De vijf musea in Caldas da Rainha en Simppetra – beeldhouwers aan het werk.

Beeldhouwfestijn SIMPPETRA

sam_4604

Elke zomer zie je ze weer: zes bezwete kunstenaars uit alle hoeken van de wereld zijn achter het Museu Barata Feyo in Caldas da Rainha bezig met blokken steen of marmer. Vraag vooral niet wat het moet worden (dan is hoon je deel). “Het wordt een deel van de Black Moon Trickle die overal op de wereld staan”, antwoordt de uit Zwolle afkomstige kunstenaar Chris Peterson met een blik die mij reduceert tot een cultuurbarbaar omdat ik zo’n onnozele vraag überhaupt durf te stellen. “Dit is nummer 6”, voegt hij er minzaam aan toe.

sam_4610
In de hitte van juli 2016 zijn kunstenaars uit Nederland, Portugal, België, Turkije en Colombia druk aan het werk

Gelukkig weet een reisgenoot de situatie te redden door fijntjes te vragen wat zijn inspiratiebron is. Portugese beeldhouwers zijn iets meer bereid om gewone stervelingen uit te leggen waar dit jaarlijks terugkerende evenement SIMPPETRA-dat met centjes van de gemeente Caldas da Rainha gefinancierd wordt –  voor staat. Én wat ze maken…

Eigenlijk weet ik het antwoord al: in de stad (vooral op rotondes) staan kunstwerken. Je kunt er niet omheen. Ik vind het een prima initiatief en verwonder me er over. Ondanks de crisis bleef de gemeente geld aan dit soort activiteiten besteden. Kunstenaars krijgen de helft van hun reis vergoed, handgeld en verder hoeven ze zich over logies en eten ook geen zorgen te maken. Fijn dat zo’n provinciestadje cultuur hoog in het vaandel heeft staan (ik weet namelijk nog wel wat zaken waar een stad in tijden van armoe het geld aan zou kunnen besteden). Maar de gemeente van Caldas da Rainha onderhoudt vijf musea en ontplooit veel culturele activiteiten.

dsc04524
In de achtertuin van Museu Barata Feyo wachten de werken totdat ze ergens geplaatst worden.

dsc04518
dsc04522
dsc04530

Musea van Caldas da Rainha en een mooie ochtendwandeling door de stad

Bij mij staat met stip op één: het park van het Museu da Cerâmica. Hoe vaak ik dat al niet bezocht heb! Ontelbare malen. En het blijft betoveren. Het museum zelf heb ik één keer gezien, maar van het kleine park met beelden van Bordallo Pinheiro en prachtige tegeltableaus krijg ik nooit genoeg. De toegang tot het parkje is trouwens gratis. Voor het museum moet je echter betalen (doe ik bijna nooit; ik heb genoeg aan het park). Als je bij de ingang zegt ‘ik ga even in het park kijken, mag je zo doorlopen’. Niet vertrekken uit Caldas zonder dit parkje gezien te hebben!

sam_0096
Een keramieken kat van de hand kunstenaar Bordallo Pinheiro kijkt naar het chalet in het park van het Museu da Cerâmica.
sam_0099
Bordallo Pinheiro maakte destijds ook veel karikaturen. Dit is een (land)arbeider die ergens maling aan heeft en met een armgebaar zegt ‘bekijk het maar’!
sam_2997
In de stad Caldas da Rainha is een heuse Rota Bordaliana uitgezet. Je ziet schildpadden, champignons, koolbladeren op de vreemdste plekken opduiken. Maar ook levensgrote standbeelden.
sam_3018crop
Een vrouw van het land
sam_3052
Onze vriend Artur heeft mazzel. Aan zijn advocatenkantoor grenzend aan het centrale marktplein hangt een koolblad. Artur is trouwens een aardig man die goed Engels spreekt. Dus mocht je ooit een advocaat nodig hebben…

Na het bezoek aan het park van het Museu da Cerâmica loop je naar het winkeltje bij de oude keramiekfabriek van Bordallo Pinheiro, waar je ogenblikkelijk een mooie schaal koopt. Wedden?

sam_0037

dsc03477

sam_0101
Ingang van het Museu da Cerâmica. Rechts ervan kun je meestal makkelijk parkeren. Als je doorloopt, kom je bij de Bordallo Pinheiro-winkel die in de oude fabriek gevestigd is.

Na een bezoek aan de keramiekwinkel – waar ook ik bijna altijd wat koop – duik ik steevast het park in. Tegenover de keramiekwinkel van Bordallo Pinheiro is de ingang.

Als ik rechts aanhoud, kom ik al gauw bij het vijvertje en de bijzondere gebouwen uit de 19e eeuw (die me altijd aan een scenario uit een Dickens-film doen denken). Al mijmerend over een verloren tijdperk loop ik zo door het park naar een van de straatjes omhoog die je richting het centrale marktplein leiden. Daar is elke ochtend een groente- en fruitmarkt.

dsc_2834
dsc03861
dsc_1225

Als ik veel tijd heb, verleng ik mijn wandeling door het oude gedeelte van de stad. Dan loop ik eerst nog even langs het oude kuuroord, waar de zwaveldampen me aan rotte eieren doen denken. Vervolgens bekijk ik de kapel van de oudste kerk van de stad (Nossa Senhora do Pópulo dateert uit 1500!) en denk aan de keren dat ik hier rouwmissen en bruiloften heb bijgewoond. De kapel is mooi betegeld, dus als het deurtje open is: werp er een blik in! En werp dan meteen een muntje in het collectebusje alsjeblieft! Het valt namelijk niet mee om alles te onderhouden…

dsc_1044
Tegenover dit kerkje met reusachtige klok (beieren dat die kan!) is een paleisje. De enorme bougainville trekt me altijd erg aan. In dit paleis is het Museu do Hospital e das Caldas gevestigd. Rechts van de ingang is een doorgang richting het hoger gelegen gedeelte. Als de poort niet gesloten is, loop ik door! Op die manier bereik ik de achterkant van dit roze paleis. Daar ga ik naar het openlucht amfitheatertje aan de linkerkant (heb hier wel eens een fado-avond meegemaakt!). Als ik ondertussen om me heen kijk, zie ik het huidige streekziekenhuis opdoemen. Voor dit ziekenhuis is een kunstenaar al jaren bezig een Gaudi-achtig kunstwerk neer te zetten. Leuk voor het maken van weer een paar foto’s!

Via de parkeerplaats voor het streekziekenhuis loop ik naar de oude Chafariz das Cinco Bicas waar mensen eeuwenlang water uit de vijf kraantjes tapten (bica = kraan). Daarna naar de markt!

En zo heb ik een heerlijke ochtend in het stadje dat vertaald “Heetwaterbronnen van de Koningin” heet en een eeuwenoud kuuroord is – door koningin Leonor gesticht. Voor wie het verhaal niet kent: ze kreeg buikpijn, iemand wist geneeskrachtige bronnen, ze herstelde, was zó blij dat ze het dorpje waar ze had vertoefd stadsrechten verleende en zo is Caldas  (van ‘caldae’ heetwaterbronnen)  da Rainha (van de koningin) geboren.

Op de markt koop ik olijven, kruiden, brood, kaas (de zachte kaas – bijna smeerkaas!- van Flor do Vale – lees mijn blog over deze melkveehouder!-  of de meer pikante van de Azoren) en fruit. Groente hebben we bijna altijd zelf.

dsc_1230
Soms kom ik tijdens een wandeling zo’n plaatje tegen.

Maar terug naar de musea. In het park heb je het Museu José Malhoa. Dit museum herbergt het werk van schilder José Malhoa die in 1855 in Caldas da Rainha geboren is. Het museum gewijd aan deze naturalistische schilder met hier en daar een impressionistische inslag is het bezoeken waard. In de buurt van dit museum is een grote speeltuin. Dus voor de kleine medemens is even op de schommel zitten na zo’n bezoek wellicht een mooie afleiding.

dsc03869

Aan de rand van het park is een museum voor fietsliefhebbers. Vaak zijn hier wisselende tentoonstellingen. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik vaker te vinden ben in de pastelaria ernaast dan in dit kleine museum. De Pastelaria Machado (met groen betegelde gevel) ademt nog de sfeer van de jaren vijftig. Helaas hebben ze een aantal jaar geleden de boel iets gemoderniseerd, maar kijk eens omhoog naar het plafond. En ga in zo’n nisje zitten met een gebakje en een bica (kleine espresso).

En last but not least: Museu Barata Feyo, dat weer tegenover ons beginpunt, het Museu da Cerâmica, gelegen is. Hier staan de (kolossale) beeldhouwwerken van de in Angola geboren kunstenaar Barata Feyo (overleden in 1990). In de achtertuin zijn elke zomer een aantal kunstenaars bezig met blokken steen die later over de stad verspreid worden. Via een selectieproces worden deze beeldhouwers uitgekozen. Elk jaar schrijven tientallen zich in. Een paar gelukkigen mogen aan het werk. Chris Peterson met zijn Black Moon Trickle was daar een van. De mazzelaar!

dsc04536
Het uiteindelijke resultaat van noeste arbeid in de winterzon: black moon trickle nummer zes
dsc_1010
In het park is het ook fijn toeven als je een boek wilt lezen. Of op een terrasje wilt zitten (terwijl de rest van de familie aan het winkelen is)
dsc_0237
Mijn man zit graag bij de muziektent,  wachtend tot ik uitgeshopt ben…
sam_0049
Op het marktplein is het ook leuk wachten. De dagelijkse groente- en fruitmarkt is er alleen in de ochtend. ’s Middags is het plein leeg en kun je er op dit terras zitten of een ijsje halen bij Café Central en dit op een bankje oppeuzelen.

Meer informatie?

Over SIMPPETRA – het jaarlijks terugkerende beeldhouwfestijn: Centro de Artes das Caldas da Rainha

Leuke logeeradressen:
Quinta da Montanha in Casal Frade – Alvorninha – Caldas da Rainha:

Quinta Laranja in Almofala – Alvorninha – Caldas da Rainha

Quinta Japonesa in Carvalhal Benfeito – Caldas da Rainha

Quinta Verde in Cabreiros, Salir de Matos – Caldas da Rainha:

 

Weet je een leuk logeeradres in de buurt van Obidos en Caldas da Rainha? Geef het aan me door via zininportugal@gmail.com. Het liefst met foto’s!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Margriet Mertens schreef:

  Bom dia Esa Caldas, Kun je ons even een persoonlijke email sturen want de link naar onze B&B werkt niet naar behoren op je blog. Met vriendelijke groet, B&B Quinta Verde.

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Beste Margriet,
   Volgens mij staat de link nu goed.
   Groet,
   Esa

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s