Lagoa de Óbidos: watersporters opgelet!

De enorme lagune van Óbidos met aan de ene kant het strand van Foz do Arelho en aan de andere kant het strand van Bom Sucesso is zomer en winter een geliefd oord om te ontspannen. Zand en zeewater in overvloed. De lagune valt in twee gemeentes: Óbidos en Caldas da Rainha. Om van de ene kant, Caldas da Rainha – Foz do Arelho, naar de andere kant, Óbidos – Bom Sucesso, te geraken, ben je wel even (met de auto!) onderweg. Zo diep landinwaarts gaat deze lagune.

DSC03890
Op de voorgrond het strand van Caldas da Rainha: Foz do Arelho. Aan de overkant het strand van Bom Sucesso, dat bij de gemeente Obidos hoort. De opening tussen de lagune en de zee verschuift elk jaar.

Nadadouro

DSC01909

Bij eb kun je makkelijk in de buurt van de monding naar verschillende eilandjes in de lagune lopen en met een beetje zwemmen kom je ook aan de overkant. Let goed op de getijden. Ik heb het wel eens moeilijk gehad met terugkomen!

Voor kinderen is het leuk toeven in het lage water en veel strandgangers beleven plezier aan het luieren en badderen in het doorgaans iets warmere water dan aan de kant van de oceaan. Om te voorkomen dat badgasten en watersportliefhebbers in elkaars vaarwater gaan zitten, mag de laatste groep niet meer in de buurt van de vele badgasten komen. Ik begrijp deze beslissing wel. De jetski’s veroorzaken ’s zomers overlast en een kitesurfer op je nek krijgen lijkt me ook geen pretje.

DSC_1131
Kites liggen klaar bij de Escola de Vela da Lagoa in Nadadouro

Geen watersport meer in het badgastengedeelte

Captura-de-ecrã-2017-06-20-às-22_25_37

Om iedereen zijn pleziertje te gunnen is er nu een denkbeeldige lijn getrokken tussen de opening met de Altantische Oceaan en de kade van Foz do Arelho, aan de ene kant, en het parkeerterrein van Bom Sucesso, aan de andere kant. Binnen deze lijnen mag je alleen badderen. Erbuiten en op zee kun je elke watersport blijven beoefenen.

Aan de kant van Foz do Arelho, in het plaatsje Nadadouro, heb je trouwens een prachtig gelegen zeilschool, Escola de Vela da Lagoa. In dit gedeelte van de lagune kun je naar hartenlust zeilen, kitesurfen of windsurfen (ook als je je eigen plank meeneemt).

SAM_0108

Op zee bodysurfen is daarnaast ook een optie. Maar ja, dat is wél voor de geoefende surfer, want de golven van de Atlantische Oceaan kunnen meedogenloos zijn.

Boetes

Ben je hardleers en ga je als watersporter naar het badgastengedeelte, dan is de boete niet mals: tussen de 400 en 2500 euro. Van 15 juni tot en met 17 september 2017 lijkt het me daarom verstandig om als watersportliefhebber vooral meer landinwaarts je sport te beoefenen…

DSC_2371
Tussen 15 juni en 17 september 2017 mag je in dit stuk, waar de meeste badgasten zitten,  geen watersport meer beoefenen.

Wandelen langs de lagune

Liever wandelen? Aan beide kanten kun je ook heerlijk langs de lagune lopen!

Lagoa de Óbidos

Wij lopen vaak in de namiddag van de Escola de Vela da Lagoa in Nadadouro naar de boulevard van Foz do Arelho, waar we iets drinken. Vervolgens lopen we weer terug. Een wandeling van anderhalf uur met een half uurtje op het terras van Sétima Vaga is het hele jaar rond een prima uitje.

Meer lezen over de regio?

Over stranden nabij Óbidos? Of over Caldas da Rainha, een bekende keramiek- en cultuurstad? Over Pedro en Inês de Castro, die in Alcobaça begraven liggen?  Over het godendrankje Ginja?

Lees dan deze blogposts:

Surf en strand

Lofzang op Caldas da Rainha!

Piemels spotten in Caldas da Rainha

De vijf musea in Caldas da Rainha

Hoe zat het ook alweer met Pedro en Inês de Castro?

Vergeet Port. Stap over op Ginja!

Geen enkele blogpost meer missen? Meld je aan als volger door je e-mailadres in te vullen (rechtsonder op deze pagina). Of like de pagina Zin in Portugal op Facebook! Instagram is niet ‘echt mijn ding’, maar ik probeer nu wel steeds mooie foto’s te plaatsen om zo een aardig beeld van de veelzijdigheid van Portugal te geven.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. willem schreef:

    Hoi ik ben er 2 weken geleden nog ene paar keer geweest. Er waren veel kite surfers. omdat er veel wind was.Met een drankje op 1 van de terrasjes had je een prachtig uitzicht op de kitesurfers die dr kunsten vertoonde.Een supermooi plekje zeker in Juni , dan is het nor erg rustig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s