en samen te vatten.

Veel heb ik vrijdagmorgen al vertaald (basis artikel in de krant Público), maar hieronder zaken die me verder nog opvallen, bijvoorbeeld onder het kopje 1.3 dat over de plicht van thuisisolatie gaat. Topsporters, hun trainers en begeleiders van aangepaste sport, dús wel de weg op mogen, want hun werkzaamheden vallen onder ‘professionele activiteit’. Staat een tekst schuin, dan is het mijn eigen persoonlijke toevoeging. Meestal zijn dat overpeinzingen of dingen die ik opvallend vind.

Bron: covid19estamoson.gov.pt

Deze speciale beschermingsplicht (‘dever especial de proteção’ kun je natuurlijk ook anders vertalen, maar ik kies ervoor om dicht bij het Portugees te blijven) is voor mensen ouder dan 70 jaar en voor mensen die in een risicogroep vallen. Risicogroepen zijn mensen met een chronische ziekte, met verhoogde bloeddruk, diabetici, hart- en vaatpatiënten, mensen met chronische luchtwegproblemen en kankerpatiënten (samenvatting punt 1). Overigens: mensen die met corona besmet zijn of bij de autoriteiten bekend als mogelijk besmet hebben sowieso thuisisolatie.

Burgers die dus onder de categorie van deze speciale plicht om zich te beschermen vallen, mogen wél de openbare weg op voor de volgende doeleinden: om goederen en diensten aan te schaffen, om gezondheidsredenen, om naar het postkantoor, de bank, verzekeringsmaatschappijen te gaan, om kort aan lichaamsbeweging te doen, maar niét in groepsverband, om hun huisdier uit te laten en om andere geldige absoluut noodzakelijke redenen, mits die goed onderbouwd worden (samenvatting punt 2). Hmmm, dat schept toch enig perspectief, lijkt me. Ik fantaseer er meteen lustig op los: dus mijn tachtigjarige moeder mag in haar eentje buiten op de openbare weg een dansje maken, want lichaamsbeweging, maar samen met haar buurvrouwen is uit den boze. Wat jammer nou!

En wanneer mogen de niet-zeventigjaren zich verplaatsen? Je vindt onder punt 1.3 wanneer je het huis uit mag!

Het komt er in hoofdlijnen op neer dat je je mag verplaatsen om

  • goederen en diensten aan te schaffen (punt 1)
  • naar je werk te gaan (punt 2)
  • de activiteit van topsporters, hun begeleiders en begeleiders van aangepaste sport wordt ook als werk gezien (punt 3)
  • werk te zoeken of om antwoord te geven op een vacature (punt 4)
  • gezondheidsredenen (punt 5)
  • slachtoffers van huiselijk geweld, mensenhandel, kinderen en jongeren die risico lopen op te halen (punt 6)
    Bijzonder dat dit in de tekst bóven veel andere mogelijke toestemming om naar buiten te gaan staat. Het geeft te denken…
  • naar kwetsbare personen te gaan, zoals mensen met een beperking, kinderen, ouders, ouderen of mensen die afhankelijk zijn (punt 7)
  • met minderjarigen op pad te gaan om ze een kort moment in de buitenlucht te geven of om naar school te gaan (punt 8)
    Ik zal dat laatste even verklaren: er zijn honderden kinderen die een A-status hebben en van hun warme maaltijd afhankelijk van de schoolmaaltijd zijn. Een aantal scholen is open om deze maaltijden te garanderen.
  • te zorgen voor een korte periode van lichaamsbeweging, maar beweging in een groep is verboden (punt 9)
  • om vrijwilligerswerk te doen (punt 10)
  • om dwingende familieredenen, met name die door de rechtbank zijn afgesproken als het om ouderlijke plichten gaat bij kinderen van gescheiden ouders (punt 11)
  • mensen te bezoeken die vanwege de regelingen niet meer de straat op mogen of niet in staat zijn de straat op te gaan, zodat men ze van de noodzakelijke goederen kan voorzien (punt 12)
  • deel te nemen in processen bij de rechtbank (punt 13)
  • naar het postkantoor, de bank, verzekeringsmaatschappijen te gaan (punt 14)
  • korte wandelingen met huisdieren te maken of om voer voor je huisdier te kopen (punt 15)
  • als dierenarts, medewerker en vrijwilliger bij (gemeentelijke) opvang voor dieren op pad te gaan (punt 16)
  • als persoon met vrije doorgang (livre trânsito) op pad te gaan om de dienst uit te voeren waarvoor je zo’n bewijs van vrije doorgang hebt gekregen (punt 17)
  • als persoon betrokken bij diplomatieke, consulaire missies of lid van een internationale organisatie in Portugal op pad te gaan bij uitvoeren van officiële functies (punt 18)
  • bij noodzakelijke verplaatsingen in het kader van het uitvoeren van de persvrijheid (punt 19)
  • terug naar huis te gaan (punt 20)
  • om andere geldige absoluut noodzakelijke redenen, mist goed onderbouwd (punt 21)

Open of dicht?

De lijst met tenten die dicht moeten is lang, dus ik pak even de zaken die wél open mogen blijven:
1. supermarkten, kleine supermarkten en de enorme winkeloppervlakten die in Portugal ‘hipermercados’ heten
2. groenteboeren, slagers, visboeren en bakkers
3. markten als het gaat om verkoop van voedsel
4. productie en verspreiding van landbouwproducten
5. afslagen (visafslag bijvoorbeeld)
6. horeca, maar wél zoals beschreven in de huidige wetgeving (zie ook punt 33)
7. zaken die take away leveren, zoals beschreven in de huidige wetgeving
8. zaken die medische, gezondheids- en maatschappelijke diensten verlenen
9. apotheken en zaken die medicijnen verkopen waar je geen recept voor nodig hebt
10. zaken die medische en orthopedische artikelen verkopen
11. opticiens (ik mis in dit rijtje de audiciens!)
12. zaken die cosmetica en hygiëne artikelen verkopen
13. zaken die homeopathische en dieetartikelen verkopen
14. noodzakelijke publieke diensten en de respectievelijke diensten voor reparatie en onderhoud van water, licht, gas, petroleum, telecommunicatie, postkantoor, vuilophaaldienst, ophaaldiensten voor gescheiden afval, openbaar vervoer)
15. kantoorboek- en sigarenwinkels (tabak en kranten)
16. tja, ‘jogos sociais‘, ik denk dat hier speelgoedwinkels mee bedoeld worden
17. dierenartsklinieken
18. zaken die huisdieren en hun voer verkopen
19. zaken die bloemen, planten, zaden en bemesting verkopen
20. stomerijen en zaken waar je textiel en leer kunt wassen
21. drogisterijen
22. bouwmarkten en zaken waar je gereedschap kunt kopen
23. pompstations
24. zaken die brandstof voor huishoudelijke doeleinden verkopen
25. zaken voor onderhoud en reparatie van auto’s, motoren, trekkers en landbouwmachines en zaken die onderdelen en accessoires verkopen, evenals sleepdiensten
26. zaken die huishoudelijke apparaten, digitale of telecommunicatie apparaten verkopen
27. banken en zaken die financiële en verzekeringsdiensten verlenen
28. uitvaartondernemers en aanverwante bedrijven
29. zaken die diensten verlenen om bij mensen thuis onderhoud te plegen of iets te repareren
30. beveiligingsdiensten en huisbewakingsdiensten
31. zaken die schoonmaak – , desinfecteer – , bestrijdingsactiviteiten ontplooien
32. thuisbezorgdiensten
33. toeristische etablissementen, behalve campings. Deze mogen eten en drinken in het etablissement zelf voor hun eigen gasten serveren
34. diensten die studentenhuisvesting verzorgen
35. activiteiten en etablissementen die hierboven genoemd worden in winkelcentra

Bij de andere punten behandelt dit Pacote de Medidas (maatregelenpakket) de afstand die je als je boodschappen doet of een dienst verleent tot elkaar moet bewaren (2 meter!) en het verbod op het nuttigen van iets binnen een etablissement:

De horeca mag open blijven als de eigenaren daartoe besluiten en als ze zich op take way en bezorging richten. Horeca hoeft hier nu geen speciale vergunning voor aan te vragen. Er staat ook nog iets over schoolkantines. Hun functie heb ik hierboven al uitgelegd.
Verder sluiten ze de tent als een zaak open gooit, die onder de zaken die moeten sluiten vallen (zie punt 2.1 – deze ellenlange lijst is makkelijk te overzien met google translate).

Het normale leven: para matar saudades kijk ik naar mooie plaatjes! Echt, het helpt!

Turismo de Portugal zet ondertussen mooie filmpjes online in een poging het toerisme een hart onder de riem te steken. De stranden en monumenten blijven bestaan, alleen kunnen we ze nú even niet bezoeken. Maar hopelijk gauw weer wel! Dus we blijven gezond en we blijven dromen van Portugal! En om de heimwee te verdrijven ( ‘para matar saudades’) kijk ik toch al graag naar mooie plaatjes!

En Frans kijkt graag naar mij! Ten minste: als hij in een goede bui is of naar eten verlangt….
‘A pastel de nata a day keeps the doctor away ‘ ;-). Zelf maken para matar saudades (om je heimwee te stillen)? Voor een recept ga je naar K van Koken van Liz Ribbens die ook in Caldas da Rainha woont.
Dit kan nu even niet, maar para matar saudades is het prima!

En ondertussen is het alweer zondag. Dan maar herinneringen ophalen: op zondag gaan we naar de grote boerenmarkt, daarna een kippetje van Vanda en dan een beetje lummelen, met de katten spelen, naar het strand en ’s avonds in de winter bij de houtkachel hangen en iets lichts nuttigen, vaak met vrienden die aan zijn komen waaien. Alleen de gedachte al maakt me blij! Het is goed dat we weer met de neus op de feiten worden gedrukt. Alles wat ik vanzelfsprekend vond, is dat ineens niet meer. Maar de herinneringen zijn prima en daar kan ik voorlopig nog prima op teren.

Blijf gezond en maak er het beste van!

Image may contain: one or more people
Op internet doen mensen dat ook. Met humor vooral. Vooral Mona Lisa inspireert. Hoe verzin je het? Mona Lisa met Louis Vuitton-mondkapje en handschoenen…
Novo Sabor is nog open, want take away! Op zondag hebben ze naast kip, spareribs, vaak ook ‘sopa da pedra’. Voor wie zich mag verplaatsen en in de buurt van Alvorninha woont: ze staat aan de Estrada Principal 38 in Ribeira dos Amiais, Alvorninha, Caldas da Rainha, vlakbij Ivo’s Combustivel.

Ik moet zeggen, wat ook helpt zijn alle leuke initiatieven. Het festival #EuFicoEmCasa (#ikblijfthuis) bijvoorbeeld. Gerenommeerde Portugese artiesten geven concerten die je via social media kunt volgen. Vandaag om 21 uur Ana Moura! Om ook te genieten ga je naar de instagrampagina van de artiest. Op de Insta van Festival Eu Fico Em Casa zie je hoe je mee kunt doen!

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
ga naar insta FestivalEuFicoEmCasa
Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Om te beluisteren ga je naar de instagrampagina van de artiest of klik hier

Update vrijdagmorgen 20 maart 2020

Wat betekent deze ‘Estado de Emergência‘ nou in de praktijk? Wat mag je wel (en vooral wat mag niet)? Speciaal voor Nederlanders en Belgen heb ik een deel van het artikel van donderdagavond 19 maart, dat in de onvolprezen krant Público verschenen, is vanmorgen vroeg vertaald.

Daarnaast kunnen ondernemers in de toeristenbranche onderaan deze update lezen wat Turismo de Portugal voor een steunplannen heeft bedacht om de toeristische sector te helpen. Op social media wordt in ieder geval al opgeroepen om de trip naar Portugal niet te cancelen, maar uit te stellen. De TAP biedt bijvoorbeeld aan om je geboekte reis kosteloos om te boeken of om een voucher aan te vragen. Goed plan: heeft iedereen wat om naar uit te kijken na dit coronatijdperk, want momenten zoals hieronder wil je niet missen, toch?

Turismo de Portugal

En ook goed om te weten: steeds als er ik een update plaats, zet ik dit op Facebook, want dit artikel wordt niet automatisch opnieuw naar al mijn e-mailvolgers gestuurd, omdat het steeds updates zijn in een al bestaand artikel.

Maar terug naar de noodtoestand:

Ik heb de stukken tekst genummerd en probeer zo goed mogelijk de kern van de tekst weer te geven. Omdat ik zelf onder tijdsdruk opereer (want moet zelf nog zo naar mijn werk…), heb ik geen tijd om alle passages integraal te vertalen of helemaal tot op het woord precies. Ik geef de strekking in ieder geval steeds zo goed mogelijk weer.
Hopelijk hebben jullie er wat aan!

  1. Als je besmet bent of bij de gezondheidsinstanties bekend en onder actief toezicht bent gesteld. Mag ik dan naar buiten? Nee. Tijdens de noodtoestand geldt verplichte quarantaine voor deze mensen (in het ziekenhuis of thuis)
  2. Wat gebeurt er als dit opgelegde niet wordt nageleefd? Deze overtreding wordt als burgerlijke ongehoorzaamheid opgevat. De autoriteiten zullen de persoon die naar huis of naar het ziekenhuis begeleiden.
  3. Ik ben ouder dan 70 en daarom maak ik deel uit van de risicogroep m.b.t. covid-19. Mag ik het huis uit? Opgelegd is een speciale beschermingsplicht. Deze mensen wordt aangeraden thuis te blijven.
  4. Betekent dit dat ik echt niet de deur uit mag? Je mag wel de deur uit, maar alleen in uitzonderlijke omstandigheden en beslist noodzakelijke, bijvoorbeeld om eten te kopen of om naar de apotheek te gaan.

5. Nu deze speciale beschermingsplicht (voor zeventigplussers) bestaat, mag ik dan naar de bank of het postkantoor (CTT) om mijn pensioen te regelen? Ja dat mag. Dat valt onder uitzonderlijke en noodzakelijke omstandigheden. Maar er zijn meer situaties waarin je als zeventigplusser naar buiten mag. De premier heeft uitgelegd dat zeventigplussers naar het gezondheidscentrum mogen gaan en in de buurt van hun huis kleine wandelingen kunnen maken, bijvoorbeeld om hun hond uit te laten.

6. Voor de bevolking in het algemeen, wat betekent deze (beschermings)plicht? Deze plicht noemen we thuisisolatie. Dat betekent dat je alleen het huis uit moet gaan als het noodzakelijk is.

7. Mag ik gaan werken? Ja, al raden we iedereen aan om gebruik te maken van de mogelijkheid om thuis te werken.

8. Is er openbaar vervoer voor als ik me wil verplaatsen? Ja, maar de toegestane plaatsen worden beperkt. Je mag in je eigen auto rijden en de benzinepompen zijn open.

9. Mag ik met kinderen de straat op om te spelen? Ja, de premier heeft uitgelegd dat mensen naar buiten mogen om minderjarigen te begeleiden voor een korte periode van ontspanning in de buitenlucht. Voor ideeën om de periode thuis met kinderen door te brengen te brengen kun je op de link klikken, dan word je naar een video geleid met informatie (link naar video).

10. Ik heb co-ouderschap. Mag ik mijn kinderen brengen en halen zoals ik dat tot nu toe deed? Ja, de maatregelen die de regering heeft afgekondigd melden dat om je familie te helpen je naar buiten mag.

11. Kan ik mijn ouders blijven helpen? Ja, het regeringsbesluit geeft aan dat je om hulp aan familie naar buiten mag.

12. Mag ik met mijn hond naar buiten? Ja, maar de verplaatsing moet kort zijn.

13. Mag ik naar de bank? Ja, de banken zijn open. Desalniettemin raden de banken de klanten aan om vooral van hun onlinediensten, indien mogelijk, gebruik te maken.

14. Mag ik hardlopen? Dat kun je ook blijven doen, maar het moet een verplaatsing van korte duur en in je eentje zijn.

15. Kan ik mijn burgerkaart (identiteitskaart) regelen? De Lojas do Cidadão zijn gesloten omdat er te veel mensen bijeenkwamen en daardoor een groter risico vormen. Er zijn loketten voor gedecentraliseerde burgers (wat ik me hierbij moet voorstellen is me een raadsel…)

16. Mijn identiteitskaart is verlopen. Hoe kan ik deze vernieuwen? Tot 30 juni, mocht dat nodig zijn. De regering heeft al gezegd dat tot deze datum als document wordt geaccepteerd, rijbewijs, identiteitskaart, andere uittreksels – documenten die tot 24 februari verlopen waren. De overheidsdiensten werken alleen op afspraak.

17. Mag ik een rondje met de auto maken? Niet voor de lol. Voor verplaatsingen met je eigen auto gelden de regels dat die zijn vastgesteld om op de openbare weg te circuleren. Oftewel, om eten te halen, mag je met de auto.

18. Mag ik naar het winkelcentrum? De winkelcentra zullen gesloten zijn, behalve de supermarkten en kiosken die deel uitmaken van het winkelcentrum en die producten verkopen die noodzakelijk zijn zoals eten, drinken, kranten en tabak (bijzonder, deze laatste toevoeging, trouwens, maar ja, ik ben al mijn hele leven een niet-roker ….).

19. De bakker, de kruidenier, de apotheek, zijn die open? Die mogen open blijven. “Er is een geheel van etablissementen die voorzien in basisbehoeften en die mogen, ik zou zelfs zeggen, moeten open blijven”, aldus António Costa, de premier.

20. Mag ik naar het café? De mogelijkheid bestaat dat je er geen enkele open vindt. De regering raadt de horeca aan om te sluiten, maar roept ook op dat “ze blijven functioneren, zonder ruimtes met veel klanten op elkaar”. Lekker tegenstrijdig dit: dicht of open? Maar ja, heel Portugal zonder bica levert natuurlijk teveel chagrijn op, denk ik.

Mijn galão’tje op het marktplein van Caldas da Rainha in betere tijden…

21 Mag ik eten bestellen? Ja. De restaurants zijn gesloten, maar open voor take away en bezorging, dat door de regering wordt gestimuleerd.

22. Mag ik naar de supermarkt? Ja. Het is toegestaan om de straat op te gaan voor etenswaren. De supermarkten moeten wel de regels respecteren die te maken hebben met de hoeveelheid mensen per winkel en nieuwe verkooppaden ter bescherming bewandelen, zoals bijvoorbeeld verkoop via een luik of aan de deur.

23. Is het mogelijk om naar begrafenissen te gaan? Ja, maar er zijn beperkingen. Er worden specifieke maatregelen getroffen vanuit organisatorisch oogpunt om te voorkomen dat er teveel mensen bij elkaar zijn.

24. Mag ik naar de mis? Verboden zijn vieringen van religieuze aard of andere vereringen waarbij veel mensen bijeenkomen. Er zijn online oplossingen, de site van het Patriarchaat van Lissabon geeft de tijdstippen aan waarop je een mis online kunt bekijken.

25. En nu komt het: Als ik een van deze regels overtreed, wat gebeurt er dan met me? In dat geval krijg je van de autoriteiten een pedagogische berisping en zullen ze je de regels uitleggen.

En het mooie is: ik geloof niet dat het nodig is, want heel Portugal houdt zich grotendeels aan de maatregelen, gewoon omdat men de noodzaak ervan inziet!

#trots

Ondertussen wordt er via social media flink opgeroepen om ná het coronatijdperk vooral de Portugese economie weer een boost te geven:

Image may contain: text that says "Quando pudermos andar novamente na rua, devemos comprar produtos portugueses, viajar por Portugal e ajudar comércio local"
Als we weer de straat op mogen, moeten we Portugese producten kopen, door Portugal reizen en de lokale handel helpen!


Op macroniveau probeert Turismo de Portugal de ondernemers met een pakket te helpen. Deze mogelijkheden zijn te vinden op hun site (en hierbij de link). Het gaat te ver om dat te vertalen, maar ik lees in de gauwigheid dat er voor ondernemers die een Alojamento Local (B&B) hebben 900 miljoen beschikbaar is, waarvan 300 miljoen voor kleine bedrijven. Dus mocht je een B&B hebben en nu zonder klanten zitten, kijk eens op de site!

Er worden ondertussen druk nagedacht over maatregelen over de uren die ouderen naar buiten mogen. Ik heb dat meteen ‘seniorenuitlaatuurtje’ gedoopt. Maar mijn tachtigjarige moeder, die er gelukkig allemaal nog de lol van kan inzien, riep enthousiast, nee, hoor : ” HAPPY HOUR”!

Begin maart. Nog niet eens drie weken geleden bij de verjaardag van mijn eveneens tachtig geworden tante Tia. Mijn moeder is gelukkig goed met haar tijd meegegaan en zit op skype, Whatsapp en internet. Mijn tante niet, helaas.
Af en toe moeten nog wel wat uitleggen, maar dat is juist leuk. Tegenwoordig is ze dol op memes!
De uitspraak van Mark Rutte ‘We kunnen tien jaar poepen’ heeft ook het Portugese nieuws gehaald ;-).

Bovenal: blijf gezond in dit coronatijdperk! Hoe was het ook alweer? Wat zei Marcelo Rebelo de Sousa, de president van Portugal, bij het uitroepen van de noodtoestand? ‘Niet bij de pakken neer gaan zitten‘, was het toch?

De zon gaat vast weer over Portugal stralen, echt!

Update donderdagmorgen 19 maart 2020

Gisteravond heeft Marcelo Rebelo de Sousa gisteravond de Estado de Emergência uitgeroepen. Hij noemt daarvoor 5 redenen:

  1. Inlopen en versterken solidariteit tussen overheid en de dienst te verlenen aan de bevolking. Marcelo de Rebelo de Sousa : “wij die later zijn begonnen moeten leren van anderen en ons stappen besparen in de strijd tegen deze epidemie”.
  2. Preventie. De noodtoestand geeft de regering genoeg maatregelen om beslissingen te nemen.
  3. Zekerheid. Door de noodtoestand is er nu een juridische basis om stappen te nemen. Men wil voorkomen dat na de coronacrisis er juridisch gesteggel over de genomen maatregelen begint.
  4. Begrenzing mogelijkheden noodtoestand. Marcelo Rebelo de Sousa geeft aan dat het een beperkte noodtoestand is en dat de fundamentele rechten van de Portugezen niet worden aangetast. De noodtoestand is gericht op het beschermen van de volksgezondheid in de strijd tegen corona. De noodtoestand creëert voorwaarden om de productie en distributie van noodzakelijke goederen te garanderen.
  5. Flexibiliteit. De noodtoestand kan na de eerste periode van 15 dagen verlengd worden ná een evaluatie van de stand van de coronapandemie in Portugal

De president van Portugal benadrukt dat de “Estado de Emergência” geen onderbreking van de democratie inhoudt. Hij roept vooral op om vol te houden en niet bij de pakken neer te gaan zitten. Zwakheid en verdeeldheid zullen de strijd langer en zwaarder doen zijn. Moed, solidariteit en uithoudingsvermogen zijn er nu nodig. De strijd wordt lang en ondankbaar, maar we gaan deze zonder twijfel overwinnen, zo goed en zo kwaad als we kunnen, aldus Marcelo Rebelo de Sousa.

Voor wie het wil nalezen: klik hier voor RTP notícias!

Marcelo Rebelo de Sousa, president van Portugal op RTP
Voorpagina krant Público
Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten
Caldas da Rainha (bron Gazeta das Caldas)
Ondertussen posten vriendinnen die in de zorg werken op Facebook de oproep : wij kunnen niet thuisblijven, maar jij wel!

Update woensdag 18 maart 2020 eind van de middag

Zoals al te verwachten viel wordt de ‘Estado de Emergência’ uitgeroepen voor een periode van in ieder geval 15 dagen.

Wat houdt een Estado de Emergência in?

De staat mag de burgers verregaande beperkingen opleggen. Vrij verkeer van personen is dan ineens niet mogelijk. In de gemeente Ovar (tussen Porto en Aveiro) hebben ze daar al kennis mee gemaakt. Daar is een heftige coronauitbraak gaande.

Verder kan de staat van je eisen dat je je privébezit ter beschikking stelt en dat je als werknemer opgeroepen wordt om te komen werken in sectoren die belangrijk zijn. Bovendien kan het internationale verkeer van mensen beperkt worden (wat in feite al gebeurt met het sluiten van de landsgrenzen) en heb je niet het recht om samen te komen of te demonstreren. Ook het beleven van je godsdienst kan aan banden worden gelegd.

Aangezien we in een democratie leven ga ik ervan uit dat de Portugese staat dit zal toepassen, wanneer het nodig is. De zegen voor het mogelijk toepassen heeft de staat in ieder geval al vanmiddag van het parlement gekregen. Ik lees in de verklaring dat een noodtoestand 15 dagen duurt en verlengd kan worden. Portugal is nog steeds een open maatschappij met vrije burgers die verantwoordelijk zijn voor zichzelf én anderen. Op geen enkele manier zal de democratie in gevaar komen, garanderen de staatslieden. Het grote doel: de volksgezondheid en het leven van alle Portugezen beschermen, aldus António Costa, de premier.

Bron: RTP (Rádio Televisão Portugueses)

Update dinsdagmorgen 17 maart 2020:

De landsgrenzen zijn sinds maandagavond 16 maart 23.00 uur gesloten. Portugal kent alleen een landsgrens met Spanje, dus die grenzen zijn dicht meldt RTP (de Portugese televisiezender). Er zijn negen grensovergangen die open blijven voor mensen die zich moeten verplaatsen vanwege werk en voor transport van goederen. Deze maatregel geldt voor 30 dagen en kan worden verlengd. Op het nieuws was vanmorgen dat buitenlanders er wel uitmogen.

Deze negen punten zijn:
•Valença
•Vilaverde
•Quintanilha
•Vilar Formoso
•Termas de Monfortinho
•Marvão
•Caia
•Vilaverde de Ficalho
•Vila Real de Santo António

bron: RTP – dinsdagmorgen 17 maart 2020

Op de officiële site van de Portugese regering kun je het ook nalezen (als je het Portugees machtig bent). Daar staat als titiel: Portugal gesloten voor recreatie en toerisme.

Estado de Emergência – Noodtoestand

Mogelijk wordt morgen (vandaag?) de noodtoestand uitgeroepen (Esatado de Emergência). In het artikel van de krant Diário de Notícias Marcelo decide quarta-feira o estado de emergência. O que significa? wordt uitgelegd wat dit betekent.

Bron: Diário de Notícias

In het artikel staat dat woensdag 18 maart het Conselho de Estado om 15.00 uur bijeenkomt om zich te buigen over het wel of niet uitroepen van de noodtoestand. Bij een noodtoestand krijgt de staat verregaande middelen in handen om de persoonlijke vrijheid te beperken.

Update zondagmorgen 15 maart 2020:

Ga niet naar het strand… De Autoridade Marítima Nacional heeft inmiddels ingegrepen om te voorkomen dat stranden een infectiehaard worden. In de tekst hieronder die zaterdagavond 14 maart om 22.03 uur gepubliceerd is, kan men lezen dat alle sportieve en recreatieve activiteiten zijn die het bijeenkomen betekenen van mensen op de stranden van Portugal continentaal, Madeira en Azoren, zijn verboden. Dit om te voorkomen dat Covid 19 zich mogelijk verspreid. Het is een voorzorgsmaatregel in het kader van wat de regering al heeft bepaald en wordt opgeheven zodra de situatie het toelaat. De Autoridade Marítima Nacional waarschuwt daarnaast om niet te baden of sowieso naar het strand te gaan.

Naast deze maatregel heeft de gemeente van Porto besloten om alle terrassen te sluiten en in Lissabon zijn de cafés ná 21.00 uur dicht.

Voor de werknemers die ervoor kiezen om thuis te blijven om op hun kinderen tot 12 jaar te passen, heeft de regering allerlei maatregelen aangekondigd. Voor wie Portugees begrijpt: de krant Público heeft er een mooi artikel over geschreven (klik hier). In het kort lees ik er dat werknemers die i.v.m. kinderen tot de paasvakantie gedwongen zijn om thuis te blijven, hun rechten behouden (dus niet ontslagen worden), maar niet hun volledige loon krijgen. Deze categorie werknemers kan aanspraak maken op een bedrag dat 66% van hun basisloon inhoudt en dat tussen het minimumloon (635 euro) en 1905 euro kan variëren. Deze hulp kan door één van de ouders aangevraagd worden ongeacht het aantal kinderen.

Vrijdag 13 maart 2020 – start van dit beeldverhaal (de updates staan steeds hierboven)

Op de site van de Direção-Geral da Saúde kun je precies nagaan waar en hoeveel coronagevallen er zijn. Ik tel er vrijdag 13 maart 111 op deze officiële site van het ministerie van volksgezondheid. Voor updates kun je op de link klikken: https://covid19.min-saude.pt/

In Nederland is er veel heisa over het feit dat de scholen open blijven. Sinds donderdagavond 12 maart is bekend dat vanaf maandag de scholen hun deuren moeten sluiten. Op de site van de Portugese regering valt te lezen dat scholen vanaf maandag 16 maart dicht moeten tot 9 april (voor meer info: klik hier). En nee, er komen geen aanpassingen wat de data van de eindexamens betreft… Ook niet nu de leerlingen twee weken langer paasvakantie hebben. Overigens is het niet de bedoeling dat leraren ook twee extra weken vakantie hebben. Leraren en ondersteunend personeel worden gewoon op school verwacht.

Afgelopen maandag 9 maart werd al aangekondigd dat studenten niet meer voor colleges naar de universiteiten van Lissabon en Coimbra hoefden te komen. Op internet circuleerde woensdag een foto van het strand van Carcavelos. Wat was er gebeurd? De studenten waren op de zonovergoten warme 11 maart en masse naar de zee verkast waar ze gezellig hutje mutje bij elkaar lagen. De memes logen er niet om:

Je snapt dat er een hoop gedoe over de foto van het overvolle strand nabij Lissabon te doen is geweest! Inmiddels is er op social media een campagne gaande die de jeugd erop wijst dat het niet de bedoeling is dat ze gaan chillen op stranden of rondhangen in winkelcentra.

Scholen dicht, maar je hebt geen vakantie! Bescherm jezelf en bescherm anderen. Blijf thuis, bekijk een film, lees een boek!

De komende weken zullen we niet licht vergeten! Net werd bekend dat Pingo Doce de openingstijden gaat aanpassen. Ze gaan minder lang open. Veel kleine ondernemers sluiten hun zaken. Het wordt stil in Portugal. En ja, ook lege schappen, trouwens: toiletpapier is erg gewild…

Bron : Gazeta das Caldas

Tja, wat ga je nu doen als je ineens veel thuis bent? Naast een boek en een film bekijken, kun je vanuit je luie stoel een bezoekje brengen aan 25 musea. De site van Lisboa Secreta is dan een leuke tip:

25 museus a visitar a partir do sofá

Katten knuffelen, ook een bijzonder leuk tijdverdrijf! Lezen is er toch niet bij met een jonge kat in de buurt….

En natuurlijk: heel veel sterkte en beterschap voor als je door ziekte getroffen bent! Voor hen is dit digitale bloemetje!

Coronagevallen in Portugal : covid19.min-saude.pt (officiële site van het ministerie van volksgezondheid)

Situatie woensdagmiddag 18 maart (site covid19.min-saude.pt)
Situatie dinsdagmorgen 17 maart 2020. Helaas is er gisteren de eerste persoon aan corona overleden.
Situatie zondagmorgen 15 maart 2020
Situatie vrijdagavond 13 maart 2020

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres is bij de volgknop. Of like Zin in Portugal op Facebook. Obrigada!

Hoekje van de Ermida de São Sebastião, het kapelletje op de kop van het centrale marktplein in Caldas da Rainha (vlakbij de Posto de Turismo)

Plaats een reactie