Het is carnaval en er is er één jarig!

Het is me vandaag aardig gelukt om de twee oudsten van de familie de dag door te loodsen zonder dat er een onvertogen woord gevallen is. Dat loopt wel eens anders. Soms zit ik binnen een halve minuut tussen twee kijvende dames op leeftijd. Alleen al een ‘Hoe gaat het?’ van mijn moeder en een antwoord van mijn tante als ‘Mais ou menos (min of meer)‘ plus een beginnende klaagzang over allerlei kwalen is genoeg voor heibel, want mijn moeder kapt het gezever meestal droogjes af met een ‘dan ga je toch naar een goede specialist!’, wat mijn tante altijd op de kast krijgt, want ‘ze heeft niet haar hele leven zo hard gewerkt om haar geld aan dure artsen uit te geven’. Op die momenten ben ik blij dat we met héél weinig zijn. Stel je voor dat je een uitgebreide familie hebt!

Maar vandaag loopt het anders: er is er één jarig en het is carnaval. We zijn door tante Tia uitgenodigd om bij Wok One, de Chinees op het industrieterrein, te gaan eten. Best bijzonder, want doorgaans geldt hier ‘wat de boer niet kent dat eet hij niet’, maar mijn tante is wég van de Chinees. Dit weer tot grote vreugde van mijn man, want die vindt het ook beslist geen straf om bij Wok One: constante kwaliteit, lekkere sushi, genoeg groente, heerlijke mihoen en je mag zoveel taart eten als je wilt. Kortom, bij het horen dat het maal ter ere van de 79 jaar van tante Tia bij de Chinees plaatsvond, ging hier in huis gejuich op.

#zininportugal

#zininportugal

Verjaardagen verlopen hier volgens een vast patroon: op de markt een bloemstukje kopen, lunch en daarna ’s middags tegen lanche-tijd (vijf uurtje) taart. Omdat het vandaag Carnaval is, zijn we sowieso in een lollige bui.

#zininportugal

Carnaval in Caldas

De vrijdag voor Carnaval is, traditiegetrouw, de optocht van alle scholen in de omgeving. Een eindeloze stoet kindertjes trekt langs het gemeentehuis van Caldas da Rainha. Langs de kant trotse opa’s, oma’s, papa’s en mama’s. De plaatselijke juffen en meesters moeten zich de afgelopen weken suf geknutseld hebben, want overal zie ik vertederende kleine koninginnetjes, minions, spider men en kikkers. En wat lopen ze gedisciplineerd mee! Keurig handje in handje en de wat oudere leerlingen in vrolijke groepjes naast elkaar. Ik ontwaar ergens een politieagent, die op de Portugese variant van K3 ook gezellig meedoet.

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

Op zaterdagavond, vanavond 2 maart 2019, paraderen vanaf 21.30 uur de volwassen door de straten van Caldas da Rainha. En daarna is er bal in het park (Baile do Casino). Kom je ook? Ik zal mijn feestneus opzetten!

#zininportugal

En voor wie vanavond geen zin heeft: morgen, zondag 3 maart, is er opnieuw een stoet en dinsdag 5 maart, op de échte Carnavalsdag, natuurlijk ook. Alle ambtenaren zijn dinsdag vrij (en hebben gemakshalve de maandag ook vrijaf genomen), dus de carnavalsoptochten in de omgeving zijn druk bezocht. Ten minste, als de weergoden de carnavalsvierders gunstig gezind blijven!

Handige informatie voor wie nog Carnaval aan de Costa de Prata wil vieren

Carnaval Caldas da Rainha
carnaval caldas da rainha

Carnaval Nazaré
Image may contain: text

Carnaval in Torres Vedras
Het allergrootste feest wordt in Torres Vedras gevierd. Neem een kijkje op de site van deze carnavalsvierders: Carnaval de Torres Vedras.

Geen beeldverhaal meer missen? Tik je e-mailadres in bij de volgknop. Dan ontvang je een volgend beeldverhaal meteen in je inbox! Of like de pagina van Zin in Portugal op Facebook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s