Portugal is populair

Van de week eindelijk eens tijd gehad om via ‘uitzending gemist’ de aflevering van ‘Ik Vertrek’ te bekijken waarin Anne en Dave zich voorbereiden op de opening van een Bed and Breakfast in de Algarve. Uiteraard is een aflevering van ‘Ik Vertrek’ niet geslaagd zonder de nodige tegenspoed (een kleine greep uit het leed: een aannemer die afhaakt, een architecte die de bouwtekeningen niet wil teruggeven en natuurlijk geldgebrek).

Maar net heb ik de webpagina bekeken van deze twee Westlanders die hun toekomst in Portugal gevonden hebben. Ik krijg niet de indruk dat hun expeditie aan rampen ten onder gaat. Hun Bed and Breakfast “ANNE-BB” ziet er puik uit.

Allemaal naar Portugal?

Naar mijn gevoel is Portugal ineens immens populair. Ik merk het aan de Bed and Breakfasts van Nederlanders die als paddenstoelen uit de grond schieten. In een paar jaar tijd zijn er in een straal van tien kilometer om onze familieboerderij tien (!) bijgekomen. Ik snap dat wel: lekker eten, groene omgeving, schitterende stranden en mooie historische plaatsjes in de buurt. En, oh ja, meestal aardig weer! Ook niet geheel onbelangrijk.

Portugal is hip en happening, met Lissabon als epicentrum. Wie wil daar nu niet wonen? Madonna heeft haar weg naar de hoofdstad van Lissabon gevonden. Haar zoontje traint inmiddels bij Benfica. En zo zijn er nog wel meer beroemdheden die de charme van de metropool aan de oevers van de Taag niet kunnen weerstaan (en de huizenprijzen zo omhoog drijven dat Lisboetas het nakijken hebben…).

Tijdschriften

In Nederlandse tijdschriften van deze maand wordt volop aandacht aan Lissabon besteed. ‘Van verpauperde stad tot coolste hoofdstad van Europa’, kopt Juist, het weekblad van Elsevier. En in het maandblad Méditerranée staat een artikel van maar liefst elf pagina’s over Lissabon en omstreken.

Tijdschriften

Ik weet dat mensen uit Lissabon zelf altijd grappen over de status van hun stad maken en trots zeggen: “Portugal é Lisboa, o resto é paisagem” (= Portugal is Lissabon, de rest is landschap). Ik kan hier helemaal mee leven. Gewoon allemaal naar Lissabon en laat aan ons de lieflijke rest!

Park

Meer lezen over Lissabon of over hoe het is om in Portugal te wonen? Klik dan op een van de onderstaande blogposts!

Lissabon: fietstochtje langs de Taag

Lissabon: negen tips voor fenomenaal uitzicht

Lissabon: hoe kom je van het vliegveld in het centrum?

Lissabon: slapen in een stadspaleis en zoeken naar “A Hollanda” van Ramalho Ortigão

Lissabon: het MAAT museum, een nieuwe attractie in Belém

Nachttrein naar Lissabon

Vogels en vissoep in de buurt van Lissabon

In het voetspoor van een paar dinosaurussen

Vier redenen om een huis in Portugal te kopen

Een Portugese droom: een ware liefdesbetuiging aan de mensen van de Alentejo

Yann Martel: De hoge bergen van Portugal

Gerrit Komrij – Brieven uit Alvites: ontroerend mooi

Gerês
De hoge bergen van Portugal (deze foto is in de Gerês genomen).

Gerês

Koeien

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Bedankt voor alle info.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s