16 kilometer fietsen = 16 kilometer afzien

Wat me bezielde om in een flamboyante Ibiza-look outfit in Ponte de Lima aan een fietstochtje te beginnen, weet ik nog steeds niet. Maar spijt heb ik wel als ik doorkrijg dat zestien kilometer in Portugal, langs een rivier, geen zestien kilometer lekker vlak over een strak aangelegd fietspad is. Nee, het worden zestien héle lange kilometers met flinke heuvels en pittige dalen. En dat fietst niet erg tof op kekke sandaaltjes en in een wapperende tent. Als we bijna drie uur later in Ponte da Barca aankomen, heb ik eikenhouten billen, polsen die bijna loshangen van het getril en voeten die kapotgetrapt zijn. Maar helaas, we moeten nog zestien kilometer terug. Ik kan wel janken.

Fietsen

Sandalen

Natuurlijk, een geoefende fietser (mijn man) draait er zijn hand niet voor om. Zestien kilometertjes fietsen van Ponte de Lima naar Ponte da Barca is voor die categorie een eitje.

Langs een rivier betekent voor mij: over een oever, dus vlak, dus makkelijk. Misvatting bovenste plank! Hier is het: heuvels met een stijgingspercentage van 15% op en af (nog enger dan op!) en paden van zand, kiezelsteentjes of grind. En dat alles met een helm op je bol, want mocht je vallen, hetgeen hier niet ondenkbaar is, dan is in ieder geval je hersenpan beschermd.

Fietsen

Genieten met een grote G doe je als je goed voorbereid aan de tocht begint.  Dus vergeet die hippe outfit en trek comfortabele fietskleding en goede schoenen aan. Neem daarnaast genoeg water mee, want het kan tegenzitten en dan ben je lang onderweg (en al helemaal als je een echtgenote meeneemt die geen fietskuiten heeft).

Ook handig: een rugzak in plaats van een hippe strandtas. Het fietst niet echt lekker met zo’n ding op je rug (de mountainbikes die je huurt zijn helaas niet voorzien van snelbinders of een fietstas).

Ponte de Lima

Fietsen naar Ponte da Barca

Fietsen naar Ponte da Barca

Wil je bewegend beeld van dit fietstochtje met mooie plaatjes van de omgeving? Kijk dan beslist ook naar het filmpje dat voornamelijk door mijn man is opgenomen (omdat hij steeds op mij moest wachten…)

En uiteraard, laat je door mij niet afschrikken. Ik ben gewoon geen fietser pur sang. Dus ik zeg: gewoon doen (en van tevoren een beetje oefenen kan geen kwaad!)

Verhuur fietsen: in Ponte de Lima bij de Clube Naútico (waar ze ook kayaks verhuren). Voor 15 euro krijg je de hele dag een fiets mee. Met fietshelm erbij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s