Algarve: eco-hotel in verlaten tonijnvissersdorp

Wat doe je met een compleet vissersdorp waar geen visser meer woont? Daar maak je een eco-hotel van!  In de kapel van het dorp kun je tegenwoordig trouwen of je kind laten dopen en in het oude schooltje staan speeltafels voor de jeugd.

copyright Esther Lankhaar

Tonijnvissers van Arraial Ferreira Neto

In de buurt van Tavira vind je veel verwijzingen naar het eens zo glorieuze tijdperk van de Portugese tonijnvisserij. Ooit een bekend bedrijf in de tonijnwereld: Arraial Ferreira Neto.

DSC00173

In Quatro Águas, tegenwoordig behorend tot het Parque Natural da Ria Formosa, laat dit bedrijf in 1943 een compleet vissersdorp bouwen. In het dorp kunnen 150 vissers met hun familie van maart tot en met september verblijven. Maar helaas, vanaf begin jaren zestig komt de klad erin en rond 1971 valt er niet meer van de vangst van tonijn te leven. Het dorp heeft zijn bestaansrecht verloren…Het duurt nog tot het jaar 2000 voordat een hotelketen dit verlaten dorp vlakbij Tavira nieuw leven inblaast.

Hotel Vila Galé Albacora

Nu zijn de gevels van de voormalige visserswoninkjes geel geverfd. Een ruime hotelkamer in zo’n straatje heeft een eigen terras. Hoe cool is dat? ’s Avonds is het complex prachtig verlicht en heeft het geheel een feeërieke sfeer.

04

03
Mijn kamer: 181. Met achter een terras bij de buitenmuur van het complex. In juni 2016 had ik het genoegen hier op uitnodiging van Turismo de Algarve met journalisten en bloggers uit Nederland enkele dagen te mogen verblijven. De Algarve stond nooit hoog op mijn lijstje van te bezoeken regio’s, maar ik ben om! Wat een geweldige stranden en paradijselijke plekken zijn daar te vinden.

01

02
Met uitzicht over de ‘ria’

09

08

10

19

13
Voor bij het ontbijt….

16

17

Filmpje gemaakt in juni 2016 van Hotel Vila Galé Albacora

Wie op pad wil, kan met een watertaxi naar stranden of een restaurantje aan de overkant van het water worden gebracht. Bij Doca dos Marias kun je een heerlijk visje eten – proefondervindelijk vastgesteld 😉

DSC00178
Vanaf Hotel Galé Albacora hoef je alleen het watertje over om naar het visrestaurant Doca dos Marias te gaan

DSC00154

DSC00149

DSC00158

DSC00161

Of je gaat naar historisch Tavira. Misschien niet meteen iets waar je aan denkt, maar de enorme camera obscura in de oude watertoren vond ik reuze aardig. Ik heb me nooit gerealiseerd dat je met een camera obsura een soort big brother is watching you– effect kunt creëren.

DSC00194

DSC00205

DSC00231

Praia do Barril

Een strand met mogelijkheden tot naakt zonnen is het Praia do Barril . Dit fijne, langgerekte strand met leuke eethuisjes bereik je lopend of met een treintje.

DSC09927_3_

DSC09932_3_

DSC09941_3_

DSC09957

En andere paradijselijke plekken in de buurt

DSC09909
Praia Dona Ana
DSC09999_2_
Praia de Benagil, ‘A Catedral’ – The Cathedral Cave
DSC09897
Ponta da Piedade
DSC00043_2_
Het kayakken vanaf Lagos langs de kustlijn was echt tóp! Net als het varen (vanaf de marina in Albufeira) met een high speed boat die je naar dolfijnen en prachtige plekken brengt. Bekijk de filmpjes maar!

copyright Esther Lankhaar

Obrigada Esther Lankhaar voor de vrolijke vissenillustratie!
Meer weten over deze illustrator? Klik hier.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Puck van Buuringen. schreef:

  Ik krijg wel het filmpje te zien maar de foto’s niet .Groetjes.

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Hallo Puck,
   Wat vreemd. Lukt het ook niet als je opnieuw zininportugal.com intikt? Of de nieuwste blogpost in de browser opent?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s