Portugees leren met Italki

Al eens van Italki gehoord? Nou, ik niet, tot een week of twee terug. Ineens schoot me van het weekend weer te binnen dat ik ergens in een krant iets had gelezen over ‘online een taal leren’. En toevallig had ik de naam Italki onthouden (meestal lees ik de krant erg vroeg op zaterdagmorgen, dus het moet indruk op me gemaakt hebben, anders was ik het echt vergeten). Maar ITALKI dus!

maxresdefault

Wat is Italki en vooral: hoe werkt het?

Italki is een online platform om je spreekvaardigheid, in welke taal dan ook, te oefenen. Je gaat simpelweg naar www.italki.com. Daar tik je de taal in die je wilt leren en prompt verschijnen er namen van mensen die jou hier bij kunnen helpen. Je kunt kiezen tussen hulpleraren en leraren met diploma’s. Ze stellen zich via een videootje voor. Die zijn al aardig om te bekijken, trouwens. Daarvoor hoef je niet eens een profiel aan te maken.

ITALKI 2 klein

Aan de rechterkant kun je zien wat een proeflesje en een echte les kost. Voor een paar dollar heb je al een proefles, die je met Ideal kunt betalen of met je creditcard. Wel rekent Italki per 10 dollar af (italki-credits noemen ze dit), dus je bent de eerste keer 10 dollar kwijt.

Voordat je betaalt, bekijk je eerst de beschikbaarheidstabel van de leraren. Gelukkig geven veel van hen ’s avonds en in het weekend les. Handig voor de werkende medemens. Ik vermoed dat Italki een leuke nevenverdienste voor jongelui oplevert, want de koppies die ik op de profielfoto’s zie zijn over het algemeen in de twintig en dertig.

ITALKI 3
Sommige docenten Portugees spreken ook vloeiend een andere taal, zodat in het begin de communicatie makkelijk verloopt. Als je nog geen woord Portugees spreekt, lijkt me dat handig. Zo is deze Maria Pedro ook Franstalig.

Op de beschikbaarheidstabel klik je een half uur of een uur aan. De volgende stap is betalen. Als je hebt betaald, dan is het afwachten of de docent het tijdstip ook accepteert. Let op: alle lessen moeten 24 uur van tevoren worden geboekt. Het is dus niet zo dat je meteen aan de slag kunt.

iTALKI 01

Heb je een match, dan stuurt de docent jou zijn skypenaam en op het afgesproken tijdstip belt hij jou, want jouw skypenaam heb je bij het invullen van je profiel al kenbaar moeten maken. Voordat het tijdstip van de les aanbreekt, heeft een beetje docent je natuurlijk, via Italki, een berichtje gestuurd. In dat berichtje kun je kenbaar maken wat je doel is (over een onderwerp praten, gewoon alleen kennismaken, iets grammaticaals behandelen etc).

Voor het leren of spreken van Portugees hoef ik Italki niet te gebruiken, maar omdat het me leuk leek op deze manier Frans te spreken, ben ik op onderzoek uitgegaan (en meteen bij de eerste de beste leuke Fransoos blijven hangen, moet ik eerlijkheidshalve bekennen). Deze Sacha had een aardige profielfoto (type buitensporter), prima videootje en articuleerde duidelijk (niet dat ik doof ben, maar sommige Fransen praten sneller dan de TGV de afstand tussen Parijs en Lille kan overbruggen). Met de studentikoze Sacha wilde ik wel een half uurtje babbelen en dus heb in een opwelling meteen een proefles geboekt, die hij prompt accepteerde. Het lesje is me prima bevallen. Zo’n half uur is zó voorbij! En héél aardig, Sasha bleef praten, dus ik heb fijn langer dan een half uur mijn Frans mogen oefenen.

Na afloop geeft de student (moi, in dit geval!) aan dat de les is gegeven en krijgt de leraar, de al genoemde Sacha, zijn centjes. Wat een geweldig laagdrempelig systeem om een taal, of in ieder geval de spreekvaardigheid daarvan, te leren. Probeer het maar eens uit, leuk hoor!

italki ikoontje

ITALKI
Van de dames hierboven en deze jongeman heb ik de video’s bekeken. Ze boezemden mij vertrouwen in. Bovendien geven ze les in het Portugees van Portugal. Op Italki zijn ook talloze docenten Portugees die Braziliaans-Portugees onderrichten. Als je je richt op Portugal, dan is het verstandiger om een Portugees-Portugees sprekende te nemen. Deze Joel Alves heeft ruim 1800 lessen gegeven! Lijkt me een toppertje.

 

 Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen?
Tik dan je e-mailadres in bij de volgknop.

Of like Zin in Portugal op Facebook.
Instagram is ‘niet echt mijn ding’, maar ook daar probeer ik regelmatig een foto te posten.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Nelly Djikounou schreef:

    Goeden middag,

    Een ander handig programma is Babbel.com, daarmee kun je ook diverse talen leren en ik denk dat je daar goedkoper mee uit bent. Ik ben zelf met Portugees bezig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s