Portugal versoepelt omdat het kan

Update 20 febuari

Vanaf 19 februari zijn er weer versoepelingen.

Om het land in te komen geldt nog steeds een verplichting van een EUcoronacheckbewijs of negatieve test. Verder hoef je deze niet meer te laten zien. Mondkapjes blijft men dragen op plekken waar dat nu ook verplicht is (lees afgesloten ruimtes).

Wil je een ziekenhuis of een gezondheidsinstituut in of iemand in een verzorgingstehuis bezoeken, dan geldt nog wel dat je een vaccinatiebewijs met booster die langer dan 14 dagen geleden is gezet moet laten zien of een negatieve test.

Lees het op: https://www.visitportugal.com/nl/content/covid-19-measures-implemented-portugal

Verder, maar wellicht voor bezoekers van Portugal minder interessant, geldt (info opCovid19 EstamosOn):

 • geen quarantaine bij hoogrisicocontact
 • geen thuiswerkadvies meer
 • geen maximaal aantal bezoekers meer
 • geen negatieve testverplichting meer bij grote evenementen

Update 7 februari:

De tekst van de op 3 februari aangekondigde versoepeling staat eindelijk op Visit Portugal (officiële site van staatswege ter bevordering van het toerisme): https://www.visitportugal.com/en/content/covid-19-measures-implemented-portugal. Let op: je komt dus met je EUcoroncheckbewijs Portugal in. Maar ook met een negatieve test ben je welkom (als je dus geen EUcheckbewijs hebt). Alleen … een negatieve antigeentest mag maar 24 uur oud zijn (was eerst 48 uur!).

Naast een EUcoronacheckbewijs of een negatieve test hoor je ook een Passenger Locator Card in te vullen: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card. Ik moet eerlijk bekennen dat dit formulier niet altijd gecontroleerd wordt, maar naar het bewijs dat je covidproef bent wordt gegarandeerd bij aankomst naar gevraagd!

Zelf vind ik de site van de Portugese luchthavens ook altijd een bezoekje waard (al is het maar om actuele aankomst/vluchttijden te checken). Voor de Portugese variant van Schiphol.nl ga je dus naar ANA.PT : https://www.ana.pt/en/passenger-guide/what-you-need-to-know/covid-19

En check altijd voor vertrek de laatste stand van zaken (zie hiervoor de websites onderaan deze pagina), want regels veranderen. Ik spreek uit ervaring, want ik heb aan de begin van dit coronatijdperk meegemaakt dat de regels veranderd werden terwijl ik in de lucht hing. Gelukkig is deze tijd van paniekvoetbal voorbij en worden maatregelen nu meestal even van tevoren aangekondigd, maar je weet maar nooit ;-). Boa viagem, hè!

Update donderdag 3 februari : de Ministerraad heeft vanmiddag aangekondigd dat men geen negatief testbewijs meer nodig heeft om naar Portugal te reizen als mensen een EUcoronacheckappbewijs hebben (en binnenkort volgen nog meer versoepelingen is de verwachting)!. De versoepeling gaat in vanaf het moment dat deze resolutie wordt gepubliceerd.

3 februari RTP (Radio Televisão Portugal)

De officiële tekst is hier te vinden : https://www.portugal.gov.pt/pt/gc22/governo/comunicado-de-conselho-de-ministros?i=468

Voor mijn actieradius maakt het even niet uit, want heb de afgelopen dagen na een positieve zelftest noodgedwongen in bed doorgebracht en me een vaatdoek gevoeld met rauwe keelpijn en koorts (maar ben gelukkig wel weer aan het opknappen…)

Mijn man zei ‘wat ben je stil’ en inderdaad ik voelde me niet mijn levendige zelf. Vervolgens test gedaan en jawel : 2 streepjes. Daarna ging het snel, koorts, keelpijn, niet kunnen slikken, afgelopen dagen even geen knip voor de neus waard geweest 😥

Situatie begin januari :

Sinds zondag 9 januari is de kerstverlichting uit. Jammer, want wat mij betreft had deze nog wel een maandje mogen blijven hangen. Maar het nieuwe jaar is begonnen. In ons geval met een duik in de Atlantische Oceaan op 1 januari. Ik was dit keer zó blij dat alles weer eens meezit, dat ik zonder vrees het water in ben gevlogen. Om door een golf overmeesterd en meegesleurd te worden…

Vanaf de kant zag het er angstaanjagend uit met als enige lichtpuntje de oranje-Unoxmuts die bleef aangeven waar ik naartoe dreef. Mijn man, die deze duik – hartje winter –  aan de dwazen in zijn omgeving overlaat,  heb ik later gevraagd of hij me was komen redden. ‘Geen seconde aan gedacht, ik heb nieuwe schoenen aan! Bovendien je komt toch wel aan land als je je laat drijven’, altijd even praktisch, mijn echtgenoot!  En aldus geschiedde: met mijn billen nog rauw van het schuren op het zand (wat ben ik blij met mijn vetrandje daar!) en mijn benen geschaafd, ben ik inderdaad aan land gekomen. Tot opluchting van mijn wederhelft, hoor,  die –  me in mijn handdoek wikkelend – bekende dat hij het toch even benauwd had gehad toen er even alleen twee spartelende beentjes en een oranjemutsje in de kolkende golvenmassa zichtbaar waren.

Caldas by night – elk jaar vanaf eind november tot na Driekoningen (6 januari)
Dit stilleven hangt er gelukkig het hele jaar. Weliswaar veel te verscholen, helaas… (parkeerplaats bij voor privékliniek Montepio, busstation)

Maatregelen om de pandemie beheersbaar te houden

Op 25 november 2021 heeft António Costa, de premier van Portugal, maatregelen aangekondigd om de pandemie ook ná de kerstvakantie beheersbaar te houden. Hij wilde geen herhaling van wat er januari 2021 is gebeurd: beelden van rijen ambulances voor het academische Hospital Santa Maria in Lissabon bereikten een jaar eerder zelfs het nieuws in Noord-Europa. Na een strenge lockdown in 2020 heeft Portugal de teugels met Kerst en Oud&Nieuw laten vieren en daarna is het hopeloos misgegaan. De ziekenhuizen konden de druk niet aan, waardoor enkele mensen niet op tijd de juiste hulp hebben gekregen. Geen januari 2020 in januari 2021 dus.

Na die desastreuze januarimaand vorig jaar zijn er in het voorjaar 2021 ingrijpende maatregelen genomen waar we eind 2021 de vruchten van mogen plukken. De prikcampagne die door een task force van het leger onder leiding van vice-Almirante Gouveia e Melo is opgezet, wordt zeer succesvol doordat Portugal een enorm hoge vaccinatiebereidwilligheid onder volwassenen én jongeren kent. Boosteren (in Portugal ‘dose de reforço‘) is ook geen issue. Daarnaast zijn mensen vrijwillig ook mondkapjes gaan dragen op plekken waar het niet verplicht is én wordt er eindeloos gepoetst. Ik ken een restaurateur in Foz do Arelho lho die je een werkelijk dodelijke blik toewerpt als je iets te snel naar je tafeltje in de zon loopt en hij nog niet de tafel én alle stoelen heeft gedesinfecteerd. Hij snapt niets van de haast van buitenlanders. Eerst poetsen, dán pas zitten!

Ik heb tijdens de persconferentie van António Costa – die ik in de auto op de radio heb gehoord – zitten juichen bij elke versoepeling : ‘een sterk gevaccineerde bevolking zorgt dat de druk in de ziekenhuizen niet verder oploopt’. Waarvan akte! We kunnen het aan, is duidelijk de boodschap van de premier. Even speelt de gedachte ‘hij doet dit toch niet om in een goed blaadje bij de kiezer te komen? (30 januari zijn er verkiezingen). Nee, daar geloof ik niets van. António Costa en Marcelo Rebelo de Sousa zijn een baken van stabiliteit, ongeacht hun verschillende politieke kleuren. En: alles wordt elke dag door de minister van volksgezondheid uitgelegd. Bovendien: je merkt het aan alles. Het leven gaat eigenlijk al weken zijn normale gang en ik hoor wel van besmettingen, maar niet met rampzalige gevolgen (lees ziekenhuisopnames).

Dat er zo veel Portugezen thuis zitten, ligt weer aan het enorme aantal mensen dat zich laat testen. Wil je naar je moeder in het verzorgingstehuis? Prima, maar dan ga je wel eerst langs een officiële teststraat. Met een negatieve test mag je je moeder bezoeken. Portugezen hebben per maand recht op zes van die testen, die o.a. bij apotheken worden afgenomen (vandaar de rijen bij sommige apotheken!). Met zo’n negatieve test kun je ook naar theater, voetbalwedstrijd én tijdens de feestdagen op 24, 25 december, 30, 31 en 1 januari mocht je er ook mee naar het restaurant. In restaurants mag je al een tijdje gewoon met de QR-code van je coronavaccinatiebewijs naar binnen, maar tijdens de feestdagen wilde men geen samenkomsten van mensen in restaurants. Vandaar de extra maatregel om een negatief bewijs te overleggen. Dit heeft eventjes gezorgd voor een run op de testlocaties, waardoor de regering rap heeft besloten dat mensen op de bovengenoemde dagen ook met een zelftest, die onder auspiciën van de restaurateur wordt uitgevoerd, naar binnen mogen. In de praktijk: voor de de deur stokje in je neus, even het resultaat wachten, laten controleren én dan de rest van je maaltje het bewijs van je Covid19-vrije status naast je bord. Bijzondere tijden, bijzondere oplossingen. Oplossingen die gelukkig het leven wel beetje leuker maken!

Dit gaan we nooit meer vergeten: twee van ons met het resultaat van een zelftest op tafel op 1 januari 2022. Uit angst voor controle wilde de ober dat dit naast de borden bleef liggen.
Tandoori bij Delhi Darbar

Ook opvallend: António Costa verlost tijdens deze persconferentie in één klap ruim 260.000 mensen van hun quarantaineplicht! Ben je geboosterd en in contact geweest met een besmet iemand? Dan kun je gaan werken! Met het vriendelijke, doch dringende verzoek om vooral te blijven (zelf)testen. Ik snap dat wel, op moment van spreken, zitten 400.000 Portugezen thuis in quarantaine. Dat is zo’n 4 procent van de gehele bevolking. En denk niet licht over quarantaine: in Portugal worden de huisgenoten van een covid19-positief geval geregistreerd! We horen dat fabrieken in de omgeving stil komen te liggen, roosters kunnen niet meer worden gemaakt. De TAP cancelt de ene na de andere vlucht begin januari. Een typisch gevalletje van ‘de wal keert het schip’.

31 december 2021 – 23.45 uur

Ook op straat is het met oud en nieuw in ons lieve provinciestadje rustig geweest. Iedereen houdt zich aan de maatregel dat je met niet meer dan 10 man op de openbare weg gezien mag worden. Drank is helemaal uit den boze. Dus her en der staan wat plukjes vrienden en gezinnen rondom de grote  verlichte kerstboom in Caldas da Rainha. Bij de twaalfde slag van de kerkklok roept iedereen enthousiast Feliz Ano Novo in koor en zet een meneer tot ieders verrassing ineens snel een doos op straat. Zelden zo opgetogen naar een paar vuurpijlen gekeken (‘normaal’ is het groot feest met vuurwerk van de gemeente). Ook typisch:   na afloop van deze solovoorstelling  pakt de beste man de doos op en gooit hem weg. Geen rotzooi blijft liggen. Fijn! We hebben uiteraard hard voor hem geklapt en zijn daarna een rondje door de stad gaan lopen. Weinig volk op straat, verlaten straten, met op de oude vismarkt, waar de jeugd vaak bijeenkomt, wat vrolijkheid. Geen politieagent gezien, geen seconde me niet senang gevoeld. Alles pais en vree. Op ’n kleinigheid na: we denken bij de rotonde van de koningin een zebra over te steken en horen nog net hoe een auto komt aanscheuren. Verbijsterd bevriezen we op de stoep. Met piepende banden stopt de auto met jongelui keurig. Haha, de angst voor een leven lang smartengeld betalen als je iemand op een zebra omver rijdt zit er ook op oudejaarsnacht goed in.

En nu even concreet

In mijn blogpost van eind november met ‘nieuwe maatregelen’ staat een vertaling van de maatregelen waarmee deze nieuwe periode vanaf 1 december 2021 is begonnen. Daar valt na te lezen welke maatregelen in eerste instantie zijn genomen. Hierop zijn steeds wijzigingen geweest.

Voor ons is nu half januari 2022 het volgende belangrijk:

Er geldt voor vluchten uit EU-landen nog steeds een verplichting om een negatieve test, naast je EU-coronabewijs, te overhandigen. Dit móet een officiële test zijn.

In de praktijk: bij aankomst in b.v. Lissabon worden de passagiers naar een deel van de aankomsthal geleid die uitmondt bij de metro. Daar staan medewerkers klaar die op aanwezigheid van dit formulier controleren. Vliegtuigmaatschappijen eisen ook een Passenger Locator Card, maar heel eerlijk: niemand die is overgekomen is hierop in Lissabon gecontroleerd. Op Schiphol  worden het negatieve testresultaat (anders stevige boete – 20.000 euro – voor vliegtuigmaatschappij!) én de Passenger Locator Card gecontroleerd. Heb je de laatste niet, dan moet je die ter plekke soms nog op Schiphol invullen en dat geeft gedoe.

Om van Portugal naar Nederland te vliegen heb je geen negatief testresultaat nodig. Dan is je EU-coronabewijs voldoende. En niemand vraagt naar een Passenger Locator Card.

Hieronder de Portugese tekst (plus strekking in het Nederlands) zoals deze, zeggen en schrijven zondagavond 16 januari,  op de officiële site staat https://covid19estamoson.gov.pt staat.

Assim, a partir do dia10 de janeiro  – aldus vanaf 10 januari:

 • Regime de teletrabalho obrigatório em todo o território nacional continental até ao dia 14 de janeiro (passará a ser recomendado a partir dessa data); – vanaf 14 januari is het niet meer verplicht om thuis te werken. De verplichting wordt aanbeveling.
 • Reabertura de bares e discotecas no dia 14 de janeiro; – heropening van bars en discotheken vanaf 14 januari
 • Mantêm-se os limites relativos à ocupação dos estabelecimentos comerciais – ocupação máxima indicativa de uma pessoa por cada cinco metros quadrados de área); – nog steeds 1 bezoeker per 5 vierkante meter in een winkels/commerciële etablissementen
 • Nas escolas:– op scholen
  • Reabertura a dia 10 de janeiro; – heropening 10 januari
  • Fim dos isolamentos de turmas após deteção de caso positivo; – einde van het naar huis sturen van een hele klas als een leerling positief is
  • Testagem de docentes e não docentes nas duas primeiras semanas após o regresso às aulas. – het testen van docenten en niet-docenten (dus andere medewerkers op een school) in de eerste twee weken na de heropening van de scholen
 • O certificado digital passa a ser obrigatório para acesso a: – de digitale code (EU-coronacheckbewijs) is verplicht voor toegang bij
  • Restaurantes; – restaurants
  • Estabelecimentos turísticos e alojamento local; -toeristische etablissementen en verblijf bij lokale aanbieders (alojamento local is de Portugese naam voor kleinschalige aanbieders, soms particulieren die hun huis verhuren)
  • Espetáculos culturais;- culturele spektakels
  • Eventos com lugares marcados; – evenementen met vaste zitplaatsen
  • Ginásios. – sportscholen
 • A apresentação de resultado negativo de teste COVID-19 passa a ser obrigatória para acesso a: – het vertonen van een negatief testresultaat is verplicht voor toegang tot:
  • Visitas a lares; – bezoek bij tehuizen
  • Visitas a pacientes internados em estabelecimentos de saúde; – bezoek bij patiënten die opgenomen zijn bij gezondheidsetablissementen
  • Grandes eventos e eventos sem lugares marcados ou em recintos improvisados – grote evenementen en evenementen zonder vaste zitplaats of in geïmproviseerde ruimtes zijn.
  • Recintos desportivos (salvo decisão da DGS). – sportieve ruimtes, behalve die ruimtes die door een besluit van de DGS – gezondheids directoraat – hiervan ontheven zijn
 • Prevê-se a proibição de consumo de bebidas alcoólicas na via pública, com exceção das esplanadas. – het ligt in de lijn der verwachting:  het verbod op alcoholische drankjes op de openbare weg, met uitzondering van terrassen.
 • Prorrogam-se até 9 de fevereiro de 2022 as medidas especiais em matéria de testagem para efeitos de voos internacionais. – tot 9 februari worden de speciale maatregelen m.b.t. het testen bij internationale vluchten verlengd
 • Recorde-se que, devido às novas normas da DGS, existem ainda mudanças nos isolamentos: – in herinnering: vanwege de nieuwe normen van de DGS zijn er nog wijzigingen m.b.t. de quarantaine:
  • O isolamento passa a ser aplicado apenas aos casos positivos e seus coabitantes; – de quarantaine wordt opgelegd aan positieve gevallen en hun huisgenoten
  • Pessoas com dose de reforço ficam isentas de isolamento; – mensen die geboosterd zijn zijn vrij van quarantaine
  • Isolamento é de 7 dias. – quarantaine duurt 7 dagen

Van een bevriende arts kreeg ik deze handige schema’s die uitleggen hoe te handelen bij infectie of bij contact met een geïnfecteerd persoon:

Voor positief getesten
Anders dan in Nederland: bij een positieve test móet je aangeven wie je huisgenoten zijn. Tevens krijg je van het Ministerie van Gezondheid een bewijs om je op je werk absent te melden. Na zeven dagen mag je uit quarantaine als je geen symptomen meer hebt of lichte symptomen hebt.
Bij een positieve zelftest bel je altijd de linha de saúde 24. Sowieso is dit de instantie die je belt om covid19-afspraken te maken of als je vragen hebt. Toets 9 in als je in het Engels geholpen wilt worden!

Contact met een COVID-geval
Huisgenoten zijn hoogrisicocontacten, BEHALVE als ze de boosterprik (dose de reforço) hebben gehad óf minder dan 180 dagen geleden Covid. In deze twee gevallen ben je laag risicocontact. Iemand die Covid19 heeft móet verplicht aangeven wie zijn huisgenoten zijn via de link die je als SMSbericht krijgt (dat is een formulier voor hulp bij het epidemiologisch onderzoek).
Ben je hoogrisicocontact dan 7 dagen quarantaine (je wordt niet gecontacteerd door iemand van de Openbare Gezondheidszorg), automatisch krijg je een verklaring dat je in quarantaine moet én opdracht om te testen (PCR of TRAG) tot dag 3 en op dag 7.
In de onderste groene rij: elk ander die met een covid geval in aanraking is geweest is een laag risico contact en hoeft niet in quarantaine. Wel goed zelf de symptomen in de gaten houden, je sociale contacten beperken en zo snel mogelijk een PCR of TRAG-test doen.

Conclusie: met deze maatregelen houdt Portugal de pandemie beheersbaar en zijn we al aardig op het niveau van ‘het oude normaal’.


Regels veranderen, dus check altijd de laatste versie voor je iets onderneemt! Handige sites om in deze tijd in de gaten te houden:

Site van de DGS – Direção-Geral de Saúde (de Portugese evenknie van de RIVM, hier vind je de nummers, dus de aantallen geteste, besmette, overleden personen per regio/stad)

Site om testafspraak te maken of als je een positieve zelftest hebt: linha de saúde 24 (toets 9 als je in het Engels geholpen wilt worden!)

Site van Covid19 estamos On ( informatie van rijkswege m.b.t. Covid19)

Site van SEF (informatie voor buitenlanders/expats en m.b.t. de grenzen – site die op asielaanvragen, visa,  verblijfsvergunningen etc is gericht)

Site van Visit Portugal met officiële toeristische informatie.

Om naar uit te kijken

Restaurants kijken ondertussen vooruit, ik zie overal dat men hoopt Valentijnsdag groots te vieren. En ik zie ook al aankondigingen voor 8 maart, de Dia da Mulher. Hoop doet leven, toch?

Voor ons blijft het nog even zoeken: mijn lieve mama wordt deze week 82! Better safe than sorry, dus geen feest natuurlijk, dat bewaren we voor als ze 83 wordt! Maar mam: gezellig met Daan naar Sabores d’Itália is geen slecht alternatief, toch?

Interieur van Sabores d’Itália (1 Michelinster).
Op Caldas da Rainha: uitjes en uit eten vind je meer over dit restaurant en de vele andere restaurants in de omgeving.
We gaan er weer een mooi jaar van maken, ma!

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik dan je e-mailadres bij de volgknop in. Of like Zin in Portugal op Facebook of Instagram.

Ik zag net dat de teller op 2098 volgers staat. Nog twee erbij en dan 2100. Weer een mijlpaal. Update 3 februari: inmiddels ruim 2100 volgers. Muito obrigada a todos!

I ❤️ het januarizonnetje in Caldas da Rainha!
Dit is trouwens de tuin van het Museu da Cerâmica in Caldas da Rainha. Ik heb er al eens een blogpost over geschreven toen ik geheel onverwacht ineens een privérondleiding kreeg :  Delft in Portugal
Stay safe e até breve.

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Petra Smeenk schreef:

  Wat weer een informatieve, positieve en leuke post, geniet ervan! Dank en veel plezier daar

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s