Kunst of toch kitsch?

Het is een doornormale zondagmorgenrommelmarkt in de Schilp in Rijswijk. Samen met mijn schoonzus Erna ga ik erheen. Ze woont vlakbij en ik ben er nog nooit geweest. Eerste indruk: veel handelaren en weinig particulieren. In de brei van bergen kleding, schoenen en tafels met kerstversieringen valt mijn oog op twee potten.

blog_zin_in_portugal_10

“Hé”, denk ik, “dat is het wapen van Portugal”. Helemaal blij vraag ik de prijs van de potten, die duidelijk oud zijn.

blog_zin_in_portugal_09

“Ze komen uit Londen, mevrouw. Daar heb ik ze gekocht en ze waren erg duur.” Mijn hoop slinkt bij elk woord. “U mag ze hebben voor 15 euro” , zegt ze in één adem. Voor de vorm doe ik een tegenbod van tien euro. Je bent dat ten slotte verplicht op een rommelmarkt.

blog_zin_in_portugal_08

blog_zin_in_portugal_07

“Voor minder dan 12,50 euro gaan ze niet weg”, is het antwoord.”Nou prima, voor twaalf vijftig dan!” roep ik opgewekt.  Mijn schoonzus staat naast me en ik zie haar denken: we zouden toch op zoek gaan naar borduurde kleedjes?  “Mevrouw, ik denk dat het Portugese potten zijn”, vertel ik de verkoopster die duidelijk blij is ervan af te zijn.

blog_zin_in_portugal_05

blog_zin_in_portugal_01

blog_zin_in_portugal_04

blog_zin_in_portugal_03

En nu komt natuurlijk de hamvraag: is dit kunst of kitsch? Wat heb ik gekocht? Thuis heb ik meteen het wapen van Portugal opgezocht. En jawel, dat klopt met wat op de potten staat. Maar nu? Wie helpt me verder? Daarom een oproep aan mijn lezers. Waar moet ik zijn om te achterhalen wat deze potten voor een functie hadden? Van wie zijn ze geweest? Iemand enig idee?

En mocht het kitsch blijken? Ach, dan heb ik voortaan een mooi verhaal bij de twee aandoenlijke potten op onze boekenkast!

blog_zin_in_portugal_06Heb je een sleutel tot mijn vragen hierboven? Of weet je bij wie ik moet zijn om dit te achterhalen? Laat een reactie achter of stuur een berichtje via zininportugal@gmail.com. Obrigado!

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Puck van Buuringen. schreef:

  Geen idee,maar ik deel het,ben nu ook nieuwsgierig.

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Het is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gewoon onlangs in China gemaakt. Wat een bak 😉

   Like

 2. wil wieseman-molthoff schreef:

  ga naar een antiquair .

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Ga ik zeker nog een keertje doen. Maar googlen levert al op dat het hoogstwaarschijnlijk om Chinese namaak gaat. Blijft dus over: een mooi verhaal 😉

   Like

 3. leegschrift schreef:

  Goh wat een mooie aanwinst. Ga eens langs bij wat kastelen. En neem een hutkoffer mee voor het geld wat het mogelijk waard is. haha

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Zoals het ernaar uitziet, is het gewoon Chinese namaak. Dus ik vrees dat het nooit meer de 12,50 euro oplevert die ik heb betaald. Daar ben ik niet rouwig om. Ik heb in ieder geval een mooi verhaal te vertellen als mensen me naar deze ‘koninklijke’ potten vragen 😉

   Geliked door 1 persoon

   1. leegschrift schreef:

    Oh echt Chinees. Vertel dat maar niet verder dan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s