Palácio da Brejoeira: imposant paleis en uitstekende wijn

on

In het uiterste noorden van Portugal staat een paleis, dat lange tijd maar één bewoonster kende: een stokoude dame, Hermínia de Oliveira Paes. Haar vader heeft in 1937 het magnifieke Palácio da Brejoeira voor zijn destijds bijna achttienjarige dochter gekocht. Met zo’n paleis als onderkomen dienen de gewenste huwelijkskandidaten zich in grote getale aan, moet de beste man gedacht hebben. Maar het loopt anders. Dona Hermínia blijft kinderloos en haar geliefde kan pas na de anjerrevolutie in 1974 officieel met haar trouwen – eerder lukt niet, want echtscheidingen zijn ten tijde van het katholieke fascistische regime verboden.

Als Dona Hermínia op 30 december 2015 op 97-jarige leeftijd overlijdt, is haar nalatenschap immens: een neoklassiek paleis van ruime afmetingen en landerijen met in totaal 29 hectare wijngaarden, bossen en tuin. Omdat Dona Hermínia geen kinderen heeft, laat ze haar bezit na aan de mensen uit de streek. Verenigd in een ‘cooperativa’ verzorgen de nazaten van haar bediendes nu rondleidingen en produceren ze jaarlijks een van de beste witte wijnen van Portugal. Goedkoop is hun merk “Alvarinho – Palácio da Brejoeira” allerminst: de prijzen voor een flesje beginnen bij zestien euro.

Palácio da Brejoeira

DSC00804

Downton Abbey of je eigen bruiloft?

Vanuit Ponte de Lima, waar we logeren, is een uitstapje naar het paleis goed te doen. Sinds kort ben ik voor Do you like Portugal? – het Engelstalige zusje van Zin in Portugal – flink aan het filmen geslagen. Dus van de reis naar het uiterste noorden zijn bewegende beelden. Soms heb je daardoor enige bijvangst: ben je aan het filmen in de auto en tegelijk getuige van een onverantwoordelijke inhaalmanoeuvre op zijn Portugees. Met drie auto’s op een tweebaansweg door een bocht? Het kan allemaal. Gewoon een kwestie van stalen zenuwen en de juiste beschermengel. Bekijk het filmpje maar!

Het paleis en de tuinen van Palácio da Brejoeira zijn met een gids te bezoeken. Voor 7 euro 50 loop je door oude vertrekken die nog in oorspronkelijke staat zijn (lees: de verf bladdert van de muren). Hier geen massatoerisme: nee, de gids, die afwisselend Engels en Portugees spreekt, loopt met enkelingen mee. Mocht je Portugees niet zo goed zijn, geen probleem. In het mapje dat je meekrijgt, staat wat hij vertelt in het Engels. Voor een paar euro extra krijg je een wijnproeverij. Ik had me daar veel van voorgesteld, maar ze schenken gewoon een glas wijn bij de receptie voor je in. En dat is het dan…

Palácio da Brejoeira

Bijzonder is de oude adega, waar ze brandewijn opslaan. Naast de uitstekende ‘Vinho Verde’ wordt hier ook een soort cognac geproduceerd. Eigenlijk mag ik geen ‘Vinho Verde’ zeggen, het is een Alvarinho-wijn (vernoemd naar de druivensoort Alvarinho). En het woord Cognac is natuurlijk helemaal uit den boze. Dat mag je alleen voor de Cognac-regio gebruiken. Maar een goed verstaander heeft me begrepen: dit distillaat doet er niet voor onder!

Palácio da Brejoeira

Palácio da Brejoeira

Doe mij ook maar zo’n optrekje denk je al gauw als je door de imposante poort de oprijlaan oprijdt. Een filmmaker kan hier zonder veel aanpassingen een kostuumfilm opnemen. Een geweldig decor voor een Portugese Downton Abbey! Waarom niet?

Palácio da Brejoeria

Helaas mogen gewone stervelingen binnen niet filmen of fotograferen. Daardoor heb ik geen foto’s van de betegelde hal, de glazen kas en, heel bijzonder, het inpandige theatertje. Maar hé, misschien is dit maar goed ook… Nu móeten jullie wel naar het noorden van Portugal, naar de schitterende Minho-regio, om het Paleis van Brejoeira met eigen ogen te aanschouwen!

Handige informatie

Palácio da Brejoeira

Palácio da Brejoeira ligt op anderhalf uur rijden van het vliegveld van Porto en 130 kilometer ten zuiden van het Spaanse Santiago de Compostela.

Voor een bezoek is het handig om te reserveren. Als je een bezoek in de ochtend plant, kom dan ruim voor de lunch, want om 12.30 uur wil men gaan eten! Als je belt en reserveert, hoor je meteen hoe laat er een gids voor een rondleiding (duur één uur) vertrekt.

Adresgegevens:
Dorpje Pinheiros, plaats Monção, district Viana do Castelo, regio (Alto) Minho
T: 00 351 251 666129
E: recepcao@palaciodabrejoeira
W: https://www.palaciodabrejoeira.pt
GPS: N 42 02′ 29,69″  W 08 29′ 33,57″

Leuk om te weten: het paleis is beschikbaar voor feesten en partijen. Dus mocht je trouwplannen hebben of heb je nog een jubileum te vieren, dan is dit een droomlocatie!

Palácio da Brejoeira

Palácio da Brejoeira

Palácio da Brejoeira

Palácio da Brejoeira

Meer lezen over het noorden van Portugal? Klik dan op de volgende blogposts:

Romeinen in Ponte de Lima

Graftombes? Welnee!

Romantisch overnachten in Gemieira

Noord-Portugal: wandelen in de bergen en fietsen langs rivieroevers

Gerrit Komrij – Brieven uit Alvites: ontroerend mooi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s