Op zoek naar een hotel in Lissabon

“Zeg, weet jij een hotel in Lissabon?”,  is een vraag die ik veel hoor. “Eh, ja!”

DSC_0527

Afhankelijk van de aard van mijn bezoek verblijf ik in het oude historische centrum of in het hypermoderne nieuwe stuk van de Portugese hoofdstad.

DSC_1308

Als ik mensen van het vliegveld op moet halen of zelf een vroege vlucht heb, kies ik ervoor om in het Expo of Parque das Nações gedeelte te overnachten. Ik ben dan twee metrohaltes van het vliegveld verwijderd of rijd met de auto de hele Avenida de Berlim af totdat ik op het vliegveld ben.

Lissabon Parque das Naçoes

Daarnaast houd ik van dit stuk van Lissabon: wijd opgezet, leuke restaurants, een boulevard naast de Taag, mooi uitzicht, een groot winkelcentrum en niet te vergeten, het Oceanário, het enorme aquarium.

Lissabon_Ocean_rio

Kijk voor een bezoek aan het Parque das Nações in Lissabon ook even naar de concertagenda van het Pavilhão Atlântico (tegenwoordig Meo Arena). Hier treden vaak bekende artiesten op. Koop een kaartje via deze site en niet via een Nederlandse of Engelse organisatie. Het scheelt je al gauw tientallen euro’s.

Concert Leonard Cohen in Pavilhão Atlântico (tegenwoordig MEO ARENA) - Lisboa
Concert Leonard Cohen in Pavilhão Atlântico (tegenwoordig MEO ARENA) – Lisboa

In dit gedeelte van de stad kan ik Hotel Tryp Oriente aanraden. De kamers aan de voorkant richting de Taag zijn meestal iets duurder. Het fraaie aan de achterkant is dat je juist zicht op het prachtige moderne station hebt. ’s Avonds is het station mooi verlicht. Voor een fotograaf een uitgelezen kans om vanuit het raam van een hotelkamer mooie nachtfoto’s te maken!

Lissabon_Gare_do_Oriente

In het oude gedeelte van de stad probeer ik altijd in de buurt van de twee grote pleinen, Restauradores en Rossio, te blijven. Afhankelijk van de beschikbaarheid en de prijs overnacht ik in Hotel Turim Suiço (Suissso) Atlântico, Hotel Vip Executive Éden of in Hotel Borges.

DSC_3735

DSC_1177
Hotel Suisso Atlântico ligt beneden aan de halte van dit gele trammetje

Een aantal jaar geleden heb ik met twintig Nederlandse collega’s een lang weekend in Hotel Turim Suisso Atlântico doorgebracht. Het hotel ligt aan het plein Restauradores, pal tegen het gele trammetje aan. Het is een goed hotel als uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad. Naast het hotel is een fadorestaurant. Ik geloof niet dat ze elke avond fado hebben. Omdat we met een grote groep waren, heeft het hotel/restaurant een avond – met maaltijd- georganiseerd. In welk hotel je in de binnenstad ook slaapt: oordopjes meenemen! Je Nederlandse oren zullen even moeten wennen aan de geluiden die in de smalle straatjes en op de grote boulevard onophoudelijk blijk geven van het levendige dagelijkse leven.

DSC_1155

Een ander hotel aan het plein Restauradores is Hotel Vip Executive Éden. Eigenlijk is dit een aparthotel. Elke kamer heeft een kleine kitchenette. Ideaal dus voor een gezin of een vriendengroep. Ik heb ooit met vier vriendinnen in zo’n appartementje geslapen. De kamers zijn een beetje sjofel en niet al te groot, maar wat alles goedmaakt is het zwembad op het dak. ’s Avonds kun je daar heerlijk genieten van het uitzicht en overdag kun je de hitte van je afzwemmen.

DSC_0390

Ook kom ik graag in Hotel Borges, een hotel op loopafstand van de pleinen Rossio en Restauradores. Dit is een oud, bekend hotel in Chiado, niet ver van de Bairro Alto. Vlak voor de deur is een bronzen standbeeld van Fernando Pessoa, een van Portugals beroemdste dichters.

Op de thee bij Pessoa
Op de thee bij Fernando Pessoa

Hotel Borges ligt aan de Rua Garret. Lees het boek Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier of bekijk de gelijknamige film met Jeremy Irons in de hoofdrol en geef je bezoek aan de hoofdstad van Portugal een extra dimensie door de straten te verkennen die in het boek voorkomen!

DSC_0406

Wil je Lissabon verkennen? Lissabon heeft een uitstekend openbaar vervoersnet van metro, bus en tram. Neem voor 6 euro een Lisbon Viva Card. Met dit transportbewijs kun je in de gele trammetjes, de metro en bussen. Om je een idee te geven: een los kaartje in het beroemde gele trammetje dat je van het plein Restauradores naar de Bairro Alto omhoog brengt, kost al gauw meer dan 3 euro. Met een Lisbon Viva Card, die 24 uur geldig is, heb je de aanschaf er zo uit.
Diagrama da Rede TL A4

Hotel in Parque das Nações:
Hotel Tryp Oriente

Hotels in het centrum bij de pleinen Restauradores en Rossio:
Hotel Turim Atlântico
Hotel Vip Executive Éden
Hotel Borges

Andere nuttige informatie:
VVV Lissabon
Openbaar vervoer: Lisbon Viva Card
Meo Arena (concerthal in Parque das Nações)

Looking for the English version? Click here

Copyright text and photos: Esa Caldas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s