Lissabon: negen tips voor fenomenaal uitzicht

Uitkijkpunt 1: Elevador Santa Justa

We kennen zo langzamerhand de bekende uitzichtpunten wel. Rijen dik staan toeristen in de zomer voor de Elevador de Santa Justa, de lift die je van het lager gelegen gedeelte naar het plein Largo do Carmo brengt. De lift doet denken aan een bouwwerk van Eiffel, maar is van de hand van Raoul Mesnier de Ponsard, een in Porto geboren Portugees met Franse voorouders. Slimme toeristen nemen de lift trouwens niet van de Baixa naar het hoger gelegen Largo do Carmo, maar precies andersom. Scheelt je doorgaans heel wat wachttijd!

Elevador Santa Justa
Ga van boven (Largo do Carmo) naar beneden!

Elevador Santa Justa

Uitkijkpunt 2: Miradouro de São Pedro de Alcântara

En uiteraard kennen we het uitzichtpunt naast de bekende gele lift (die helaas vaak zo onder gekalkt zit dat ik me ervoor schaam). Vanaf de Miradouro de São Pedro de Alcântara heb je fenomenaal zicht op het kasteel. Prettige bijkomstigheid: je draait je om en je loopt de Bairro Alto in! Op dit moment zijn er bouwwerkzaamheden, dus het uitzicht is helaas enigszins vergriept. Ik zou zeggen: loop even naar de Jardim do Príncipe! Wij zijn dol op dit kleine plein met prima terras waar de tafels onder eeuwenoude bomen staan. Vlakbij zit een piepkleine koffietent, waar ze ter plekke chocolade-ijs maken. Smullen!

Miradouro São Pedro de Alcântara

Gele trammetje

Gele trammetje
Ik heb bijzonder lang in mijn foto-archief moeten zoeken naar een foto van het gele trammetje zónder lelijke graffiti. Ik hoop vurig dat graffitivandalen het trammetje ooit met rust gaan laten!

Uitkijkpunt 3: Castelo de São Jorge (en Alfama)

Vanaf het kasteel, Castelo de São Jorge, heb je precies het tegenovergestelde uitzicht als dat van de miradouro de São Pedro de Alcântara. In mijn jonge jaren heb ik in de kasteeltuin heel wat rondgehangen. Maar ja, toen mocht iedereen nog gratis naar binnen en was dit een geliefde plek om tegen de avond of op zondag af te spreken. Inwoners van Lissabon schijnen nog steeds gratis de kasteeltuin te mogen betreden. De rest telt 8,50 euro neer om door de poort te gaan. Acht vijftig! En aangezien er meestal weinig meer te beleven is dan even het uitzicht te bekijken, sla ik dit al jaren over.

Waar ik wél heel erg blij van word: de wijk eromheen, Alfama. Lekker door de steegjes slenteren en genieten van alle doorkijkjes. En wil je ergens eten? Overal aardige restaurantjes!

Doorkijkje Alfama

Restaurantje Alfama

Casa de Fado

Etenin Alfama

Alfama

Alfama

Uitkijkpunt 4: Panteão Nacional

Vanaf het Panteão Nacional heb je ook al zo’n mooit zicht! En daar kun je een foto maken voor de tombe van de beroemde fadozangeres Amália Rodrigues Of als je meer van voerbal houdt: die van Eusébio, de Portugese Johan Cruijff.

Amália Rodrigues

Panteão nacional

Panteão Nacional

Panteão Nacional

Panteo Nacional

Uitkijkpunt 5: Miradouro da Graça

De miradouro da Graça is volgens velen het mooiste uitzichtpunt. Zelf ga ik toch meer voor de miradouro de São Pedro de Alcantara, die ik hierboven al heb beschreven. Maar ik zou zeggen: vergelijkt u beide uitzichtpunten zelf maar!

Miradouro da Graça

Ik heb me laten vertellen dat je als zwangere beslist even bij het standbeeld moet bidden: dan verloopt de bevalling vlekkeloos!

Miradouro da Graça

Op zoek naar een Tuk Tuk-verkeersinfarct? Daarvoor kun je ook naar de Miradouro da Graça. En dan het liefst met Gilberto, een aardige Braziliaan, die zeer in de smaak viel bij mijn jonge nichtjes. Een tochtje van dik een uur door de oude binnenstad waarbij je echt veel beleeft en tussendoor ook nog eens kunt uitstappen om het Panteão Nacional te beklimmen kost zestig euro. Als je van tevoren belt (00 351 969483 278) en reserveert, geeft hij korting heeft hij beloofd. Je kunt met een hele familie in zijn Tuk Tuk of romantisch met zijn tweeën!

Tuk Tuks

Uitkijkpunt 6: Parque Eduardo VI

Aan het eind van de Avenida da Liberdade is de rotonde van Marquês de Pombal. Een verkeersader van jewelste. Als ik langskom, kijk ik altijd even omhoog, richting het stalinistisch aandoende Parque Eduardo VI. Loop naar boven voor het uitzicht én de Estufa Fria. Een schitterende botanische kas, hartje Lissabon!

Parque Eduardo VI

Estufa fria

Estufa Fria

Estufa Fria
Estufa Fria

Uitkijkpunt 7: Kabelbaan Parque das Nações

Ook leuk: de kabelbaan in het Parque das Nações, niet ver van het vliegveld. Hier zie je geen oud Lissabon vanuit de lucht maar een totaal nieuwe en modern Lissabon. Bovendien kun je hier prima winkelen in het overdekte shopping center Vasco da Gama, zijn er talloze eettentjes en kun je flaneren langs de Taag. En zelden zo’n mooi aquarium gezien als dat van Oceanário!

Parque das Nações

Parque das Nações

Vis Oceanário
Ocanário in Parque das Nações (niet ver van het vliegveld!) is echt een bezoek waard.

Uitkijkpunt 8: Padrão dos Descobrimentos

In Belém heb je het Padrão dos Descobrimentos, het monument van de Ontdekkingsreizen. Voor een panoramisch uitzicht over de ‘golden gate’- brug Ponte 25 de Abril en het Jerónimosklooster ben je hier aan het juiste adres. Alleen jammer dat andere toeristen het ook ontdekt hebben.

Padrão dos Descobrimentos

Padrao dos Descobrimetos
Ik vrees dat je tegenwoordig niet gauw zo’n foto meer zult maken. Van de zomer stond hier een rij van wel honderd mensen te wachten voor de lift van dit monument

Uitkijkpunt 9: Triomfboog Rua Augusta

Nee, dan de Arco da Rua Augusta, in downtown Lissabon ( ‘A Baixa’). De grote boog, grenzend aan het weidse plein van het aan de Taag gelegen Praça do Comércio,  kun je tegenwoordig beklimmen. En het fijne is: nog maar weinig toeristen weten dit!

Triomfboog

Arco Rua Augusta

Daarom hier de informatie: toegangsprijs 2,50 euro (tot vijf jaar gratis). De ingang is onder de boog aan de kant van de Rua Augusta. Je kunt een combinatieticket à 8 euro kopen om ook het Lisbon Story Center te bezoeken. Dit interactieve museum zit in een van de galerijen van het plein en vertelt je de geschiedenis van Lissabon door de eeuwen heen. Wil je beleven hoe de aardbeving van 1755 gevoeld moet hebben, koop dan een combi-ticket!

De boog is het hele jaar door open vanaf 9 uur in de ochtend tot zeven uur ’s avonds (november t/m april) en tot later in de andere maanden (zelfs tot 21.00 uur vanaf half mei tot eind augustus). Beklimmen is zeer de moeite waard. Bekijk het filmpje maar eens!

Not that fluent in Dutch? Try ‘visit Portugal with us’!

Geen enkele blogpost meer missen? Meld je aan als volger door je e-mailadres in te vullen (rechtsonder op deze pagina). Je krijgt dan nieuwe blogpost in je e-mailbox (gegarandeerd zonder spam, overigens!).
Of like de pagina Zin in Portugal op
Facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s