Fátima: wees gegroet Maria en Paus Franciscus natuurlijk!

Woensdagmiddag 10 mei 2017 veel Ave Maria’s gehoord op het plein voor de kerk in Fátima, waar Paus Franciscus zaterdag 13 mei de mis zal opdragen.

DSC07615

Honderd jaar geleden verscheen Maria voor het eerst aan drie herdertjes, kinderen nog. Op 13 mei 1917 zagen de broer en zus (Francisco en Jacinta) en hun nichtje (Lúcia) tussen de olijfbomen de Heilige Maagd voor het eerst en daarna elke maand de 13e tot Ze het op 13 oktober 1917 voor gezien hield. Al gauw hoorden mensen in de omgeving van deze bijzondere gebeurtenis. Mijn overgrootopa is daarom met twee vrienden poolshoogte gaan nemen en kwam zo opgetogen terug dat hij zijn dochter – mijn oma- , in 1917 twaalf jaar oud, overhaalde om ook te gaan kijken. En daar gingen ze, met de trein tot Valado dos Frades en lopend verder. De tocht naar Fátima heeft zo’n indruk gemaakt dat we het er in de familie honderd jaar later nog over hebben. Het schept dus een zekere verplichting: honderd jaar na de eerste verschijning horen wij ook naar Fátima te gaan. Comfortabel reizend in een auto, dat wel. Vooruitgang heet dat.

DSC07583
Kunstenares Joana Vasconelos heeft voor de gelegenheid een reusachtige rozenkrans ontworpen.

Portugal is al een jaar in de ban van het bezoek van de Paus. Alhoewel Zijne Heiligheid slechts 24 uur op Portugese bodem doorbrengt, lijkt alles deze dagen in het teken te staan van de heiligverklaring van Jacinta en Francisco. Deze twee herdertjes zijn jong overleden. Lúcia, de derde, is non geworden en heeft de rest van haar leven zwijgend tussen de Carmelieten doorgebracht tot ze in 2005 overleed. Zij zal dus nog even moeten wachten op haar heiligverklaring.

DSC07496
Ik heb onze Guia do Peregrino uit 1928 uit het archief gehaald en een beeld van de -nog jonge- Lúcia opgezocht.

In mijn auto zitten twee dames van 77, mijn moeder en mijn tante. Ontelbare malen hebben ze Fátima al bezocht. Het is een geliefd uitje. Van de zomer zijn we nog met mijn moeder naar Fátima gegaan om een kaarsje aan te steken voor de enorm lelijke wond op haar been die maar niet wilde helen. Ik heb giebelend over het plein gelopen met een joekel van een wassen been en gedacht: baat het niet, schaadt het niet. Maar de werkelijkheid is: de wond is genezen…. Volgens mijn moeder komt dit door onze reis naar Fátima, volgens mij door de uitstekende verzorging van de speciale wondverpleger in een privékliniek (kosten 600 euro, maar dan heb je ook een dichte wond!). “Nee,” beweert mijn moeder, “het komt door onze gebeden in Fátima. Daardoor ben ik de kliniek São Peregrino in Caldas da Rainha op het spoor gekomen”. Wel toevallig (of bestaat toeval niet?): de kliniek heet De Heilige Pelgrim…

DSC07538

Over pelgrims gesproken. Onderweg naar Fátima komen we honderden pelgrims tegen. Net als honderd jaar geleden lopen hele dorpen en veel verenigingen naar Fátima. Mannen, vrouwen, jong en oud. Van heinde en ver komen ze. Een grote groep uit Lamego (het verre noorden!) arriveert op het plein. Het ontroert me. Uit hun monden klinkt zachtjes het Ave Maria. Andere groepen bidden het Onze Vader. Zo veel geloof heb ik nog nooit bij elkaar gezien. Van zo veel vrede barst ik bijna in snikken uit. Zelfs mijn tante, die sinds de dood van haar man in het zwart door het leven gaat en altijd somber is, is vanmiddag tevreden met haar aardse leven. “Het is alsof iedereen elkaar begrijpt”, vat mijn moeder het gevoel dat hier op het plein heerst samen.

DSC07546

DSC07548

DSC07579

DSC07551

Al snel ben ik mijn moeder en tante kwijt, doordat ik gefascineerd raak door de niet aflatende stroom pelgrims. Het plein voor de kerk (een kopie van het Sint Pietersplein in Rome, trouwens) wordt op dit moment ingericht voor de Procissão de Velas (kaarsenprocessie) op vrijdagavond en de mis die de Paus op zaterdagmorgen opdraagt. Een miljoen mensen verwachten ze in Fátima. Deze voorspelling lijkt me enigszins aan de hoge kant, maar gezien de toeloop zullen de komende dagen toch al gauw een half miljoen mensen deze kant opkomen. Wat zijn wij blij dat we woensdagmiddag al zijn gegaan! En hebben kunnen parkeren op nog geen 100 meter van het plein!

DSC07590

Mijn moeder en tante vind ik terug bij de kaarsenbak. Met gevaar voor eigen leven steken ze de kaarsen aan. En ja, ook een voor Feyenoord. Misschien dat het helpt!

DSC07517

Informatie

Wil je een dezer dagen Fátima bezoeken? Kijk dan op Operação Fátima. Daar staat alle officiële informatie op. Fátima wordt vanaf vandaag, donderdag 11 mei, voor autoverkeer afgesloten. Er zijn parkeerplaatsen (aangegeven als ‘bolsas de estacionamento’) vanwaar bezoekers kosteloos met bussen naar Fátima worden vervoerd. Dag en nacht vanaf vrijdag tot zondag 14 mei!

Iets lekkers eten in Fátima? Neem dan een Pastel de Fátima. Een beetje verscholen in een ietwat naargeestig winkelcentrumpje “Paulus” zit een uitstekende pastel de nata-bakker!
DSC07619

DSC07620
Een Pastel de Fátima is een pastel de nata in hartvorm (met véél meer lekkere custardvulling dan in een gewone pastel de nata!)

Wil je de mis op het plein bijwonen? Zorg dat je er vroeg bij bent. Op woensdagmiddag 10 mei hadden mensen al stoeltjes neergezet (vastgeketend).

DSC07572

Geïnteresseerd in het verhaal over de tocht naar Fátima met de handleiding voor pelgrims uit 1928 en het wassen been? Klik dan hier.

DSC07598

Geen blogposts meer missen? Door onderaan op de volgbutton te klikken, ontvang je voortaan nieuwe blogposts meteen in je e-mail (zonder spam!). Of volg me op facebook.com/zininportugal.

DSC07606

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s